12 yıl sonra ilk: Irak Başbakanı Sudani, Şam’da Esad ile görüştü

Suriye'nin 12 yıl sonra Arap Birliği’ne yeniden kabul edilmesi ardından, ilk kez bir Irak Başbakanı ülkeyi ziyaret etti. Sudani ile Esad, Şam'da bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi. Bu, 2011 yılında Suriye'de iç savaşının patlak vermesinden bu yana Irak'tan ülkeye yapılan ilk üst düzey ziyaret oldu. Sudani’nin ziyareti, Suriye’nin 12 yıl sonra Arap Birliği’ne yeniden kabul edilmesi ardından gerçekleşti. 

Irak Başbakanı Dış İlişkiler Danışmanı Ferhad Alaaddin, iki liderin amfetamin benzeri bir uyuşturucu olan 'captagon' kaçakçılığını ele alındığını ve Akdeniz'deki Kerkük-Banyas petrol boru hattının yeniden açılması için ekonomik işbirliğini görüştüğünü bildirdi. Ayrıca, Sudani ve Esad'ın gündeminde IŞİD'e karşı mücadele de bulunuyor.

'SURİYE'Yİ DESTEKLİYORUZ'

Irak haber ajansı INA'ya göre Sudani, Esad ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.  Irak ve Suriye arasında ortak bağlantıların bulunduğunu dile getiren Sudani, iki ülkenin risklere karşı ortak mücadele vermesi gerektiğini belirtti. "Irak, Suriye'yi destekliyor ve kapımız yatırımlar için açıktır." diyen Sudani, bölgenin güvenliği ve istikrarının anahtarının "iyi bir ekonomik durum"dan geçtiğini ifade etti. Irak'ta terörün geriletilip yenildiğini söyleyen Sudani ancak Suriye ile ortak zorlukların bulunduğuna dikkati çekti.

'ZİYARETİN ÖNEMLİ SONUÇLARI OLACAK'

Esad da depremde yaşanan zorluklara karşı Irak'tan destek gördüklerini anımsatarak, Sudani ile bölgesel konuları ele aldıklarını ve bölgenin 'iyi bir süreçten' geçtiğini söyledi. Başbakan Sudani ile uyuşturucu ile mücadele konusunu da masaya yatırdıklarını anlatan Esad, "Irak ve Suriye arasında ekonomik ilişkileri ve bunun güçlendirilmesini değerlendirdik. Irak Başbakanı'nın ziyaretinin niteliksel ve pratik anlamda önemli sonuçları olacak. Irak'ın kimliği 'asil Arap ülkesi' olarak kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

 

 Üst düzey Suriyeli yetkililer ve Esad'ın akrabaları, 'captagon' ticaretle ilgili oldukları iddiasıyla son aylarda ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nde yaptırım listelerine alındı. Ancak Şam yönetimi, uyuşturucu ticaretine karıştığını reddediyor. (DIŞ HABERLER)