Güvenpark'a cami projesi tartışması

Sit kapsamındaki Güvenpark'ın bir bölümünün yıkılarak cami yapılacağı öne sürüldü. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise parkın simge heykelinin yıkılarak yerine cami yapılacağı iddiasını yalanladı. Güvenpark'ın yakın çevresinde üç cami bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi heykelleriyle Ankara'nın simge mekanlarından olan Kızılay'daki Güvenpark’ı ‘ibadet alanı’ ilan etmek için özel proje hazırladığı öne sürüldü. Belediyenin sit alanı kapsamında olan Güvenpark'a 'ibadet alanı' yapılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurduğu da iddialar arasında.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, kurul, "Bu bizim alanımıza girmez" diyerek, topu büyükşehir belediyesine attı. Güvenpark'ın çevresinde üç cami olmasına karşın cami projesinin yeniden gündeme getirilmesi, '2019 seçimine yatırım' olarak da yorumlandı.

BELEDİYE YALANLADI

Hürriyet'e konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Anıt asla yıkılmayacak, Güvenpark’a cami de yapılmayacak. Yerin altına yapılacak Keçiören Metro istasyonu ile dolmuş durak parkında ibadet ihtiyacını karşılamak için küçük bir mescit yapılabilir. Bu da henüz net değil” dediler.

'YEŞİL ALAN  VE PARK OLARAK KALMALI'

Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Grup Başkanı Doğan Yılmazkaya, projeye şiddetle karşı çıktıklarını söyledi. Ankara'nın göbeği Güvenpark'a cami planını sert eleştiren Yılmazkaya şöyle konuştu: “Belediye Meclisi'nde bizlere, Güvenpark'ın yeniden düzenleneceğini, yeni bir metro istasyonu açılacağını, bu nedenle dolmuş duraklarının yeraltına alınacağını, üstünün de park ve yeşil alan olarak kalacağını söylediler. Şimdi böyle bir şeye karar verilmişse şiddetle karşı çıkarız. Her türlü hukuki yola başvurur, mücadelemizi parti olarak yaparız.”

güven5

Güvenpark, Avusturyalı mimar Holzmeister tarafından yapılan ve Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda beraber yürüdüğü arkadaşlarını temsil eden heykel ve rölyefleriyle Ankara'nın simge alanları arasında.