Danimarkalı kadın imam ilk namazı kıldırdı

İslamofobi'yi tartışan Avrupa'da, kadınlara özel bir cami resmen açıldı. Danimarkalı kadın imam Sherin Khankan, cuma namazını kıldırdıktan sonra Guardian'a konuştu: "Biz, İslam'a modernist bir yaklaşımı temsil ediyoruz. Türkiye'den de olumlu tepki aldık."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İskandinavya'nın kadınlara özel ilk camisi Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da resmen açıldı. Açılışa 60 kadın katılırken, ezanı kadın imamlar Sherin Khankan ve Saliha Marie Fettah okudu. İki kadın imam, cuma namazını da kıldırdı.

'ATAERKİL YAPIYA MEYDAN OKUMA'

'Danimarkalı kadın imam' Khankan, kadın camisi girişimini 'feminist bir proje' olarak nitelendirmiş ve kadınların eşitlik haklarını savunmayı amaçladıklarını söylemişti. Khankan, açılıştan sonra Guardian'la yaptığı söyleşide de imam olma kararını ve kadın camisinin arka planını anlattı. Khankan, kendilerine yöneltilen eleştirilerin dini açıdan geçerli olmadığını söyleyerek, "Teolojik temellerimiz sağlam" ifadesini kullandı. Kadın camisinin 'dini kurumlardaki ataerkil yapılara meydan okumayı' amaçladığını anlatan Khankan şöyle konuştu:

'TÜRKİYE'DEN OLUMLU TEPKİ ALDIK'

"Ataerkil yapıları değiştirmek mümkün ama bu uzun bir yolculuk ve muhalefetle de karşılaştık. Fakat karşı çıkanlara odaklanmamayı ve bizi destekleyen insanlar hakkında konuşmayı tercih ettik. Pakistan, İran, Avrupa, Türkiye ve Arap ülkelerinden çok olumlu tepkiler aldık."

BAŞINI SADECE DUA EDERKEN KAPIYOR

imam 3

Sadece dua ederken başını kapayan ve bunun 'sadık, inançlı bir Müslüman olarak kendi yorumu olduğunu' anlatan Khankan, kadın camisinde, 'modernist' kuralları da anlattı: Çok eşlilik yasak, kadınların boşanmaya hakkı var, kadınlara karşı psikolojik veya fiziksel şiddet uygulandığında evlilikler geçersiz sayılıyor ve boşanma halinde kadınlar çocukları üzerinde eşit haklara sahip oluyor.

Khankan Guardian'a yaptığı açıklamada, "Biz, İslam'a modernist ve ruhani bir yaklaşımı temsil ediyoruz. Mariam Cami'nin herkesin gelebileceği bir yer olmasını istiyoruz. Bir camide yaşananlar, caminin dışına çıkarak toplumu etkiler" dedi.

BABASI SURİYELİ

Babası Suriye'de işkence gördükten sonra Danimarka'ya sığınan bir muhalif olan Khankan, "Farklı dinler ve kültürler arasında büyüdüm, bu durumun cami girişiminde de büyük etkisi var" dedi.

Kadınlara özel camiler, İskandinavya'dan önce sadece Çin'de bulunuyordu.