Zeytinburnu'nda çöken binadaki bisikletçi faciayı önlemiş

İstanbul Zeytinburnu'nda dün gece boşaltılan 5 katlı bina çöktü. Binanın bisiklet dükkanı bulunan Özkan Şener'in kapı kapı dolaşıp herkesi uyarması sayesinde boşaltıldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zeytinburnu ilçesinde dün gece kolonlarından ses gelen ve camları patlayan bina acil olarak boşaltıldı. Boşaltılan 5 katlı bina bu sabah çöktü. Çöken binanın olduğu sokağa itfaiye ve sağlık ekipleri gönderildi. Sokağa park etmiş haldeki baza araçlar ise enkaz altında kaldı.

Sümer Mahallesi'nde bu sabah çöken binadakileri tahliye edenin, aynı binada dükkanı bulunan bisikletçi Özkan Şener olduğu ortaya çıktı. Dün akşam binadan sesler duyan 43 yaşındaki Şener, kapı kapı dolaşıp herkesi dışarı çıkardı.

ozkansener
Özkan Şener, binadan sesler gelmesi üzerine herkesi uyardığını anlattı.

 

Şener binada yaşayanlara "Binadan ses geliyor, canını seven varsa boşaltsın binayı" diyerek tahliye etti. 

'KOMPLE BİNAYI BOŞALTTIRDIM'

Özkan Şener, "Ben gece saat 22.00-22.30 civarlarında dükkanda otururken ufak tefek sesler gelmeye başladı. Dün de herhalde Çanakkale tarafında 4.2 şiddetinde deprem olmuş. Bina da o kadar sağlam değildi. Sağlam olmayınca sesler gelmeye başladı. Binada zaten 5 daire var, üç dairede oturan vardı, ikisi boştu. Evdekilere de söylemiştim 'binadan ses geliyor, canını seven varsa boşaltsın binayı' dedim. Sonra geldiler binanın sağına soluna baktık. Gerçekten de çatlaklar vardı, sesler de geliyordu. Komple binayı boşalttırdım ben. Kapı kapı dolaştım, herkese söyledim. Binayı komple boşalttırdım. Sonra da demir kapıyı vurdum 'bu binaya giriş yok, ne yaparsanız yapın' dedim. Kimsenin binada olmadığından emin olduktan sonra herkes gitti. Sabah olay gerçekleşti" dedi.

İMAMOĞLU: BİNA RUHSATSIZ, 200 BİN RİSKLİ YAPI VAR

Şener, yıkılan binanın hemen karşısında yaşadığını belirterek "Karşı binada oturuyordum. Baktım gözümün önünde yıkıldı gitti bina. Bütün mallar içerideydi. Her şey gitti, hiçbir şey de çıkartmadım. Canıma gelse daha mı iyiydi, canlarımı kurtardım ben.  Şu anda benim çocuğum içeride olmuş olabilirdi. Nereden baksanız binada 15-20 kişi vardı, 20 kişinin canını kurtardık sayılır" diye konuştu. İmamoğlu yıkılan binanın ruhsatsız olduğunu belirterek “Ne yazık ki İstanbul’un, var olan belki de en büyük tehdidini yine yaşanmış olduk. Ne yazık ki İstanbul’un bu sıkıntılı yapı stokundan her ortamda, her yerde bahsediyoruz. Allah korusun, şu anda burada bambaşka bir manzara ile karşı karşıya kalabilirdik. İnsanlarımızın farkına varmasıyla, can kaybı olmadan süreci atlattık. Valiliğimizin, AFAD’ın koordinasyonunda, belediyemizin bütün birimleriyle şu an buradayız. Yanı sıra, biz de hızlıca çevrenin tetkiki ile ilgili kendi birimlerimize talimat verdik. Yakın çevrede yapı stoku ile ilgili biz de kendi analizlerimizi yapıyoruz ve hızlıca alınması gereken tedbirler var ise, bunları da valiliğin oluşturduğu kriz merkezinde gündeme taşıyor olacağız. Ama günün sonunda şu net: İstanbul’un çare bulmak zorunda olduğumuz en kritik meselesi, bizim tespitlerimize göre, 200 bine yakın riskli yapının bir şekilde dönüştürülmesi. Ve bu, bir seferberlikle olur. Tekrar altını çizeyim; bunun siyaseti olmaz. Bunun A,B,C,D partisi olmaz” dedi.

'KISITLAMA OLMASAYDI PAZAR KURULACAKTI'

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da çöken Hilal Apartmanı enkazının önünde açıklamalarda bulundu. "Burada, normalde kısıtlama olmasaydı pazar kurulacaktı" diyen Arısoy, etrafındaki 4 binadaki 33 dairenin tahliye edildiğini söyledi. Yaşanan bu olayı bütün vatandaşların oturduğu binaların risk durumu ile ilgili bir vesile saymak gerektiğini ifade eden Arısoy, "Belediye olarak Valiliğimiz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte Zeytinburnu'ndaki yapıların güvenli hale getirilmesi için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

 

 (DHA)