Avrupa robotun 'insanlığını' oylayacak!

Avrupa, robotlara 'elektronik insan' statüsü veren bir yasa tasarısını oylayacak. Amaç, 'otonomisi giderek artan robotları kontrol altında tutmak'...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu, robotları 'elektronik insan' olarak tanımlayacak bir yasa tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. Parlamentonun yasal işler komitesinde kabule dilen tasarı, insan hayatında giderek daha fazla rol oynaması öngörülen robotlara yasal statü tanıyıp onları 'davranışlarından sorumlu tutmayı' hedefliyor.

Söz konusu tasarı, Lüksemburglu sosyalist vekil Mady Delvaux-Stehres tarafından hazırlandı. Tasarıda, devletlerin 'teknoloji devrimi'yle ilgili mevcut yasalarının yetersiz olduğu vurgulanıyor ve AB'nin 'olası açıklardan kaçınmak için temel etik prensipler benimsemesi' çağrısı yapılıyor. Robotların 'gelişip otonomi kazandıkça başkalarının elindeki basit aygıtlar olarak görülemeyeceğini' savunan tasarıda, bu nedenle davranışlarından sorumlu tutulmaları gerektiği belirtiliyor. Tasarının komite onayının ardından şubat ayında Parlamento'da görüşülmesi bekleniyor.

Delvaux-Stehres, hazırladığı tasarı hakkında, "Hayatımızın giderek daha fazla alanı robotlardan etkileniyor. Bütün robotların insanların hizmetinde kalmasını garanti altına almak için Avrupa çapında yasal bir çerçeve oluşturmalıyız" dedi. Tasarıya göre, 2014'te robotların satışı yüzde 29 oranında artmış durumda. (Dış Haberler)