2023’te 68 motokurye hayatını kaybetti

Kurye Hakları Derneği, 2023 yılında en az 68 motokuryenin çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kurye Hakları Derneği, 2023 Motokurye Ölümleri Raporunu yayımladı. 2022'de en az 58 motokuryenin hayatını kaybettiği, 2023'te bu sayının 68'e yükseldiği belirtilen raporda "Artan sayı sektörde iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili ciddi sorunların devam ettiğine işaret ediyor" denildi.

’ÖLENLERİN ÇOĞU 19-28 YAŞLARINDA’

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, raporda çalışırken yaşamını yitiren 68 kuryenin ne zaman, nerede, kaç yaşında, hangi aylarda, mevsimlerde ve hangi firmalarda çalıştığı bilgileri de yer aldı. Buna göre yaşamını yitiren kuryelerin büyük bir kısmının 19-28 yaş aralığında yer aldığı görüldü. 2’si 15 yaşında olmak üzere 3 çocuk, 19-28 yaş aralığında 35, 29-50 yaş aralığında 22, 51-63 yaş aralığında ise 3 kişi iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Kurye Hakları Derneği, "Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda üzerinde düşünülmesi gereken önemli noktalardan biri 19-28 yaş aralığındaki üniversite öğrenimi yaşında olan gençleri içeriyor oluşudur" diye belirtti. 

ÇALIŞTIKLARI FİRMALAR 

Rapora göre iş cinayetlerinin yaşandığı firmalar şöyle oldu: Trendyol: 7, Fiyuu Tıkla Gelsin: 6, Yemek Sepeti: 8, Getir: 3, Vigo: 2, Paket Taksi: 2,

Dominos: 1, Paketle: 1, Evrak: 3... Yaşamını yitiren 2 kuryenin ise hangi firmada çalıştığı öğrenilemedi. Yaşamını yitiren kuryelerin 33’ünü restoran kuryesi, 33’ünü ise esnaf kuryeler oluşturdu.

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL'DA

En az 26 ilde motokuryelerin yaşamını yitirdiği, 68 kuryeden 23’ünün ise İstanbul’da hayatını kaybettiği belirtildi. İş cinayetlerinde çok uzun çalışma saatleri, zorlu hava koşullarında çalışmak, yeterli ve kaliteli ekipman eksikliği, hız temelli prim anlayışı, paket başı ödeme ve düşük ücret gibi unsurlar öne çıktı. Raporda en az 5 mülteci motokuryenin de yaşamını yitirdiği tespit edildi. Motokuryeler en çok kış (Aralık, Ocak, Şubat) ve sonbahar aylarında (Eylül, Ekim, Kasım) hayatını kaybetti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Motokury ölüm rapor