130 bin metal işçisi için TİS görüşmeleri yeniden başlıyor

Metal iş kolunda 2021-2023 dönemi kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde son dönemece girildi. Birleşik Metal-İş ise örgütlü olduğu fabrikalarda grev kararlarını asmaya başladı

Fotoğraf: Türk Metal Sendikası
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 130 bin işçi adına toplu sözleşme görüşmelerini gerçekleştiren Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri (MESS) arasında görüşmeler bugün yeniden başlayacak. 

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, bugün saat 18.00'de MESS'le masaya oturacağını hatırlatarak, "MESS’e sesleniyorum. Gelin bu kez işi bitirelim. 130 bin metal emekçisini mutlu edelim. Çünkü o masadan bir daha kalkarsak, vallahi de billahi de bu sefer o yüzbinleri Bursa’da toplarız. O da yetmezse İzmir’de toplarız" çağrısı yaptı.

KAVLAK: BİZİM TEKLİFİMİZ BU

İşçilerden kendilerine gelen eleştirilere de yanıt veren Kavlak, bazı çalışanların ikinci yıl için istedikleri yüzde 36 oranını sabit bir oran olarak algıladığını belirterek, şu açıklamayı yaptı: 

"Biz birinci altı ay için taslağın tamamını istiyoruz. Taslağımızdaki yüzde 29,57’yi talep ediyoruz. Yani MESS ortalamasına brüt 1882 lira, nette de yaklaşık 1500 lira talep ediyoruz. İkinci altı ay için de yüzde 36 istiyoruz Bu da yaklaşık brüt 2970 liradır. Bunun da getirisi yine yaklaşık net 2500 liradır. Böylece yıl bazında kümülatif olarak 4852 lira brüt yaklaşık 3900 lira da net zam istiyoruz. Bu da yıllık bazda yüzde 76,21 oranına denk geliyor. Ancak şunu da unutmayın burası Türkiye, her gün bir şeyler değişiyor. Hiçbir şeyin garantisi yok. İkinci 6 ay enflasyonu yüzde 36’nın üstünde olursa, örneğin enflasyon 38 ya da 40 oldu, biz o zaman gerçekleşen bu oranı alacağız. Yani 38 ise 38, 40 ise 40 alacağız. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. Bizim teklifimiz budur. Umuyorum ki pazarlıklar sonucunda bu teklifimizin büyük bir kısmını alacağız.” 

Öte yandan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ise örgütlü olduğu fabrikalarda kademeli olarak grev kararlarını asmaya başladı.

AVUKAT ERGİN: RAKAMLARDA MANİPÜLASYON YAPILIYOR

Daha önce Birleşik Metal-İş’te çalışan ve toplu iş sözleşmesi (TİS) süreçlerine dahil olan Avukat Ahmet Ergin, Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak’ın açıkladığı rakamlarla manipülasyon yaptığını söyledi. Evrensel gazetesine toplu sözleşme sürecini değerlendiren Ergin, işçinin ikna edilebilmesi için rakam ve yıllık zam telaffuzu gibi bir yönteme başvurulduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Bunun için rakam telaffuz ediliyor. İlk 6 aydan kısmen taviz verseler de nisanda eline geçecek rakamı gören işçinin ikna edilmesi için ikinci 6 aya rakam telaffuz ediyorlar. Bu aklı aslında MESS’ten aldıkları belli. Marta kadar işçinin tepkisi azaltılacak, işçi oyalanacak. Gerçekçi olmayan hayaller kurduracaklar. Eğer işçiye enflasyon üzerinden hesap yaptırılırsa işçi bu hesapta boğulacak. İşçiyi hesap yapmaya yönlendiriyorlar."

'ORTALAMA ÜCRET 7 BİN LİRA DEĞİL'

Dile getirilen rakamların da gerçekçi olmadığını belirten Ergin, “Kavlak kalifiye, eski işçinin ücretini esas alarak rakamlar söylüyor. Ortalama ücreti 7 bin bandında tutarak net 3 bin 900 isteyebiliyor. Ne metalde ortalama ücret 7 bin bandında ne de istenen 3 bin 900 gerçek. Burada net bir manipülasyon var" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)