12 gazeteci 7 ay tutukluluğun ardından hakim karşısında

Mezopotamya Ajansı muhabir ve editörleri 6 buçuk aylık tutukluluğun ardından ilk kez hakim karşısına çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 20 Ekim 2022 tarihinde başlattığı soruşturma kapsamında 29 Ekim’de tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı (MA) muhabir ve editörlerinin yargılandığı dava başladı.

7 AY TUTUKLULUĞUN ARDINDAN İLK DURUŞMA

MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA Ankara Haber Şefi Deniz Nazlım, MA muhabirleri Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, JinNews muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Hamdullah Bayram ile adli kontrol tedbirleri ile serbest bırakılan MA muhabiri Zemo Ağgöz ve eski MA stajyeri Mehmet Günhan’ın “örgüt üyeliği” ile yargılandıkları davanın ilk duruşması 7 aylık tutukluluk sürecinin ardından Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Çok sayıda avukatın yanı sıra insan hakları ve basın örgütlerinden temsilcilerin takip ettiği duruşma tutuklu gazetecilerin kimlik tespitleri ile başladı.

Davanın 210 sayfalık iddianamesinde, gazetecilerin çalıştıkları haber ajansları, editoryal politikaları, haberlerinde kullandıkları dil, sosyal medya paylaşımları, haber takibi için katıldıkları etkinlikler, meslektaşları ve haber kaynakları ile yaptıkları telefon görüşmeleri, üye oldukları dernekler delil olarak gösterilmişti.

KÜRTÇE SAVUNMA: ‘KÜRDÜM, KADINIM, GAZETECİYİM’

Gazeteciler Emrullah Acar ve Öznur Değer savunmalarını Kürtçe yapacaklarını ifade etti.

Savunmaların alınmasına gazeteci Öznur Değer ile başlandı. Savunmasını tercüman eşliğimde Kürtçe yapan Öznur Değer, sözlerine, “Kürdüm, kadınım, gazeteciyim. Kendimi bu üç kimliğimle tanımlıyorum. Zaten bu üç kimliğimden dolayı burada yargılanıyorum” diyerek başladı.

3 yıl boyunca yüzlerce haber yaptığını, kadınlar ve ötekileştirilen kimliklerle ilgili haberleri ön plana çıkarmak için çabaladığını belirten Değer, “Gazetecilik, habercilik bir yaşam biçimidir. Gazetecilik bir sorgulamadır, kendini, toplumu, evreni, yaşamın tamamını sorgulamadır” dedi.

(DUVAR)