Zelenskiy Yunanistan'ı karıştırdı: 'Naziler parlamentoda söz sahibi olamaz'

Ukrayna Devlet Başkanı'nın Yunanistan parlamentosu üyelerine seslenişi sonrasında çevrimci bağlantıda neonazi Azov tugayından bir kişinin vekillere seslenmesi hükümet ve muhalefetten eleştiri aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Yunanistan ve Kıbrıs parlementolarına seslenişi Atina ve Lefkoşa’da siyasi çalkantıya neden oldu. Atina’da Ukrayna Devlet Başkanı'nın çevrimiçi olarak gerçekleşen konuşmasında aşırı sağcı ‘Azov’ isimli askeri oluşumun Helen asıllı bir savaşçısına yer vermesine yoğun tepkiler geldi. Kıbrıs’ın güneyindeyse Kiev’in Kıbrıs Sorununu görmezden gelmesine tepkiler söz konusu. 

'KONUŞMADAN 10 DAKİKA ÖNCE ÖĞRENDİM'

Yunanistan Parlamentosu Başkanı yeni gelişmeyle ilgili olarak “Konuşmadan 10 dakika önce, askerlerin Mariupol'u savunurken yaşadıkları zorlukları konuşup bize anlatacaklarını öğrendim. Ukrayna Büyükelçiliği ile temaslarda ‘savaş sahneleri içeren videolar olacağı’ izlenimini edindik. Askerlerin konuşacağı söylendi. Ukrayna Büyükelçiliğinin resmi tercümanı bana Mariupol'da ne çektiklerini aktaracaklarını söyledi” açıklamasında bulundu. 

Yunanistan Hükümeti Sözcüsü Ioannes Oikonomou konuyla ilgili olarak “Azov birliğinin bir üyesinin mesajının konuşmaya dahil edilmesi yanlış ve uygunsuzdu. Ancak muhalefetin Çipras liderliğindeki bir kesiminin bu hatayı Rus işgalini bir kez daha haklı çıkarmak için kullanması çirkin bir davranış şekli. Sivil infazlara ve insani yıkıma neden olan bir istilâ söz konusu. Bir şey utanç vericiyse, net bir pozisyon alınmalıdır”. 

Yunanistan’da iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi mensubu ve eski Başbakan Antonis Samaras da yeni gelişmeyi kabul edilemez olarak nitelendirdi. 

MUHALEFETİN SERT TEPKİSİ: NAZİLER MECLİS'TE OLAMAZ

Ana muhalefet partisi lideri Aleksis Çipras dün mecliste yaşananlarla ilgili olarak “Ukrayna halkıyla dayanışma söz konusu ama naziler Meclis'te söz sahibi olamaz” mesajını verdi. Bir diğer ana muhalefet mensubu, Olga Yerovasili de “Zelenskiy'e desteğimizi ifade ediyoruz, ancak Azov taburu üyesi birisinin Parlamento'da konuşması kabul edilemez” dedi. 

Çipras'ın partisi Syriza’dan da konuyla ilgili olarak “Miçotakis, neo-Nazileri savunmak, faşistlerin sularında bir kez daha balık avlamak ve Yunanistan'ın savaşın bir parçası olmasını haklı çıkarmak mı istiyor?” dedi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise kınama mesajında “NATO talimatları ve taahhütleri gereğince NATO yanlısı partilerin Zelenskiy'in konuşmasını ve Azov taburunun nazilerini alkışlamaları neticesinde, bugün ‘utanmak’ fiili bile yetersiz kalıyor” ifadesine yer verdi. 

Syriza ve KKE’nin kınama mesajlarının benzerini diğer muhalefet partileri de yayınladı. Azov mensubu savaşçının konuşması esnasındaysa bir grup vekil meclisi terk etmişti. 

LEFKOŞA'DAN TEPKİ: KİEV KIBRIS'TAKİ DURUMU GÖRMEZDEN GELİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı'nın konuşması Lefkoşa’da da olaylı bir şekilde gerçekleşti. Ukraynalı liderin konuşması Temsilciler Başkanı Annita Demetriou’nun söz aldığı ve Kıbrıs’taki 1974 savaşına değindiği esnada aniden kesildi.  Ana muhalefet partisi Akel ise dünkü oturumu boykot etti. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ise etkinlik sonrası gerçekleştirdiği açıklamada Kiev’i Kıbrıs’taki durumu görmezden gelmekle suçladı. 

Anastasiadis, “Bugün beklediğimiz gibi olmadı. Bugün beklediğimiz hem Ukrayna halkının şimdi ne çektiğini, hem de bizim 1974'te neler çektiğimizi duymaktı. Hukukun üstünlüğü ilkesi devletler arasında ayrım yapmaz” açıklamasında bulundu.