'1992'de açılan Atatürk Barajını da AK Parti yaptı': Pes doğrusu

AK Partili Kilerci bütçe görüşmelerinde "hükümetimiz döneminde yapılan barajlar" deyip Atatürk Barajı'nı da saydı. İYİ Parti Grup Başkanı Usta tepki gösterdi: AK PARTİ o zaman ana rahmine düşmemişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Meclis’teki bütçe görüşmelerinde AK Parti Ağrı Milletvekili Ruken Kilerci’nin, hükümetleri döneminde yapılan barajlar içinde Atatürk barajını sayması tepkiye neden oldu. Atatürk Barajı’nın 1983 yılında yapımına başlanıp 1992 yılında işletmeye açıldığını hatırlatan İYİ Parti Grup Başkanı Erhan Usta, “Pes doğrusu. AK PARTİ daha o zaman ana rahmine düşmemişti, böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

AK Parti grubu adına Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine söz alan Kilerci, "Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuyla ülkemize hizmet etme sorumluluğuyla çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz bugüne kadar hayata geçirdiği 10 binden fazla tesisle hem aziz milletimize hem de bu aziz topraklara hizmet etmeye devam etmektedir” dedi.

Sözlerine “Hükümetlerimiz döneminde DSİ tarafından geliştirilen ve başarıyla tamamlanan bazı dev projeleri aziz milletimizle paylaşmak istiyorum” diyerek devam eden Kilerci, ilk sırada Atatürk Barajı’nı saydı. Daha sonra Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temini Projesi, Ermenek Barajı, Deriner Barajı, Çine Adnan Menderes Barajı, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali gibi tesislerin Devlet Su İşleri tarafından ülkeye kazandırılan en seçkin eserler olduğunu söyledi.

'BİR AK PARTİ KLASİĞİ'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, arkadaşlarının uyarısı üzerine tutanakları incelediklerini belirterek, “Özellikle, Hükûmetimiz döneminde DSİ tarafından geliştirilen ve başarıyla tamamlanan bazı dev projeleri buradan aziz milletimizle paylaşmak istiyorum.” ve 1’inci sıraya Atatürk Barajını koyuyor; çarpıtma bu işte ya, pes ya! Pes doğrusu ya! Bir AK PARTİ klasiği. Yani biraz çekinmeseler, utanmasalar zaten tekerleği biz bulduk, ateşi biz icat ettik filan diyecekler değerli arkadaşlar” dedi.

Atatürk Barajı’nın yapımına 83 yılında başlandığını, 1992 yılında işletmeye açıldığını söyleyen Usta, “Bu bir hata olamaz, bu tamamen seçmeni yanıltmaya yönelik oradan konuşulmuş bir sözdür. Böyle bu kadar büyük fahiş bir hatayı bütçe konuşmalarında hiç kimse kabul edemez. Bunlar yapılmasın, bunlar nasıl bir şey. Biz biliyoruz, yorumlarda her şeyi kendilerine yontuyorlar, böyle biraz gri alanlardaki şeylere hep “AK PARTİ yaptı, etti, filan” deniliyor da ya 92 yılında işletmeye açılmış bir projeye nasıl AK PARTİ döneminde yapılmış denilebilir? Yani AK PARTİ daha o zaman ana rahmine düşmemişti, böyle bir şey olabilir mi?” diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “276 barajımız varmış biz iktidara geldiğimizde, 1.018’e çıkarmış vaziyetteyiz. Daha devam eden barajlarımız var. Daha geçenlerde kurdelesini kestiğimiz muazzam barajlar söz konusuydu. Hem elektrik üreten hem sulama ve içme suyu olarak kullanılan hem de hayvancılık ve tarımla ilgili büyük faydalar sağlayacak büyük atılımlara biz imza atmışız. Bir tek rakam söyleyeyim: Seksen yılda 6 bin kilometre bölünmüş yolu biz 30 bin kilometreye çıkarmışız yirmi yılda; seksen yılda yapılanın 5 mislini yapmışız ve yapmaya, eser ve hizmet üretmeye, milletimize hizmet etmeye milletimizin iradesiyle devam edeceğiz diyorum” sözleriyle  yanıt verdi. 

KİLERCİ: KASIT SULAMA KAPASİTESİNİN ARTIRILMASI

AK Partili Kilerci, tartışmaların ardınadn sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu paylaşımı yaptı: "DSİ Genel Müdürlüğümüz hakkında yaptığım konuşmamda “hükümetlerimiz döneminde geliştirilen ve başarıyla tamamlanan” ifadelerini kullandım. Atatürk Barajı 2003 yılı sonrası sulama kapasitesi 1 milyon 38 bin dekar iken bugün 3 katına çıkarılarak 3 milyon 258 bin dekara ulaşmıştır. Geliştirilip tamamlanandan kasıt sulama kapasitesinin artırılmasıdır."