Mülteci çocuk işçiler için bakanlık devreye girdi

‘Küçükpazar’ın çocuk işçileri’ başlığı ile Hürriyet’ten Burak Coşan'ın gündeme getirdiği 'mülteci çocuk işçilerle' ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devreye girdi. Çocukların ailelerine sosyal destek verileceği ve çocukların da okula yönlendirileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İstanbul Fatih Küçükpazar’daki tekstil atölyelerinde çocuk işçilerin çalıştırılmasının ortaya çıkması üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devreye girdi.  Bakanlık çocukların okula gitmeleri için ailelerine destek verecek. Bakanlık aynı zamanda bölgele bir de psikolog gönderecek. Ortaya çıkan habere göre Fatih’te Küçükpazar semtinde mülteci çocuk işçiler camsız, havalandırması olmayan atölyelerde çalıştırılıyor. Atölyelerde çalışma yaşı 10-14 arasında değişiyor ve çocukların aldığı ise aylık yaklaşık 400 lirayı geçmiyor.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre yetkililer, Fatih Küçükpazar bölgesinin bakanlığın takibi altında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bakanlık olarak bölgeye bir psikolog yönlendirdik. Orada bir çalışma yapıyor. Bir rapor hazırlayacak. Bunun dışında tekstil atölyelerinde çalışan çocukların ailelerine ulaşıp sosyal destek vermeyi amaçlıyoruz. Çocuklarını da okullara yönlendireceğiz.”

Çocuk işçi çalıştırılmasının yasal olarak da suç olduğunu söyleyen bakanlık yetkilileri, “Bu konuda da Sosyal Güvenlik Kurumu ile birlikte hareket ediyoruz”dedi.Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de ‘tekstil atölyelerinden çalışan çocuk işçiler’ hakkında açıklamalarda bulundu.

'DEVLETİN GÖREVİNİ BİZ YAPAMAYIZ'

Daha önce İngiliz yayın kuruluşu BBC ve İngiliz gazete Guardian’ın gündeme getirdiği ‘Türkiye’de tekstil atölyelerinde Suriyeli çocuk işçilerin çalıştırıldığı’ iddiasının da Türk tekstil sektörünü zor durumda bıraktığını ileri süren Hikmet Tanrıverdi şunları söyledi: Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat da derneklerinin üyeleri olan markaların çok sıkı denetlendiğini dile getirerek üye firmalar ve şirketler içinde çocuk işçi çalıştıranların bulunmadığını söyledi. Çocuk işçi çalıştıran yerleri denetlemenin kendi işleri olmadığını belirten Fayat sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanunlara göre ufak yaştaki çocukların çalışması yasak. Devletin görevini biz yapamayız. Değişik şartlardaki çalışma koşullarını biz çözemeyiz. Yasal olmayan bir şey yapılıyor. Biz üretim yaptığımız markalarla çok ciddi sözleşmeler yapıyoruz. Bu sözleşmelere uymamamız durumunda çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalıyoruz. Çok uluslu firmalar bunlara çok dikkat ediyor. Siparişin iptal edilmesi ve para cezaları kesiliyor. Devlet bu çalışma şartlarını denetlemeli. Kayıt dışı istihdam engellemeli. Ancak asıl sorun çocuklar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.”