Ziraat Bankası, Virgin Adaları kredisini Turkcell'e vermiş

Ziraat Bankası'nın Virgin Adaları'ndaki bir şirkete açtığı ve tahsil edemediği iddia edilen 1,6 milyar dolarlık kredi ile ilgili açıklama geldi. Açıklamada bahsi geçen tutardaki kredinin, "Çukurova Grubu’na, Turkcell İletişim A.Ş.’deki dolaylı hissedarlığı münasebeti ile Türk ortaklığının devam edebilmesi amacıyla tesis edildiği" belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ziraat Bankası, kamuoyunda tartışma konusu olan Virgin Adaları'ndaki bir şirkete verilen 1,6 milyar dolarlık krediyle ilgili açıklama yaptı. Banka söz konusu kredinin Ekim 2020'de tahsil edildiğini vurguladı.

Ziraat Bankası'nın açıklamasında, bahsi geçen tutardaki kredinin Çukurova Grubu’na, Turkcell İletişim A.Ş.’deki dolaylı hissedarlığı münasebeti ile Türk ortaklığının devam edebilmesi amacıyla tesis edildiği ifade edildi. 

'KREDİNİN GERİ ÖDENECEĞİ ÖNGÖRÜLDÜ'

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Söz konusu kredi, kullandırıldığı tarihteki mevzuat, Bankamız uygulamaları, piyasa koşulları ve genel bankacılık teamülleri çerçevesinde tahsis edilmiş ve ülkemizin önemli varlıklarından olan Turkcell’deki Türk hissedarlığının korunması amacıyla kullandırılmıştır.

Şirketin çok uluslu ortaklık yapısı gereği ilgili tarihte çeşitli ülkelerde devam eden karmaşık davalar zincirinin çözülmesi ve hissedarlar arası uyuşmazlıkların giderilmesi ile kredinin geri ödenmesine ilişkin akışın sağlanabileceği öngörülmüştür.

Kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren hissedarlık yapısının güçlendirilerek, hissedarlar arası uyuşmazlıkların giderilmesinde yol alınmış, bunun sonucunda etkin yönetim yapısının tesisi ile ilgili kredi, Ekim 2020 tarihinde tahsil edilmiştir.

'BAZI DURUMLARDA ÇİFTÇİYE HACİDEN SAKINILIYOR'

Banka çiftçilerin banka haczinden mağdur olduklarına yönelik haberlere ilişkin de bir açıklama yaptı. Açıklamada "kanuni hakkı olmasına karşın, tarımsal üretimin sekteye uğramaması adına bazı durumlarda haciz vb. yollara başvurulmaktan sakınıldığı" belirtildi.

Banka açıklamasında, "Ziraat Bankası’nın hali hazırda 685 bin tarım kredisi kullanan müşterisi ve bu müşterilerin de yaklaşık 80 milyar TL kredi riski mevcuttur. Ziraat Bankası’nın kullandırdığı diğer kredilerin de dahil edildiği takip oranı yüzde 2,3 iken söz konusu tarım kredilerinden takip hesaplarına intikal etmiş olanların oranı ise yaklaşık yüzde 1.5 gibi düşük bir seviyededir.

Söz konusu takip oranının düşük olmasının ana nedeni, çiftçimizin, köylümüzün bu konuda gösterdiği hassasiyetin yanı sıra Ziraat Bankası’nın vade uzatma, faiz erteleme vb. yollarla yapılandırmaya ağırlık vermesinden kaynaklanmaktadır. Ziraat Bankası, tarımsal faaliyetlerini sürdürmek isteyen üreticilerimize sağladığı bu imkânlarla tarımsal kredi riskinin tutar olarak yüzde 9, müşteri sayısı olarak da yüzde 16’sını yapılandırmış durumdadır" ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Ziraat Bankası'nın 'vergi cenneti' olarak bilinen British Virgin Adaları'nda kurulan bir şirkete 2014 yılında 1 milyar 636 milyon 770 bin 735 dolar (Bugünkü kurlarla yaklaşık 12 milyar lira) kredi verdiği ve üstelik kredi taksitlerinin ödenmediğini Sayıştay raporlarında ortaya çıkmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)