Avukat mahkemeye 1 yılda çıkabildi!

Güneydoğu'da yaşanılan hak ihlali iddialarını raporlaştırmak için 6 Ağustos'ta İdil'e giden İnsan Hakları Derneği eski yöneticisi ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukat Deniz Sürgüt bir yılı aşkın süredir tutuklu. Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nden Raziye Turgut, meslektaşının yarın görülecek olan ilk duruşması için bütün kamuoyuna çağrıda bulunarak Deniz'in tahliye edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin  [email protected]

DUVAR - Avukat Deniz Sürgüt 6 Ağustos 2015 tarihinde sivil ölümlerini raporlaştırmak ve orman yangınlarını araştırmak üzere Şırnak'ın İdil ilçesine gitti. Avukat Sürgüt, daha sonra polisler tarafından İdil'de gözaltına alındı. Sürgüt'ün emniyetteki işlemlerinin ardından İdil Adliyesi'ne götürüldü. “Tehlikeli ateşli silah bulundurmak, taşıma, el değiştirme ve pazarlama” ve “Örgüt üyesi olma” suçlamasıyla nöbetçi mahkemeye sevk edilen Deniz Sürgüt, nöbetçi mahkemece tutuklandı. Bir yılı aşkın süredir Midyat ve Gümüşhane cezaevlerinde kalan Sürgüt'ün ilk duruşması 1 Eylül saat 10.30'da Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

GÖZALTINDA İŞKENCE İDDİASI

Avukat Raziye Turgut, Sürgüt'ün 1 yılı aşkın süredir tutuklu olmasının hukukçulara ve muhaliflere gözdağı olduğunu söyledi.

Sürgüt'ün hukuk dışı bir şekilde gözaltına alındığını ifade eden Turgut, “Deniz'in gözaltı sürecinde işkence gördüğüne dair raporları var. Ayrıca Deniz'i infaz etmekle tehdit ettiler. Savcı Deniz'in avukat olduğunu söylemesi üzerine infaz tehditlerinden kurtuldu. Ayrıca, Deniz'in gözaltı sürecinde avukatına haber edilmesine de izin verilmedi. Midyat Cezaevi'nde 3 hafta kalan meslektaşımız daha sonra Gümüşhane'ye sürgün edildi. Buradaki amaç Deniz'in Batman'da bulunan ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştırılmak istenmesidir” dedi.

“ADİL BİR YARGILANMA TALEP EDİYORUZ”

Deniz Sürgüt'ün ifadesinde işkenceye maruz kaldığını belirttiğini aktaran Turgut, “Deniz gözaltındayken darp edildi. Bütün bunlar dosya şeklindeki raporlarda kesinleşti. Şu an Deniz'in tutukluluk halinin devam etmesinde hiçbir somut delil yok. Bu durum aynı zamanda adil yargılamayı da etkileyecek. Meslektaşımız şimdi de güvenlik gerekçesiyle Gümüşhane'den Midyat'ta görülecek olan duruşmaya getirilmiyor. Deniz mahkemeye SEGBİS yoluyla bağlanacak. Bizde Deniz'in ilk duruşmasında mahkemede kendisini ifade edebilmesi için duruşmada olması gerektiğine dair verdiğimiz dilekçede ' Deniz'in avukat olduğunu, adil bir yargılamanın olması için kendisini duruşmada ifade edebilmesi gerektiğine' dair dilekçe verdik. Fakat dilekçemizi kabul etmediler” dedi.

Avukat Turgut, Deniz'in ilk duruşmasına katılmaları için bütün kamuoyuna ve hukukçulara dayanışma çağrısında bulundu.