Zeydan’ın memnu haklarının kaldırılmasına Van milletvekillerinden tepki

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Zeydan'ın memnu hakkının alınmasına, milletvekilleri tepki gösterdi: “Ankara’da ‘halkın iradesi’ olarak kabul ediliyor. Peki Van’da, halkın iradesi değil midir?”

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçimi kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın memnu hakları, Adalet Bakanlığı'nın yaptığı itiraz üzerine geri alındı.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu tarafından konuyla ilgili duyuru yayımlanmasının ardından tepkiler de gelmeye başladı. Gazete Duvar’a konuşan DEM Parti Van Milletvekilleri, kararın hukuksuz olduğunu belirterek, muhalefete çağrıda bulundu.

‘BEKLENTİMİZ BU İRADEYE SAYGI DUYMALARIDIR’

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 2019'da Van’ın Edremit ilçesinde belediye eşbaşkanı seçilmiş, ancak daha sonra KHK’li olduğu gerekçesi ile mazbatası ikinci olan partiye (AK Parti) verilmişti.

Zeydan’la neredeyse aynı süreci yaşamış olan Sayyiğit, tepkisini şöyle dile getirdi: “Biz AKP ve MHP faşizminin 2016’dan bu yana, irademiz üzerinde oynamış olduğu kirli politikaları artık kabul etmiyoruz. Van halkı da 2016’dan bugüne kadar iradesine kayyım atanmasına rağmen, 31 Mart’ta tarihi bir zafere imza attı. Van halkı, 14 belediyenin tamamını kazanarak, bu çürük sisteme, bu kayyım politikalarına, bu düşman hukukuna karşı ciddi bir duruş sergiledi ve oyunu DEM Parti’den yana kullandı. Bizim hukuktan ve YSK’dan beklentimiz bu iradeye saygı duymalarıdır.”

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit - DEM Parti Van Milletvekili

‘BUGÜNE KADAR BU İRADE GASPINA BOYUN EĞMEDİK’

2019 yılında Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçelerinde de iktidarın aynı politikalarla belediyeleri ele geçirdiğini vurgulayan Sayyiğit, “Abdullah Başkan’ın memnu hakları ile ilgili bir sıkıntı yokken, cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala, kirli bir oyunu devreye sokarak, irademizi gasp etmeye çalışıyorlar. Biz bugüne kadar bu irade gaspına boyun eğmediysek, kirli politikalara karşı nasıl güçlü bir duruş sergilediysek, bu saatten sonra da boyun eğmeyeceğiz. Van’da kayyım politikaları tarihin çöp sepetine atıldı” diye konuştu.

HERKES BU MAHKEME KARARINA ORTAK OLUR

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı ve DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek ise demokratik kitle örgütlerine ve tüm siyasi partilere bir çağrıda bulundu. “Sandıktan çıkan sonuç halkın iradesidir” diyen Çiftyürek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bütün siyasi partiler çağrımıza kulak vermelidir. Sayın Zeydan’a yapılan, başta Ankara ve İstanbul’da, ‘bize de yapılmıştır’ denmezse bu mahkeme kararına herkes ortak olur. Bu asla kabul edilemez. Van halkının, büyük bir kararlılıkla almış olduğu sonuç hazmedilmelidir. Sandıktan çıkan sonuç Ankara’da ‘halkın iradesi’ olarak kabul ediliyor. Öyle de olmalıdır. Peki Van’da, Diyarbakır’da, Mardin’de çıkan sonuç, halkın iradesi değil midir?”

‘BU HAKİKATEN TUZUN KOKMASIDIR’

Üçüncü kez yapılacak olan bir kayyım uygulamasının iktidar için çözüm olmayacağını belirten Çiftyürek, “İki dönemdir uygulanan kayyım politikaları, Kürt halkına çok daha güçlü bir tutumla ‘kayyıma hayır’ demeyi öğretti. Bu Van’dan Urfa’ya kadar yansıdı. Sabahtan akşama kadar ‘çadır devleti’ değil kanun devleti olduklarını söylüyorlar. Eğer Türkiye Cumhuriyeti gerçekten kanun devletiyse, YSK neden bütün kanuni süreçlerinden geçmiş olan Sayın Zeydan’ın memnu haklarını elinden almak için bir süreç başlatılıyor? Neden mahkeme kararını geri alıyor? Bu hakikaten tuzun kokmasıdır. Yasaların alenen çiğnenmesidir” ifadelerini kullandı.

‘GEREKİRSE BELEDİYELERİN ÖNÜNE ETTEN DUVAR ÖRERİZ’

DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı da hukuksuzluk yapıldığını belirterek, muhalefete çağrıda bulundu: “Bu büyük bir yanlıştır. Bir an evvel bundan vazgeçilmesi gerekiyor. Van halkı kararını vermiş ve 14 belediyesinin tamamının belediye eş başkanlarını seçmiştir. AKP, her türlü hukuksuzluğu yapmaya devam ediyor. Bu ülkede adaleti öldürüp gömmeye çalışıyorlar. Buna göz yummak istemeyen demokratik çevrelerin buna göz yummaması gerekiyor. Muhalefet, artık sesini yükseltmelidir. Bu gaspa ‘dur’ denmesi gerekiyor. Biz belediyelerimize kayyım atanmasına müsaade etmeyeceğiz. Gerekirse belediyelerimiz önünde etten duvar öreceğiz ama onları içeri sokmayacağız.”

Gülderen Varlı - DEM Parti Van Milletvekili