Taşgetiren'den 'Nazi' polemiği eleştirisi

Ahmet Taşgetiren, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın referandum mitinglerinde Avrupa için sıklıkla dillendirdiği 'Nazi' söylemi için "Dünyada başka hangi ülke satın alır bizim Almanya'ya yönelik 'Nazi' tanımlamamızı?" diye sordu ve ekledi: "Bu tortuyu temizlemek de büyük emek gerektirecek. Bence iletişimcilerimizin farklı bir strateji geliştirmesinde yarar var. Bu da vatan meselesi çünkü."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Avrupa'yla gerilen ilişkilerin referandum malzemesi haline getirilmesine ilişkin uyarılarda bulundu. Taşgetiren, "Bir iletişim değerlendirmesi" başlıklı bugünkü köşe yazısında, "Avrupa ile belki daha genelde Batı ile bu kadar ayrışmak çıkarımıza mı? Ekonomik ilişkilerimiz var, orada 4-5 milyon vatandaşımız var, aynı coğrafyada yaşıyoruz. Acaba başka bir iletişim platformu düşünülemez mi?" sorusunu gündeme getirdi.

Taşgetiren, yazısının bir bölümü şöyle:

"Türkiye'nin referandumunun Avrupa'nın referandumu haline geldiği söylenirse yanlış olmaz. Meydanlara hiç olmadığı kadar Avrupa yansıyor. Belli ki insanlarımızın değerlendirmelerinde bir ölçüde bu gündemin de etkisi olacak.

Şöyle ikili bir etkiden söz edilebilir:

Bir: Avrupa ve daha genelde Batı, Türkiye ile bir hesaplaşma içinde. Türkiye'nin büyümesini istemiyor. Onun için de Türkiye'yi zayıflatacak her ihtimale yatırım yapıyor.  Biz de bu Batı tavrını not ediyor ve “milli bir refleks”le, onun yanında olduğunun karşısında, onun karşısında olduğunun yanında yer alıyoruz. Bir ve daha baskın halk tavrı bu.

İki:Avrupa ile belki daha genelde Batı ile bu kadar ayrışmak çıkarımıza mı? Ekonomik ilişkilerimiz var, orada 4-5 milyon vatandaşımız var, aynı coğrafyada yaşıyoruz, yer yer güvenlik ilişkilerimiz örtüşüyor, tarih içinde düşmanlıklarımız olmuş, ama mesela Rusya ile yaşanan gerilimlerde Batı ile ilişkiyi daha güvenilir bulmuşuz. Acaba başka bir iletişim platformu düşünülemez mi?

Baktığımızda sert polemiklere rağmen, mesela Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasının bütünü içinde köprüleri tamamen atmama gibi bir hassasiyeti de okuyoruz.

...Soralım: Dünyada başka hangi ülke satın alır bizim Almanya'ya yönelik “Nazi” tanımlamamızı?

Konuyu bir de “Diktatör” suçlamalarının “hedef kitlesi” ve “satın alınması” açısından baktığımızda orada oldukça ciddi bir problem görülüyor. Bir kere hedef kitle “dünya kamuoyu” ve böyle bir temayı satın alacak epeyce bir alan bulunuyor. Buna bir de bu kampanyaya katılacak medya gücünü ilave ettiğimizde çetin bir olgu çıkıyor karşımıza.

Bunu istediğimizi sanmıyorum. Bu tortuyu temizlemek de büyük emek gerektirecek.

Bence iletişimcilerimizin farklı bir strateji geliştirmesinde yarar var. Bu da vatan meselesi çünkü."