1250 yıllık 'çıplak festival' tarihinde ilk: Kadınlar da katılabilecek

Japonya'da sadece erkeklerin katılmasına izin verilen ve 'çıplak festival' olarak bilinen etkinliğe bu yıl yaklaşık 40 kadın katılacak. Ancak kadınların 'tamamen giyinik halde' olması gerekecek.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da 'kötü ruhları kovmak' için yapılan ve bugüne kadar sadece erkeklerin katıldığı 'hadaka matsuri' isimli festivale artık kadınların da katılabileceği açıklandı. Ancak Inazawa'da düzenlenen festivalde bazı düzenlemeler yapılacak.

The Guardian gazetesinin haberine göre, ilk olarak bundan yaklaşık 1250 yılında düzenlenen festival, bir Shinto tapınağında yapılıyor. Şubat ayında düzenlenen festivale üzerinde neredeyse hiçbir kıyafet olmayan erkekler katılıyor ve festivalin yeni yılda kişileri 'kötü ruhlardan' koruduğuna inanılıyor. Festivalin organizatörleri, bu yıl 22 Şubat'ta yapılacak festivale yaklaşık 40 kadının da katılımına izin verileceğini açıkladı.

'EĞER BİR ERKEK ÇOCUK OLSAYDIM FESTİVALE KATILABİLİRDİM'

Fakat kadınlar festivale 'tamamen kıyafet giymiş' bir şekilde katılabilecek. Buna göre, kadınlar, bambu kamışı sunma ritüeline katılacak ancak festivalin erkeklerin sadece bir çeşit küçük peştemal olan 'fundoshi' giydiği 'momiai' kısmında yer alamayacak.

Festivale kadınların katılmasına yönelik resmi olmayan yasağın kaldırılması için kampanya yürüten Ayaka Suzuki, çocukluğundan beri bu festivale katılmak istediğini anlatarak, "Eğer bir erkek çocuk olsaydım festivale katılabilirdim" diye konuştu. Ayaka Suzuki, festivale katılma şansını ailesinin güvenliği ve yılın ilk günü Noto yarımadasında yaşanan depremden etkilenen insanlar için dua etmek için kullanacağını söyledi.

'TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ YOLUNDA MÜTEVAZI BİR ADIM'

Festival organizatörlerinin aldığı bu karar, toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda atılmış 'mütevazı bir adım' olarak değerlendirilirken, Japonya'da geleneksel hayatın pek çok alanına kadınların erişimi halen sınırlı. Örneğin, kadınlar amatör sumo müsabakalarında yarışabilse de 'dohyo' olarak bilinen ringe çıkamıyor. 2018 yılında, bir belediye başkanının felç geçirip yere yığılması üzerine aralarında bir hemşirenin de olduğu pek çok kadın sumo ringine çıkarak ilk yardım uygulamak istemiş, hakem ise kadınlardan ringden ayrılmasını istemişti. Kadınlar bunu reddederken, organizatörler cinsiyetçilik ile suçlanmıştı. (DIŞ HABERLER)