2 sağlık görevlisi siyah ABD'li McClain'in ölümünden suçlu bulundu

ABD'de 'şüpheli göründüğü' ihbarıyla gözaltına alınan 21 yaşındaki Elijah McClain'in ölümüyle bağlantılı olarak yargılanan iki sağlık görevlisi 'ihmalden kaynaklı cinayet'ten suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Colorado eyaletinde iki sağlık görevlisi polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden siyah ABD'li Elijah McClain'in ölümündeki rolleri sebebiyle suçlu bulundu. Jüri, sağlık görevlileri Jeremy Cooper ve Peter Cichuniec'in 2019 yılında yaşanan ölümle 'cezai ihmalden kaynaklı cinayet' işlediği yönünde görüş bildirdi. 

Reuters'ın haberine göre, 2019 yılında 'şüpheli göründüğü' ihbarı üzerine polis tarafından durdurulan 21 yaşındaki McClain, polis tarafından gözaltına alınmış, boynuna baskı uygulanarak tutulmuş ve kendisine sağlık görevlileri tarafından güçlü bir yatıştırıcı iğne yapılmıştı. Dün görülen duruşmada jüri, her iki sağlık görevlisinin, 3 yıla kadar hapis öngörülen 'ihmalden kaynaklı cinayet' suçunu işlediğine hükmetti. Jüri, yatıştırıcı enjeksiyonu sebebiyle Cichuniec'i ayrıca 'ikinci derecede saldırı' suçundan suçlu buldu. 

'BUGÜN BURADA BİZİMLE OLMALIYDI'

Hakim Mark Warner, sanık Cichuniec'in derhal gözaltına alınmasına hükmederken Cooper'ın 1 Mart'ta mahkeme kararı ve ceza açıklanana kadar kefaletle serbest kalmasına karar verdi. Anne Sheneen McClain'in adına adliye önünde basına açıklamada bulunan MiDian Holmes, "Ceza verildiğini görene kadar adalet (yerini bulacak mı) bilmiyoruz. Yani, Hakim Warner, artık bir sorumluluğun var. Adalet istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Colorado Savcısı Phil Weiser de adliye önünde basına yaptığı açıklamada, hesap verebilirliğin verilen mahkumiyet kararlarıyla son bulmayacağını, masum insanların polis memurlarının ve ilk müdahalede bulunanların elinde ölmesinin engellenmesi için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi. Savcı Weiser, "Elijah, yanlış bir şey yapmadı. Hayatı önemliydi. Bugün burada bizimle birlikte olmalıydı" diye konuştu. 

McClain'in ölümüyle ilgili görülen ilk davada, bir polis memuru iki sağlık görevlisi ile aynı suçtan suçlu bulunmuş, bir diğer polis memuru atılı suçlardan beraat ettirilmişti. İkinci davada ise üçüncü polis memuru beraat etmişti.

Savcılara göre, Elijah McClain'in kilosunu 65 yerine 91 kilogram olarak yanlış tahmin eden sağlık görevlileri kendisine 500 miligram yatıştırıcı iğne vurmuş, 2021 yılında revize edilen otopsi raporunda ölüm sebebinin 'güç kullanarak tahdit sonrası ketamin uygulanmasının yarattığı komplikasyonlar' olarak açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)