Zelenskiy: Zaporijya nükleer santralinde radyasyon kazasından kıl payı kurtulduk

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'da şebekeyle bağlantının hala kesik olduğu duyurulurken, Zelenskiy 'dünyanın bir radyasyon kazasından kıl payı kurtulduğunu' belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da Rusya'nın kontrolüne geçen ve Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya'nın elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk defa kesildiği duyuruldu. Ülkenin güneyinde yer alan santral çevresindeki çatışmalar sebebiyle aynı dün erken saatlerde bazı bölgelerde küçük çaplı yangınlar çıkmış, elektrik hatları zarar görmüş ve elektrik akımı kopmuştu. Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, şebekeyle bağlantının hala kesik olduğunu açıkladı.

'Dünyanın bir radyasyon kazasından kıl payı kurtulduğunu' belirten Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Dizel jeneratörler devreye sokulmuş olmasaydı, elektrik gider gitmez santraldeki çalışanlarımız müdahale etmeseydi, şu an bir radyasyon kazasının sonuçlarıyla baş etmeye çalışıyor olurduk" ifadelerini kullandı. Ukrayna lideri, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve diğer kurumları, Rus birliklerinin Zaporijya'yı terk etmesi adına harekete geçmeye çağırdı. 

BIDEN: SANTRALİN KONTROLÜ UKRAYNA VE IAEA'YA VERİLSİN 

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Zaporijya nükleer santralinin tüm kontrolünün Ukrayna'ya ve IAEA'ya verilmesi için Rusya'ya çağrıda bulundu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Zelenskiy ile Biden'ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, "Biden, ABD'nin Ukrayna'ya desteğini sürdürdüğünü belirtti ve dün duyurulan 3 milyar dolar da dahil devam eden güvenlik yardımları konusunda Zelenskiy'e bilgi verdi" ifadeleri kullanıldı. 

 Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise düzenlediği basın toplantısında, "Bir nükleer santral hiçbir zaman bir savaş alanı olmamalıdır" dedi. (DIŞ HABERLER)