Yangın yönetmeliğine göre Aladağ faciasının sorumlusu kim?

Özel öğrenci yurdunda çıkan yangındaki can kaybının sorumlusu kim ya da kimler? Uzmanlık alanı ‘binalarda yangın güvenliği’ olan Prof. Figen Beyhan’e sorduk.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  [email protected]

ANKARA- Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Beyhan, Türkiye’de yangın üzerine doktora tezi yazan ilk akademisyen. Uzmanlık alanı, binalarda yangın güvenliği. “Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik” hazırlanırken Prof. Beyhan’ın çalışmalarından da yararlanılmıştı. Kendisiyle Adana Aladağ’daki özel öğrenci yurdunda çıkan ve çocukların yanarak can verdiği yangının sorumluları hakkında konuştuk.

'İHMALDEN KAYNAKLI BİR FACİA!'

“Eğer basına yansıyanlar doğruysa olay, ihmalden kaynaklı bir facia!” diyen Prof. Figen Beyhan olaydan kimlerin sorumlu olduğu sorusuna şu yanıtı verdi, “Aladağ’daki yurt projesini görmedim, olay yerine gitmedim. Ancak yangın yönetmeliği gereği size kimlerin sorumlulukları olduğunu sıralayayım. Burada yangın merdiveninden, yangın kapılarına ve kullanılan malzemeye dair bir hata varsa binanın tasarlayıcılarından uygulayıcılarına, ruhsat vericilerden onaylayıcılara ve denetleyicilere kadar herkes bundan mesuldür.”

Prof. Beyhan sözlerine şöyle devam etti, “Yangın yönetmeliği şu an uygulanma zorunluluğu olan bir yönetmeliktir. Yapılı çevreler diye nitelendirdiğimiz çevrelerin başında binalar gelir. Tasarım aşamasında mimarın aldığı kararlarla yangın güvenliği başlar. Projelendirme aşamasında uygulayıcı yani mühendis sorumludur. Ruhsat verilirken onaylayan ilgili daireler, daha sonra denetleme yapanlar sorumludur. Bina kullanıma girdikten sonra da binanın yöneticisi sorumludur. Yangın kapısı var ama kapalı gibi konular onun sorumluluğundadır. Ancak bu kişi işin niteliğinden ve yeterliliğinden sorumlu değildir.”

YANGIN KAPISI NASIL OLMALI?

Yangın kapılarının önemine işaret eden Prof. Beyhan, “Yangın kapısı, kasasıyla duvara monte ediliş biçimiyle bir sistemdir. Alevi, ısıyı, toksik maddeleri geçirmeyecek şekilde üretilmiş olması, belli bir süre dayanım göstermek zorunda olması gerekir ve mutlaka ‘panik bar’lı olmalıdır. Yangın kapıları kaçma yönüne açılmalıdır. Açıldıktan sonra da kendiliğinden geriye kapanan bir düzeneğe sahip olmalıdır. Bir kapının yangın kapısı olarak nitelendirilebilmesi için sistem tarafından akredite bir laboratuvar tarafından ilgili TSE standartları deneylerine tabi tutulmuş ve sertifikalandırılmış olması şarttır” diye konuştu.