YAZARLAR

Sinemada hasat zamanı!

Önümüzdeki hafta önce Adana Altın Koza Film Festivali, ardından da Filmekimi başlıyor. Bütün yılın yerli ve yabancı kalburüstü filmleri bu iki festivalde seyircinin karşısına çıkacak.

Hafta başından itibaren sinemada hareketli bir dönem başlıyor. Pazartesi Uluslararası Adana Film Festivali ile başlayacak süreç, Cuma günkü gösterimlerle İstanbul’dan yola çıkacak olan Filmekimi ile devam edecek. Adana’da ulusal sinemanın son dönem öne çıkan örneklerini görme fırsatı bulacağız. Filmekimi ise yılın önemli festivallerinde dikkat çeken, ödül alan uluslararası yapımlarla çıkacak sinemaseverlerin karşısına.

ADANA’DA YENİ BİR DÖNEM

Bilindiği gibi Adana Film Festivali’ni yıllardır hazırlayan ekip, biraz tatsız bir şekilde görevden alınmış ve yeni bir ekiple yola çıkılmıştı. Ulusal yarışma için 630 bin, uluslararası yarışma için 75 bin, kısa film bölümü için 85.5 bin TL’lik toplam para ödülleriyle ülkenin en fazla ödül dağıtan festivali olan Adana’da bu yıl yenilikler de dikkat çekiyor. İlki, festivalin artık bir uluslararası yarışmaya da ev sahipliği yapacak olması. Ama Adana ve Antalya söz konusu olduğunda öne çıkan daima ulusal yarışmalar olmuştur.

Adana’da bu yıl ulusal yarışma hayli zorlu geçecek gibi görülüyor. Erden Kıral’ın başkanlığında Algı Eke (Oyuncu), Fırat Yücel (Sinema Yazarı), Hüseyin Karabey (Yönetmen), Murat Hasarı (Besteci-Yapımcı), Uğur İçbak (Görüntü Yönetmeni) ve Selma Güneri’den (Oyuncu) oluşan ulusal yarışma jürisini zor bir seçki beliyor. Bir önceki filmi “Bal” ile Berlin’de Altın Ayı kazanan Semih Kaplanoğlu’nun merakla beklenen filmi “Buğday”ın Türkiye prömiyeri festival kapsamında gerçekleştirilecek.

Venedik’in resmi seçkisinde yer alan Emre Yeksan imzalı “Körfez”, Karlovy Vary’de yarışan Onur Saylak’ın yönettiği “Daha” da festival turlarının ardından Adana’da olacak. Deneyimli isimler de Adana’da boy gösteriyor. Onur Ünlü “Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok”, Orhan Oğuz “Eksi Bir” ve Ümit Ünal “Sofra Sırları” filmleriyle en iyi film için yarışacak. Bu festivalde daha önce birçok kez ödül kazanan iki isimden Pelin Esmer “İşe Yarar Bir Şey” ve Orhan Eskiköy de “Taş” filmleriyle ana yarışmada. Özgür Sevimli’nin “Murtaza” ve Emre Erdoğdu’nun “Kar” filmleri de bu bölümün merak edilen yapımları.

Festivalin ilk kez düzenlenecek olan ve Guillermo Arriaga’nın jüri başkanlığını yapacağı uluslararası yarışma bölümünde dikkat çeken yapımlar arasında Türkiye’den “Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok” ve “Daha”nın yarı sıra, “Turist” filmiyle tanıdığımız İsveçli yönetmen Ruben Östlund’un bu yıl Cannes’da Altın Palmiye kazanan filmi “Kare/The Square”, yine aynı festivalde senaryo ödülüne değer bulunan Yorgos Lanthimos imzalı “Kutsal Geyiğin Ölümü/The Killing of a Sacred Deer”, Berlin’de aynı ödülü kazanan Şilili yönetmen Sebastian Lelio’nun son filmi “Muhteşem Kadın/ Fantastic Woman”, Cannes’da jüri özel ödülüne değer bulunan Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev imzalı “Sevgisiz/ Loveless” öne çıkan yapımlar.

Festival 30 Eylül’de düzenlenecek ödül töreninin ardından 1 Ekim’de sona erecek. Bir terslik olmazsa hafta boyunca Adana’da olacağız ve özellikle ulusal yarışma filmlerine görüşlerimizi paylaşacağız bu sayfalardan.

SİNEMANIN ŞAMPİYONLAR LİGİ: FİLMEKİMİ

Yılın bütün sinema birikimini sonbaharda seyirciyle buluşturan Filmekimi biletleri yarın satışa çıkıyor. 29 Eylül-8 Ekim’de İstanbul’da, Beyoğlu ve Atlas Sinemaları, Kadıköy Rexx Sineması ve Cinemaximum City’s Nişantaşı’nda gerçekleştirilecek gösterimlerin ardından festival ekim ayı boyunca Bodrum, Edirne, Eskişehir, Ankara, Diyarbakır ve İzmir’e de uğrayacak.

Filmekimi’nde gösterilecek yapımlar arasında tercih yapmak ve öneride bulunmak gerçekten zor. Tabiri caizse tam anlamıyla sinemanın Şampiyonlar Ligi gibi bir seçkiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla kendi adıma en çok merak ettiklerimi bir liste halinde aşağıya bırakayım.

The Square (Yön: Ruben Östlund)

Morrissey: England Is Mine (Yön: Mark Gill)

Happy End (Yön: Michael Haneke)

You Were Never Really Here (Yön: Lynne Ramsey)

The Killing of A Sacred Deer (Yön: Yorgos Lanthimos)

Loveless (Yön: Andrey Zvyagintsev)

The Beguiled (Yön: Sofia Coppola)

Jupiter’s Moon (Yön: Kornél Mundruczó)