Adana’da ödül günü

Adana Uluslararası Film Festivali’nde ödüller bu akşam sahiplerini buluyor. Festivalin favorileri ise Koca Dünya, Albüm ve Babamın Kanatları.

Google Haberlere Abone ol

Şenay Aydemir    [email protected]

Adana Uluslararası Film Festivali’nde ulusal yarışma bölümünde cuma günü gerçekleştirilen son galaların ardından gözler ödül törenine çevrildi. Ödüller bu akşam düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Açıkçası, cuma günkü gösterime kadar izlediğimiz sekiz film arasından, “Babamın Kanatları” ve “Tarla” bir adım önde gibi görünüyordu. Ancak şimdi işler biraz değişmiş gibi.

Ödül töreninde hangi filmlerin kürsüye çıkabileceğine dair tahminlerimizi yapmadan önce cuma filmlerine kısaca bir değinmekte fayda var. İlk gösterimi Cannes’da gerçekleştirilen Mehmet Can Mertoğlu imzalı, “Albüm” festivalin en çok merak edilen yapımlarından birisiydi hiç kuşku yok ki. Mertoğlu, ilk filmiyle gayet olgun bir sinema dili tutturmayı başarırken, ‘muhafazakar’ dünyanın arasında gezdiriyor kamerasını. Bürokrasiyle içli dışlı giden öykü, absürt sinemanın sularında yol alırken zaman zaman çok yaratıcı anlara şahitlik ediyoruz. Ne var ki, filmin mizah yükünün ağırlıklı olarak şive, futbol, kadın, küfür gibi ilk elden kullanılan argümanlara yüklenmesi yarattığı beklentiyi karşılamasına engel oluyor. Yine de seyircinin beğenisini kazandığını belirtelim. Jürinin dikkatinden kaçmayacağı da kesin gibi.

Günün ikinci filmi “Dar Elbise”yi yazmaya kalkarsak ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Cannes’da filmleri gösterilmiş Hiner Saleem gibi bir yönetmenin trajik hallerini anlatmaya sayfalar yetmeyebilir. Çünkü ortada bir film yok, haliyle bir senaryo da... O kadar olanak ve oyuncuya rağmen filmin nasıl bu kadar kötü olabildiğini yapımcıları düşünsün diyelim.

Tabii ki, bir önceki filmi “Şarkı Söyleyen Kadınlar” ile kötü eleştiriler alan Reha Erdem’in, “Koca Dünya”sının nasıl olacağı festivalin en merak edilenleri arasındaydı. Şöyle söyleyelim: Reha Erdem’in filmdeki işçiliği Türkiye sineması ortalamasının çok çok üzerinde bir yönetmenlik mahareti taşıyor. Özellikle bir rüya sahnesi var ki, gerçek bir rüya izliyormuş hissine kapılıyor seyirci. Erdem, bir kez daha aşk, doğa, erkeklik üzerine masal anlatmaya girişmiş ve bunun altından da başarıyla kalkmış. Vizyona girince uzun uzun yazacağız nasıl olsa. Günün son filmi Çağan Irmak imzalı, “Nadide Hayat”ı ise vizyona girdiği ve hakkında yeterince bilgi olduğu için pas geçelim ve gelelim bu akşamki ödül töreninde nasıl bir tablonun ortaya çıkabileceğine.

ÜÇ FİLM ÖNE ÇIKIYOR

Film festivallerinde hangi dalda kimin ödül alacağına dair tahmin yürütmek netameli iştir. Çünkü sizin beğenilerinizle, jürinin bileşeni arasında bir denge kurmak zordur. Üstelik jüri dinamikleri kimi zaman seyirci ve eleştirmenlerin genel beklentilerini karşılayamayabilir. Ancak Tayfun Pirselimoğlu başkanlığındaki jürinin “Koca Dünya”, “Albüm”, “Babamın Kanatları” arasında ödül dağıtımı yapabileceğini öngörebiliriz. ‘Tematik yönü’ daha ağır basan bir ödül olduğu için, “Babamın Kanatları”nın Yılmaz Güney Ödülü’ne çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Hem işçi sınıfı hikayesi anlattığı hem de merkezine Kürt işçileri yerleştirdiğinden bu ödül için biçilmiş kaftan gibi duruyor. Ama bu durumda en iyi film ve yönetmen ödüllerinin “Koca Dünya” ve “Albüm” arasında paylaştırılması söz konusu olabilir, ki Reha Erdem’in en iyi yönetmen olduğu su götürmez. Jüri “Koca Dünya”ya en iyi film ödülünü verirse yönetmen ödülü için “Albüm” ile Mehmet Can Mertoğlu’nun adı öne çıkabilir. Ama benim öngörüm tersi olabileceği ya da hem film hem yönetmen ödülünün “Koca Dünya”ya gidebileceği yönünde. Ama bu jüri “Albüm”ü mutlaka sahneye çıkarmak isteyecektir ve o noktada senaryo ve kadın oyuncu dalında (Şebnem Bozoklu) ödül kazanması muhtemel görünüyor. Kadın oyuncuda anabileceğimiz ikinci isim ise “Nadide Hayat” ile Demet Akbağ...

Erkek oyuncuda ise kişisel görüşüm “Tarla”daki sahici performansıyla Serkan Ercan’ın ödül alması yönünde. Jürinin de böyle bir karar vereceğini düşünüyorum. Yardımcı erkek oyuncu dalında ise aday oldukça fazla. “Tarla” filmiyle Ilgaz Kocatürk ve “Babamın Kanatları”ndan Musab Ekici ve ile Tansel Öngel fazlasıyla hak ediyorlar. Yardımcı kadın oyuncuda “Babamın Kanatları” ile Kübra Kip’i, görüntü yönetmenliğinde ise “Koca Dünya” ile Florent Herry’yi tek geçmek gerekiyor

Ve tabii film festivallerinin vazgeçilmezi adeti ‘festival toto’ yapmayı da ihmal etmedik. Sinema eleştirmenlerine film, yönetmen, kadın oyuncu ve erkek oyuncu dallarında ödüllerine kime gideceğini sorduk.

ELEŞTİRMENLERİN TAHMİNLERİ

UĞUR VARDAN

En İyi film: Babamın Kanatları

En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Koca Dünya)

En İyi Kadın Oyuncu: Şebnem Bozoklu (Albüm)

En İyi Erkek Oyuncu: Serkan Ercan (Tarla)

MURAT ÖZER

En İyi Film: Koca Dünya

En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Koca Dünya)

En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Koca Dünya)

En İyi Erkek Oyuncu: Serkan Ercan (Tarla)

BANU BOZDEMİR

En İyi Film: Albüm

En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Koca Dünya)

En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Koca Dünya)

En İyi Erkek Oyuncu: Erdem Akakçe (Ağustos Böcekleri ve Karıncalar)

MURAT ERŞAHİN

En İyi Film: Koca Dünya

En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Koca Dünya)

En İyi Kadın Oyuncu: Şebnem Bozoklu (Albüm)

En İyi Erkek Oyuncu: Erdem Akakçe (Ağustos Böcekleri ve Karıncalar)

BURAK GÖRAL

En İyi Film: Babamın Kanatları

En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Koca Dünya)

En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Koca Dünya)

En İyi Erkek Oyuncu: Menderes Samancılar (Babamın Kanatları)