14. Hrant Dink ödülleri TİHV ve Shaharzad Akbar'a verildi

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri bu yıl Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile Afganistanlı kadın hakları savunucusu Shaharzad Akbar'a verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 14. Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de sahiplerini buldu.

"Ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan ve bunları yaparken de insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren kişi, kurum ya da organizasyona verilen ödüllerin bu yıl Türkiye'den sahibi Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) oldu. Ödül Türkiye dışından ise Afganistanlı kadın hakları savunucusu Shaharzad Akbar'a verildi. 

Çevrimiçi yapılan tören, Hrant Dink Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından yayınlandı. 

İpek Bilgin’in Türkçe; Tuğrul Tülek’in İngilizce sundukları ödül töreni; ziyaretçilerin Hrant Dink’in hayatını ve mücadelesini öğrenebilecekleri bir mekân olan 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’ndan yayınlandı.

AGOS'un aktardığına göre tören, Ödül Komitesi Başkanı Ahmet İnsel'in konuşması ile başladı. Daha sonra Güney Afrikalı yargıç ve hak savunucusu Albie Sachs bir konuşma yaptı. Nazım Hikmet'in Hapishane Şiirleri ile çok uzun yıllar önce ülkesinde tanıştığını hatırlatan Sachs "Bu ödül törenleri, sadece insan hakları konusunda özel ve kayda değer bir şeyler yapmış kişileri seçmek için değil, en derin karanlıklarda bile ışıl ışıl yanan o küçük alevi canlı tutmak içindir" dedi. 

AKBAR: ADALETSİZLİĞE BOYUN EĞMEYELİM 

Ödülün Türkiye dışından sahibi Shaharzad Akbar konuşmasında "Birbirimiz için ışığı açık tutmanın bir yolunu bulalım. Hrant Dink'in ve Afganistan'daki inanılmaz kadın protestocuların yaptığı gibi adaletsizliğe karşı boyun eğmeden duralım" dedi. Akbar Taliban rejiminin baskılarına karşı Afganistanlı kadınların yılmadığını belirterek uluslararası kurumları dayanışmaya çağırdı. 

'ATEŞİN DÜŞTÜĞÜ YERDE OLACAĞIZ'

TİHV Başkanı Metin Bakkalcı da yaptığı konuşmada Hrant Dink ile buluşmalarından, bilhassa 'travma ve kimlik' konularındaki görüş alışverişlerinden bahsetti. Türkiye'nin tamamlanamayan yaslar ülkesi olduğunu belirten Bakkalcı işkencesiz bir dünya hayalini gerçekleştirmek için çaba gösterdiklerini vurguladı ve ödülü tüm dünyada işkenceye maruz kalan, kalmış ve işkenceleri önlemeye çaba gösterenler için aldıklarını söyledi. Bakkalcı vakfın ilk genel başkanı Yavuz Önen'in bir sözünün hatırlattı "Ateş düştüğü yeri yakar, biz ateşin düştüğü yerde olacağız" Bakkalcı şu sözlerle konuşmasını bitirdi: Hâlâ ateşin düştüğü yerdeyiz ve olmaya da devam edeceğiz...

Geceye ödül müziğinde de imzası olan Arto Tunçboyacıyan'ın yanı sıra Artyom Manukyan, Barabar, Gaye Su Akyol, Hi Violin Quartet, Melike Şahin ve New Gray de performanslarıyla katıldı. (HABER MERKEZİ)