1250 yıllık 'çıplak festival' tarihinde ilk: Kadınlar da katıldı

Japonya'da sadece erkeklerin katılmasına izin verilen ve 'çıplak festival' olarak bilinen etkinliğe bu yıl yedi grup halinde kadınlar da katıldı. Kadınlar festivalde 'tamamen giyinik' olarak yer aldı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da 'kötü ruhları kovmak' için yapılan ve bugüne kadar sadece erkeklerin katıldığı 'hadaka matsuri' isimli festivale bugün ilk defa resmi olarak kadınlar da katıldı. Etkinliğe yedi grup halinde katılan kadınlar, mor kıyafetler giydi. 

Ocak ayında konuya ilişkin olarak festivalin organizatörlerinden yapılan açıklamada, kadınların festivale 'tamamen kıyafet giymiş' bir şekilde katılabileceği ifade edilmişti. Buna göre, kadınlar, bambu kamışı sunma ritüeline katılacak ancak festivalin erkeklerin sadece bir çeşit küçük peştemal olan 'fundoshi' giydiği 'momiai' kısmında yer alamayacaktı.

'KATILABİLECEĞİMİZİ DUYUNCA KESİNLİKLE BURADA OLMAK İSTEDİM'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, festivale katılan kadınlar üzerlerine mor ve kalçalarına kadar uzanan 'Happi Coats' isimli cübbeler ve Japon festivallerinde geleneksel olarak giyilen şortlar giydi. Festivale katılan kadınlardan 59 yaşındaki memur Emi Tachibana, "Kadınların da katılabileceğini duydum bu yüzden bu kasabaya ve festivale heyecan getirmeye yardımcı olmak için kesinlikle katılmak istedim" diye konuştu.

Festivalin düzenlendiği tapınağın din görevlisi Naruhito Tsunoda ise kadınların festivale katılımıyla ilgili hiçbir zaman bir yasak olmadığını söyledi. Naruhito, "Ben, burada en önemli olan şeyin herkes için eğlenceli bir festival olması olduğuna inanıyorum. Bence tanrı da bununla ilgili çok mutlu olurdu" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İlk olarak bundan yaklaşık 1250 yılında düzenlenen festival, bir Shinto tapınağında yapılıyor. Şubat ayında Inazawa'daki Owari Okunitama tapınağında düzenlenen festivale üzerinde neredeyse hiçbir kıyafet olmayan erkekler katılıyor ve festivalin yeni yılda kişileri 'kötü ruhlardan' koruduğuna inanılıyor. Festivalin organizatörleri, bu yıl 22 Şubat'ta yapılan festivale yaklaşık 40 kadının da katılımına izin verileceğini açıkladı.

Fakat kadınların festivale 'tamamen kıyafet giymiş' bir şekilde katılabileceği belirtildi. Buna göre, kadınlar, bambu kamışı sunma ritüeline katılacak ancak festivalin erkeklerin sadece bir çeşit küçük peştemal olan 'fundoshi' giydiği 'momiai' kısmında yer alamayacaktı.

Festivale kadınların katılmasına yönelik resmi olmayan yasağın kaldırılması için kampanya yürüten Ayaka Suzuki, çocukluğundan beri bu festivale katılmak istediğini anlatarak, "Eğer bir erkek çocuk olsaydım festivale katılabilirdim" diye konuştu. Ayaka Suzuki, festivale katılma şansını ailesinin güvenliği ve yılın ilk günü Noto yarımadasında yaşanan depremden etkilenen insanlar için dua etmek için kullanacağını söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)