Zeytin yönetmeliğine zeytin üreticileri dava açtı

Ayvacıklı zeytin üreticileri, 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanan zeytin yönetmeliğinin iptali istemiyle dava açtı.

Zeytinlik alanların maden sahalarına açılmasıyla ilgili yönetmelik 1 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlandı.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Resmi Gazete'de 1 Mart tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren zeytin yönetmeliğiyle ilgili Ayvacıklı zeytin üreticileri, yürütmenin durdurulması ve iptaline yönelik dava açtı. Açılan davada, söz konusu yönetmeliğin hukuka, Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararlarına aykırı olduğu ifade edildi.

‘TASARRUF YETKİSİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NDA’

Dilekçede, zeytinliklerle ilgili düzenleme yapılmasının kanun/yönetmelik yapma tekniğine ve usule aykırı olduğu dile getirildi. Kanun tarafından zeytinlik alanlarla ilgili her türlü tasarruf yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde olduğu ifade edilerek, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle zeytinlik alanların taşınması, ıslahı gibi düzenlemeler yapılması öncelikle yetki bakımından hukuka aykırıdır” denildi.

Anayasa’nın 44’üncü maddesi ve 45’inci maddesindeki, toprağın verimli kullanımı, tarım arazileri, çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribi, tarımsal üretim planlaması gibi ilkelere yer verilen hükümlere atıfta bulunuldu. Dilekçede, “Dava konusu yönetmelik, öncelikle zeytinlik gibi önemli bir tarım alanının tahribine yol açan düzenlemesi ile Anayasa'nın yukarıda yer verdiğimiz düzenlemelerine aykırıdır” ifadeleri kullanıldı.  

‘YÖNETMELİKTE, BİR BAKANLIK DİĞER BAKANLIĞA GÖREV VERİYOR’

Davada dilekçesinde ayrıca, Akdeniz ve Ege denizine kıyısı olan bölgelerde, zeytin tarımına özel iklim koşullarının hakim olduğu, alternatif alan olmadığı için de korunmak zorunda olduğunu vurgu yapıldı. Yönetmelik değişikliğinde, mevzuat hazırlama tekniğini alt üst eden bir düzenleme yapıldığı ifade edilerek, “Kanunla yapılması gereken bir düzenleme yönetmelikle yapılmış olmakla kalınmamış, bir bakanlık tarafından diğer bakanlığa görev atfeden bir düzenleme yapılmıştır” denildi. Dava dilekçesinde, “İptale konu değişiklikle zeytinlik sahalarının yok edileceği, telafisi imkansız zararların ortaya çıkacağı kuşkusuzdur. Günümüzde toprak ve su kaynaklarının önemi, korunması gerekliliği, kaybının küresel ısınmaya, sağlıklı gıdaya erişim hakkına etkileri konusunda dünya ölçeğinde bilimsel çalışmalar yapılmış bir konuda zeytinliklerin kaybına neden olacak bir düzenleme yapılmıştır” denilerek yürütmenin durdurulması ve iptali istendi.