‘100 Tutsak 100 Hapishane Sonsuz Edebiyat’ sergisi açılacak

Görülmüştür ve Görüşeceğiz Kolektifleri, siyasi tutsakların hapishanelerde yazdıkları kitapları, "100 Tutsak 100 Hapishane Sonsuz Edebiyat" başlığıyla 3 gün boyunca sergileyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Görülmüştür ve Görüşeceğiz Kolektifleri, hapishanelerde üretilen eserleri "100 Tutsak 100 Hapishane Sonsuz Edebiyat" başlığıyla okurlarla buluşturacak. Sergi, 3 Haziran ile 5 Haziran tarihleri arasında Kadıköy’de sergilenecek.

"100 Tutsak 100 Hapishane Sonsuz Edebiyat" adlı sergi, ağırlıklı olarak edebi eserlerden oluşacak. Sergide ayrıca hapishanede üretilen edebiyat ve karikatür dergileri, hapishane konulu kitaplar da yer alacak. Üç gün devam edecek olan sergi Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı'nda (BEKSAV) yapılacak.

Kolektif tarafından yapılan açıklamada, siyasi tutsakların sanat edimlerinde sadece zindanı değil dışarıyı da başarıyla betimlemediklerine vurgu yapıldı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Onlar anı bohçalarını asıl olarak dışarıda doldurmuşlardır. Elbette bu birikimi, estetiği ihmal etmeden, sanatın olmazsa olmaz kurallarıyla işleyip ak kâğıda ya da tuvale aktarmak çetrefilli iştir. Sanatçı yoğunlaşmak için kimi zaman kalabalıklara karışmak, kimi zaman da yalnız kalmak ister. Bu bir lüks değil, üretim daha iyi üretim için zorunluluktur. Ama zindandaki yazar – şair – ressam- karikatürist – besteci dilediği zaman yalnız kalamaz veya kalabalıklara karışıp, dilediği gibi gözlem yapamaz. Bu açığını ancak düş gücüyle ve anı bohçasına başvurarak kapatır. Ve okuyarak. Bu anlamda onlar düş yolculuklarında kimi zaman bizden daha özgürdür."

SERGİ PROGRAMI

Sergi 3 Haziran Cuma 18.00’de müzik dinletisiyle açılacak. 38 tutsak yazar ile yapılan röportajlardan oluşan ve yakın zaman önce yayımlanan 'Firari Yazılar' kitabının yazarlarından Adil Okay, Dr. Ayhan Kavak ile birlikte hazırladıkları kitabı imzalayacak.

5 Haziran’da saat 15:00-17:00 arası ise satışı devam eden  kitaplar, edebiyatçılar tarafından imzalanacak. 5 Haziran’da da “Hapishanede Yazmak ve Edebiyat” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirilecek.