Siyah ABD'li Ellis gözaltında hayatını kaybetmişti: 3 polis beraat etti

ABD'de 2020 yılında gözaltında hayatını kaybeden Manuel Ellis'in ölümüyle ilgili yargılanan üç polis, 'ikinci derece cinayet' ve 'taksirle öldürme' suçlarından beraat etti.

"Manny için adalet"
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Siyah ABD'li Manuel Ellis'in 2020 yılında gözaltında ölümüyle bağlantılı olarak yargılanan üç polis, atılı suçlardan beraat etti. Savcılık, polis memurlarının Washington'da gözaltına aldıkları Ellis üzerinde öldürücü güç kullandığını bildirmişti.

BBC'nin haberine göre, Tacoma'da darp edilen ve yüz üstü yere yatırılan 33 yaşındaki Ellis, yardım istemiş ve nefes alamadığını söylemişti. Ellis, ABD'de 'Siyah Hayatlar Önemlidir' protestolarına neden olan ve boğazına bastıran polis Dereck Chauvin tarafından öldürülen siyah ABD'li George Floyd'dan aylar önce hayatını kaybetmişti. Savunma avukatları ise Ellis'in uyuşturucu ve mevcut kalp sorunu sebebiyle öldüğünü savundu.

GÖRGÜ TANIKLARININ İFADESİ POLİSLERİ YALANLADI

Ellis'in ölümüyle ilgili davada 'ikinci derece cinayet' ve 'taksirle öldürme' suçlamasıyla yargılanan 40 yaşındaki polis memuru Matthew Collins ve 38 yaşındaki Christopher Burbank, atılı suçlardan beraat ettirildi. 34 yaşındaki polis memuru Timothy Rankine'e de 'taksirle öldürme' suçlaması yöneltilmişti. O da bu suçtan beraat etti. Üç polis memuru da daha önce yaptıkları savunmalarda suçsuz olduklarını savunmuştu. 

Polis memurları Collins ve Burbank, 3 Mart 2020 akşamı elindeki donut'larla evine doğru yürüyen iki çocuk babası Ellis'in yoldan geçen bir aracın kapısını açmaya çalıştığını iddia etmişti. O esnada polis aracında oturan iki polis memuru, Ellis'e bu konuyla ilgili yaklaştıklarında saldırganlaştığını ileri sürmüştü. Fakat mahkemede konuşan üç görgü tanığı bu iddiaları reddetti. Tanıkların ifadesine göre, polis memuru Burbank, Ellis ile kısa bir konuşmanın ardından aracın kapısını açmış ve Ellis'i yere yatırmıştı.

ELLIS, OLAY YERİNDE HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Yakındaki bir güvenlik kamerasından alınan görüntüde de Ellis'in ellerinin havada olduğu, bu esnada polis Burbank'in Ellis'in göğsüne Taser isimli şok cihazıyla vurduğu ve polis memuru Collins'in Ellis'in boynunu arkadan tuttuğu görülmüştü. Videoda ayrıca Ellis'in polislere 'Efendim' (Sir) diye hitap ettiği ve nefes alamadığını söylediği duyulmuştu. Polis memurlarından biri ise Ellis'e 'Kapa çeneni' diyerek yanıt vermişti. 6 ila 9 dakika boyunca zorla kaldırıma yatırılan Ellis olay yerinde hayatını kaybetmişti.

Yerel adli tabip, Ellis'in oksijen yokluğu sonucu öldürüldüğüne karar vermiş, kalp rahatsızlığı ve vücudunda tespit edilen metamfetaminin ölümüne 'katkıda bulunan' etmenler olduğunu bildirmişti. Savunma avukatları ise Ellis'in ölümüne 'kalp sorunu ile uyuşturucu kombinasyonunun sebep olduğunu' savunmuştu. Ellis'in ölümüyle ilgili yargılanan üç polis, dün görülen duruşmada beraat ettirildi. (DIŞ HABERLER)