Kemal Kılıçdaroğlu: Adil Öksüz'ün adını ilk ben söyledim, bana saldırdılar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin 15 Temmuz'un üzerine kapatmaya çalıştığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, "Adil Öksüz’ün ismini ilk ben söyledim. Önce bana saldırdılar şimdi onlar da telaffuz etmeye başladılar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV yayınına katıldı. Seda Öğretir ve Ahmed Arpat'ın sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, gündemdeki konuları değerlendirdi.

"Kontrollü darbe girişimi" iddiası sorulan Kemal Kılıçdaroğlu, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zeki Aksakallı’nın mahkemedeki "TSK’da kriz ve olağanüstü durumlarda ilk haber alınır alınmaz personel kışlayı terk etmesin emri verilir. Her zaman uygulanan bu temel ve basit kural 15 Temmuz 2016’da ilk haber alındığı zaman uygulanmamıştır" ifadesini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, "Ben bunu kime soracağım. Darbe komisyonuna en kilit iki isim davet ediliyor. Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı. Bu temel kural neden yerine getirilmedi soracağız. Bunu engelleyen hükümet bana hesap soruyor. Neden engelliyorsun gelmelerini? Ben bunu sormazsam bu darbenin üstü örtülecek. Bir hükümet darbe girişiminin ortaya çıkmasını engellerse ne diyeceğim" şeklinde konuştu.

'FETÖ İDDİANAMESİNİ HAZIRLAYAN SAVCI NEDEN GÖREVDEN ALINDI?'

FETÖ iddianamesini hazırlayan savcının görevden alındığı söyleyen Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı'na gönderilen iddianamenin içinin boşaltıldığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, "FETÖ iddianamesini yazan savcı görevden neden alındı? Bu iddianame neden Adalet Bakanlığı’na gider ve içi boşaltılır? Siyasi iktidar benim haberim yoktur diyemez. HSYK da diyemez. Kim aldı bu savcıyı görevden? Hurafeler iddianamesine dönüştürüldü" dedi.

Kılıçdaroğlu 'evet' çadırındaKılıçdaroğlu 'evet' çadırında

'HÜKÜMET DARBENİN ÜZERİNİ KAPATMAYA ÇALIŞYOR'

Darbe komisyonu çalışmaları sırasında hükümetin darbe girişiminin üzerine kapatmaya çalıştığını anladıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Üst akıl kim? Falan devletse devletin adını yaz. Hurafelerden iddianame mi olur? Ben bu 248 şehidin hakkını nasıl arayacağım? Hükümet neresinde bunun? Biz hesap soruyoruz. Bırakmışlar hesap vermeyi neden bu soruları soruyorsun diye hesap soruyorlar. Darbeden yararlanmak için değil zarar gören herkes için ben bu soruları soruyorum" diye konuştu.

'BAŞARISIZLIĞA MAHKUM EDİLEN BİR DARBE GİRİŞİMİ'

"Ya darbe başarılı olsaydı?" sorusu yönetilen Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Başarısızlığa mahkum edilen bir darbe girişimi. Biz en basit kuralı kriz anında asker sokağa çıkmasın diye talimat vermeniz gerekirken o askerleri sokağa salarsanız ne olur? Hiçbir günahı olmadan linç edilen askerler vardı. Saray'da söyledim, masanın etrafında. Hepimiz askerlik yaptık, komutan emir verir asker gereğini yapar. Asker, emri sorgulayamaz. Bu askerleri linç edenlerden hesap sorulmalı ve dava açılmalı dedim. Niçin dava açılmıyor? 6.6.2016 darbeden önce. FETÖ terör örgütü iddianamesi. Bu iddianamede,'FETÖ/PDY’nin kuvvet komutanlıkları, jandarma ve emniyet teşkilatları içindeki mensuplarından oluşan ve on binleri bulan devletten ayrı hiyerarşiye bağlı silahlı bir yapılanmasının olduğu' söyleniyor."

'ADİL ÖKSÜZ'ÜN ADINI İLK BEN SÖYLEDİM'

"Adil Öksüz’ün ismini ilk kim telaffuz etti? Bir televizyon programında ilk ben söyledim. Adil Öksüz’ün çok önemli bir isim olduğunu, dikkat edilmesi gerektiğini söyledim. Önce bana saldırdılar şimdi onlar da telaffuz etmeye başladılar. İki cep telefonunu kullanır, GPS cihazı var. Herkesin telefonları alınır, Adil Öksüz’ün alınmaz. GPS cihazı ve telefonlarıyla birlikte serbest bırakılır."

'ŞEHİTLERİN HESABINI SORUYORUM'

"Ben bütün bu soruları soruyorum. Cevap vereceği yerde hükümet beni suçluyor. Çıkın diyin ki yanlış bu soru gerçek değil desinler. Diyemiyorlar. Sen şehitlerin kanının hesabını sormuyorsun, ben soruyorum. Kapatmıyorum diyorlarsa darbeyi neden araştırma komisyonuna en önemli isimlerine gelmesine engel oldunuz?"

'ADİL ÖKSÜZ'E NEDEN KELEPÇE VURULMADI?'

Soru: Referandum için de memleket meselesi vurgusu yapıyorsunuz bu gerçekten memleket meselesiyse elinizde güçlü bir done değil mi açıklamak için soru sormak yerine?

Kemal Kılıçdaroğlu: Adil Öksüz’ü ben açıkladım daha kimi açıklayayım. Adil Öksüz’ün elindeki GPS cihazını devletin hangi kurumu ithal etti? Başbakanlık talimat verecek bakacaklar devletin hangi kurumu ithal etti. İki telefonu vardı, GPS cihazı vardı elinde. Herkes kelepçelenirken onlara kelepçe vurulmadı. Neden? MİT yasasında bir değişiklik yapıldı 2014’te. Başbakanın emri ve talimatı olmadan hiçbir MİT görevlisi tutuklanamaz gözaltına alınamaz. Adil Öksüz neden tutuklanmadı neden gözaltına alınmadı?

'SİZ ONU KÜLAHIMA ANLATIN'

Soru: MİT elemanı olduğunu mu ima ediyorsunuz?

Kemal Kılıçdaroğlu: Sizin yerinizde keşke sayın Binali Yıldırım olsaydı da ona sorsaydım cevaplarını verseydi bana. Benimle televizyona çıkmaya korkuyorlar ama çıkıp meydanlarda olmadık laflar ediyorlar aleyhimde. 248 şehidin olduğu bir yerde darbenin üstü örtülürse ben sessiz kalabilir miyim? Bedeli ne olursa olsun ben sonuna kadar gitmek zorundayım. Ya bu darbenin bütün ayrıntıları ortaya çıkacak ya da ben bu soruları her yerde onlara soracağım. Adil Öksüz’ü tanımıyoruz diyemezler. Darbeden önce savcı iddianame hazırlıyor. Adil Öksüz’ün Deniz Kuvvetleri imamı olduğu yazıyor iddianamede. Sonra bir başka iddianamede Hava Kuvvetleri imamı olduğu yazılı. Bilinmeyen bir isim değil. Ben söylemesem onunda ismini kapatacaklardı. Kim bu adam? Gücü nereden alıyor? Öldü mü? Efendim bununla ilgili soruşturma açtık. Siz onu külahıma anlatın. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti iki telefonu GPS cihazıyla koyuverilen Adil Öksüz’ün nerede olduğunu bilmeyecek ama soruşturma açılmış olacak. Bizi mi kandırıyorlar? (HABER MERKEZİ)