Rusya ve Türkiye'den NATO'yu kızdıracak hamle

Kremlin: Rusya, Türkiye'ye hava savunma sistemi tedarik edebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Türkiye’ye çeşitli hava savunma sistemleri sevk etmeyi değerlendirebileceğini söyledi. Peskov bu konunun Rusya Devlet başkanı Vladmir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan görüşmede gündeme geldiğini de belirtti.

Peskov görüşmenin içeriğine ilişkin de “Türk tarafının istemesi hâlinde Rusya’nın sevk etme ihtimalini değerlendirebileceği çeşitli hava savunma sistemlerinden bahsedildi” dedi.

Peskov, Rusya’nın Türkiye’ye hava savunma sistemi sevk etmesi ihtimali hakkında “Bu tamamen ticari bir konu ve işbirliğinin çok hassas bir alanı” ifadelerini de kullandı.

KALIN: İSTANBUL’DA MUTABIK KALINDI

Konu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, dün düzenlediği basın toplantısında gündeme gelmişti. Kalın, “Türkiye’nin uzun dönemdir planladığı uzun menzilli hava savunma sistemi için Rusya’dan teklif alınması gündemde mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le son görüşmesinde bu konu da gündeme geldi mi?” sorusuna şu yanıtı vermişti:

“Rusya’yla savunma sanayii anlamında iş birliği yapılması konusunda İstanbul’daki görüşmede de mutabık kalındı. Bunun detayları şimdi ilgili birimlerimiz tarafından çalışılıyor. Hangi alanlarda ne tür bir işbirliği yapılacağı konusunu Savunma Sanayi Müsteşarlığımız mevkidaşı kuruluşla bu konuyu konuşuyor. Ama prensipte biz Türkiye olarak buna olumlu bakıyoruz. Çünkü daha önce de biliyorsunuz çok konu oldu bu, özellikle Çin’den savunma sistemi alınır mı-alınmaz mı tartışmaları bağlamında. Biz hep orada ilkesel olarak şunu söyledik: ‘Biz kendi ulusal çıkarlarımızı esas alarak bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak teklifi kim getiriyorsa onunla masaya oturup bunun anlaşmasını yapmaya hazırız.’”

‘ÖNEMLİ BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ’

Rus Devlet Başkanı Sayın Putin’le de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’daki görüşmesinde bu konunun ana çerçevesini konuştuklarını ve mutabık kaldıklarını belirten kalın şöyle devam etti:

“Şimdi ilgili kurumlarımız konuyu takip edecekler. Somutlaştıkça o planla ilgili, görüşmelerle ilgili başlıklar somutlaştıkça onları da sizinle paylaşırız. Sayın Putin’in Türkiye’ye yaptığı ziyaret bağlamında 10 Ekim’de Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesiyle ilgili önemli bir süreç yaşıyoruz.” (HABER MERKEZİ)