Dünya Afrikalı bir süper kahramana hazır mı?

Walle Williams'ın hikayesine aslında hepimiz aşinayız. Aşina olunmayan şey Williams'ın Nijeryalı olması.

Google Haberlere Abone ol

Taylor Mayol *

Wale Williams çoğu yönden tipik süper kahramana uygun. Hayata sıradan bir insan olarak başlıyor. Ta ki 2025 yılına kadar, Wale'ın dahi babası esrarengiz bir şekilde kaybolur ve Wale onu ararken, geride bıraktığı süper güçler veren zırhı bulur. Şeytani bir robot ordusu şehri işgal edince Wale, yardıma koşar. Zayıfların ve masumların koruyucusu olur. Kötüleri yok eder. Olayı anladınız. Peki Wale aslında nasıl bir tip ?

SÜPERKAHRAMAN BOKO HARAM'A KARŞI

Wale Williams Nijeryalı. Koyu tenli, büyük elmacık kemikleri ve keskin bakışları var. Memleketi, Lagoon. New York için Gotham ne ifade ediyorsa Lagoon da Lagos için onu ifade ediyor. Şeytani düşmanlar da ilhamını bölgedeki silahlı grup Boko Haram'dan alıyorlar. Anlaşılan o ki Wale, çok sayıda kültürel ve mitolojik perspektiften beslenen yeni nesil Afrikalı yazar ve çizer kümesinin içinden çıkmış bir kahraman. Hem bölgede hem de kıtanın ötesinde Afrikalı kahramanlar oyuna girmiş gibi görünüyor.

Roye Okupe bu yaz basıma başlayabilmek için yeterli parayı Kickstarter üzerinden sağladı, Amazon'da ve Jumia'da satışa başladı. 2 ay içerisinde iki platformda tüm ürünleri sattı. Wale ABD'de ilgi gördü, çoğu süper kahramanın beyaz, orta sınıf olmasına rağmen. Çizgi roman sanayisini 2012 ve 2014 arasında 65 milyon dergi satış yaptı, bu da 935 milyon dolarlık bir pazar değerine tekabül eder.

Geçmişte ajansların Wale gibi bir çizgi romana verdiği cevap 'pazar olmadığı' olurdu. Fakat artık Kickstarter ve İndiegogo gibi toplumun desteğini toplamamızı sağlayabilen araçlar olduğu için bu ürünlerin kendini kanıtlamak için bir fırsatı var. Wale Williams çizgi romanda düşmanlarını yenmiş olabilir fakat asıl soru büyük basım evlerine Amerikan sınırları dışına bakmayı öğrenebilecek mi? (...)

* Yazının aslı Ozy.com'da yayınlanmıştır. (Çeviren Bulut Zencir)