Zırhlı araçtan ateş açılmıştı: Helin Şen'i katleden polise verilen ceza istinafa taşındı

Diyarbakır'da 12 yaşındaki Helin Hasret Şen’in zırhlı araçtan açılan ateşle ölümüne ilişkin davada, sanık polise verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası istinafa taşındı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da 12 yaşındaki Helin Hasret Şen’in zırhlı araçtan açılan ateşle ölümüne ilişkin davada, sanık polise verilen hapis cezası İstinaf Mahkemesi'ne taşındı. Sanığın “Kasten öldürme”den cezalandırılması talep ediliyor.

Helin Hasret Şen, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği 12 Ekim 2015 günü annesi ile birlikte fırına giderken zırhlı araçtan açılan ateşle yaşamını yitirdi. Sanık polis Memuru Abdullah Ercan hakkında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada geçtiğimiz 19 Ekim’de karar açıklayan heyet, sanığa “Bilinçli taksirle insan öldürmek”ten 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkemenin gerekçeli kararını açıklanmasının ardından Şen ailesi, avukatları aracılığıyla İstinaf Mahkemesi'ne itiraz başvurusu yaptı.

MA'nın haberine göre aile adına İHD Amed Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz ve Eski Şube Başkanı Abdullah Zeytun tarafından yapılan başvuruda, Helin’in annesi ile birlikte ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıktığı belirtilerek, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nün tutanaklarına göre, o gün olay yeri ve çevresinde herhangi bir çatışma bulunmadığı hatırlatıldı ve buna rağmen Fatihpaşa Mahallesi Yıkıkkaya Caddesi’ndeki Şen ve diğer kişilerin üzerine 200 metre uzaklıktaki zırhlı araçtan ateş açıldığı kaydedildi.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ HATIRLATILDI

Dilekçede, adil ve hukuka uygun bir yargılama yapılmadığı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2’nci maddesinde yer alan “yaşam hakkı” ihlalinin zırhlı araca ait kamera görüntüleriyle sabit olduğu görüşü yer aldı. Sunulan belge ve bilgilerle sanık polisin Helin Hasret Şen’i “kasten” öldürdüğünün somut şekilde tespit edildiği vurgulanan dilekçede, mahkemenin “Taksirle öldürmeye neden olma” suçundan verdiği cezanın hukuka aykırılığı nedeniyle bozulması talep edildi. Sanık hakkında “Kasten öldürme suçundan ceza tesis edilmesi” istenilen itiraz dilekçesinde, dosyanın bozularak kararı veren mahkemeye gönderilmesi talep edildi.

Helin Hasret Şen’in ölümünün ardından Diyarbakır Valiliği “Örgüt üyeleri saldırısında bir çocuğun öldürüldüğü” yönünde açıklama yapmış, savcılık dosyaya 4 yıl süren ‘gizlilik’ kararı koymuş ve iddianame de 4 yıl sonra hazırlanmıştı. (HABER MERKEZİ)