16 yaşındaki çocuk 'monarşiyi karaladığı' iddiasıyla gözaltına alındı

Tayland'da 16 yaşında bir kız çocuk, sosyal medyada 'monarşiyi karalayan' paylaşımlar yaptığı iddiasıyla 'Kral'a İhanet' yasası kapsamında gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asya ülkesi Tayland'da polis, sosyal medya paylaşımlarında 'monarşiyi karaladığı' gerekçesiyle 16 yaşındaki bir kız çocuğu gözaltına aldı.

AA'nın aktardığına göre, insan hakları örgütü Thai Lawyer for Human Rights, Phitsanulok eyaletinde 16 yaşındaki bir kız çocuğun, 2 yıl önceki Facebook paylaşımlarında monarşiyi karaladığı gerekçesiyle 'Kral’a İhanet' (Lese Majeste) olarak bilinen Tayland Ceza Kanunu’nun 112'nci maddesinin ihlalinden polis tarafından gözaltına alındığını açıkladı.

112'NCİ MADDENİN İHLALİNDEN SUÇLANAN EN GENÇ KİŞİ

Yapılan açıklamada, çocuğun kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddettiği ve eyalet çocuk mahkemesi tarafından kefaletle serbest bırakıldığı kaydedildi. 2 yıl önce de aynı nedenden gözaltına alınan, reşit olmadığı gerekçesiyle ismi saklı tutulan çocuğun, 112'nci maddenin ihlalinden suçlanan en genç kişi olduğu ifade edildi.

Mart ayında 15 yaşında bir çocuk daha Bangkok'taki Büyük Saray'ın duvarına sprey boyayla mesaj yazan bir sanatçıyı izlerken 'Lese Majeste'yi ihlal etmekten gözaltına alınmıştı.

15 YILA KADAR AĞIR HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILIYOR

Tayland'da 'Lese Majeste' olarak adlandırılan 'Kral’a İhanet' yasası, kraliyet ailesine yönelik her tür eleştiriyi yasakladığı için ifade özgürlüğü savunucuları tarafından eleştiriliyor. Yasa, dünyada kraliyet ailelerini korumak amacıyla uygulanan benzer kanunların en katılarından biri kabul ediliyor. Yasaya göre, kraliyet ailesi mensubu herhangi birine hakarette bulunan, bu kişileri karalayan ya da tehdit edenler 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. (DIŞ HABERLER)