15 yıl sonra Tayland'a dönen eski başbakan tutuklandı

Tayland Yüksek Mahkemesi, 15 yıl sonra sürgünden dönen eski başbakan Thaksin Shinawatra'nın hakkında verilen 8 yıl hapis cezasının infaz edileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tayland'ın eski başbakanı Thaksin Shinawatra, 2008 yılında terk ettiği ülkesine bugün geri döndü. Kendisine yönelik askeri darbeden iki yıl sonra 'gücü kötüye kullanma' iddiasıyla gıyabında hapis cezasına çarptırılan ve 'yolsuzluk ve monarşiye itaatsizlik' ile suçlanan Thaksin, tutuklanarak başkent Bangkok'taki cezaevine gönderildi. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Tayland Yüksek Mahkemesi, Thaksin Shinawatra'nın sekiz yıllık hapis cezasını çekmek üzere cezaevinde kalacağını açıkladı. Üç çocuğuyla birlikte bugün sabah saatlerinde Don Muang havalimanına varan Thaksin'i destekçileri "Thaksin'i seviyoruz" sloganlarıyla karşıladı. Bir destekçisi, "Hayalimiz gerçek oldu" diye konuştu. Thaksin, havalimanından ayrılmadan önce Tayland kral ve kraliçesinin portrelerinin önünde eğilerek çiçek bıraktı. Ardından polis konvoyu eşliğinde Yüksek Mahkeme'ye götürülen Thaksin, buradaki işlemlerin ardından cezaevine gönderildi.

'8 YIL BOYUNCA HAPİSHANEDE KALMAYABİLİR'

Thaksin Shinawatra, bir süredir ülkesine dönme isteğini dile getiriyordu. En küçük kızı Paetongtarn Shinawatra, Facebook hesabından son duruma ilişkin açıklama yaparak, babasının güvende olduğunu ve 'hukuki sürece' girdiğini söyledi.

Öte yandan, Tayland Yüksek Mahkemesi, Thaksin'in cezasını çekmek üzere hapishaneye gönderildiğini açıklasa da pek çok siyasi yorumcu, siyasetçinin dönüşünün partisi Pheu Thai'nin iktidara gelmeye hazırlandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti. Buna göre, Thaksin ile varılan olası bir anlaşma cezasının tamamını tutuklu olarak geçirmek durumunda kalmaması anlamına gelebilir. 74 yaşındaki siyasetçinin yaşının da cezasının tamamını cezaevinde tamamlaması önünde engel oluşturabileceği ifade edildi. 

PHEU THAI PARTİSİ'NDEN THAVISIN BAŞBAKANLIĞA ADAY GÖSTERİLDİ

Tayland'da genel seçimleri ikinci sırada tamamlayan Thaksin Shinawatra'nın Pheu Thai partisi, 22 Ağustos'ta ülkenin yeni başbakanını belirleyecek meclis oturumu için 10 siyasi partiyle koalisyon kurduğunu açıklamıştı. Buna göre, 314 milletvekili bulunan 11 parti, yeni bir koalisyon oluşturarak Pheu Thai üyesi Srettha Thavisin'i başbakan adayı gösterme kararı almıştı. Pheu Tha de 141 vekille koalisyonun en büyük partisi olmuştu.

Bunun öncesinde, 66 milyondan fazla nüfusa sahip ülkede, 52 milyon seçmen, 14 Mayıs'ta 400 seçim bölgesinde sandığa gitmiş, seçimden birinci çıkan MFP'nin lideri Pita, başbakanlığın tek adayı olmuştu. Pita, milletvekilleri ve senatörlerin katılımıyla 13 Temmuz'da yapılan başbakanlık oylamasında gerekli 376 oyu alamamıştı.

Seçim Komisyonu, Pita'nın 14 Mayıs seçimleri öncesi medya sektöründeki hisselerini sakladığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Tayland Anayasa Mahkemesi, 19 Temmuz'da MFP lideri Pita'nın milletvekilliği görevini askıya almıştı. Mecliste aynı gün düzenlenen ikinci oturumda da Pita'nın başbakan adaylığına ilişkin teklifin görüşmeleri, aleyhteki 394 oyla reddedilmişti. (DIŞ HABERLER)