12 yıl sonra ilk: İran Cumhurbaşkanı Reisi, Şam'da Esad'la görüştü

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşmek üzere Şam'a gitti. Reisi, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye'yi ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmek üzere başkent Şam'a gitti. Reisi'nin ziyareti, Suriye iç savaşının çıktığı 2011'den bu yana İran'dan Suriye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olma özelliği taşıyor.

Suriye devlet haber ajansı SANA'nın aktardığına göre, Reisi, beraberinde siyasi ve ekonomik bakanlık heyeti eşliğinde iki günlük resmi ziyaret için Şam Uluslararası Havalimanı’na vardı.

ESAD: SURİYE-İRAN İLİŞKİLERİ İSTİKRARLI VE SAĞLAMDI

Düzenlenen resmi karşılama töreninde Suriye Devlet Başkanı Esad, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi kabul etti. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Esad ve İbrahim Reisi iki resmi delegasyonun üyeleriyle el sıkıştı. Ardından, Esad ile Reisi arasındaki resmi görüşmeler, iki ülke heyetlerinin eşliğinde başladı.

Görüşme sırasında konuşan Esad, “Suriye-İran ilişkileri zengin içerik, deneyim ve onları şekillendiren vizyon açısından zengin ve çünkü Ortadoğu’yu vuran şiddetli siyasi ve güvenlik fırtınalarına rağmen zor dönemlerde de istikrarlı ve sağlam bir ilişkiydi” ifadelerini kullandı.

REİSİ: BÜYÜK ZORLUKLARDAN GEÇTİNİZ

Görüşmeler sırasında açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Reisi de "Suriye hükümeti ve halkı büyük zorluklardan geçti ve bugün tüm bu sorunları aşarak, size yönelik tehdit ve yaptırımlara rağmen zafere ulaştığınızı söyleyebiliriz" dedi.

SANA'nın paylaştığı bilgilere göre, Esad ve Reisi, Şam'daki görüşmelerinde, çeşitli alanlarda ikili ilişkileri ve bunları geliştirmenin yollarını ele aldı, görüşmelerde ayrıca Ortadoğu’daki gelişmeler, küresel değişimlerin bölgeye yansıması ve bu değişimlerin iki ülke ve bölge halklarının yararına değerlendirilmesi gibi konular ele alındı.

'ZİYARET, BAĞLARIMIZI GÜÇLENDİRECEK'

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin heyetinde, Yollar ve Kentsel İnşaat Bakanı Mehrdad Bazarbaş, Savunma Bakanı Muhammed Riza Aştiyani, Petrol Bakanı Cevat Oci, İletişim Bakanı İsa Zari Bur, Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden Gulam Hüseyin İsmaili, İslam Danışma Konseyi temsilcisi Abbas Kalro ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşler Yardımcısı Muhammed Cemşidi bulunuyordu.

Ziyaretten önce al-Mayadeen kanalına konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, ziyaretinin Suriye ve diğer müttefikler ile bağları 'güçlendireceğini ve geliştireceğini' söylemişti. 

Ne olmuştu?

Reuters'a konuşan Suriye hükümetine yakın üst düzey yerel bir kaynak, 28 Nisan'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret edeceğini ve Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından bu yana ülkeyi ziyaret eden ilk İran cumhurbaşkanı olacağını açıklamıştı.

Suriyeli kaynak, 'Suudi Arabistan ile İran arasında son dönemde yaşanan yakınlaşma ve Arap ülkelerinin Suriye'ye yönelik izolasyon politikasında yumuşamaya gitmesinin bu ziyareti beraberinde getirdiğini' aktarmıştı. 

Suriye'nin hükümete yakın El Vatan gazetesi de konuya ilişkin haberinde, Cumurbaşkanı Reisi'nin Suriye ziyaretinin iki gün süreceğini ve bu bağlamda özellikle ekonomik işbirliği yönünde bir dizi anlaşma imzalanacağını yazmıştı. (DIŞ HABERLER)