BM'den 'Kürdistan bayrağı' uyarısı

Kerkük'te Irak bayrağının yanına 'Kürdistan bayrağı'nın da çekilmesi konusunda BM'den uyarı geldi: Barışçıl birlikte yaşamı riske atabilecek tek taraflı adımlara karşı uyarıyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta merkezi hükümetle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında tartışmalı olan Kerkük'e 'Kürdistan bayrağı' asılmasıyla başlayan gerginliğe Birleşmiş Milletler (BM) de müdahil oldu. BM Irak Destek Misyonu (UNAMI), Kerkük'te valilik emriyle Irak bayrağının yanına Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı asılmasının endişe yarattığı açıklaması yaptı.

NE OLMUŞTU?

Kerkük valiliği geçen hafta resmi yazışmalarda Kürtçe'nin de kullanılması ve devlet binalarında IKBY bayrağı asılması yönünde karar almıştı. Kentte pazartesi yapılan Nevruz kutlamalarında da Kerkük Kalesi'ne 'Kürdistan bayrağı' asılmıştı.

BM: TEK TARAFLI ADIM ATMAYIN

UNAMI açıklamasındaysa, Kerkük Valisi'nin Kerkük Kalesi'ne IKBY bayrağı asma kararının 'endişe verici' olduğu belirtildi. Açıklamada, Irak Anayasası'na göre Kerkük'ün Bağdat'taki merkezi hükümetin yetki alanında bulunduğuna dikkat çekilerek, Irak bayrağı haricinde bir bayrağın dalgalandırılamayacağı belirtildi.

Açıklamada, "UNAMI, Kerkük'ü haklı biçimde memleketleri olarak gören ve IŞİD sonrası dönemde birlikte yaşayıp birlikte çalışmak isteyen çok sayıda etnik ve dini grup arasındaki uyumu ve barışçıl birlikte yaşamı riske atabilecek tek taraflı adımlara karşı uyarıda bulunmaktadır" denildi. Bağdat yönetimi Kerkük'te IKBY bayrağı asılmasına tepki göstererek, valiliğin böyle bir yetkisi bulunmadığını savunmuştu. (Dış Haberler)