Zelenskiy: Hızlandırılmış prosedürle NATO üyeliğine başvuracağız

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Ukrayna hızlandırılmış prosedürle NATO üyeliğine başvuruyor" dedi. Ukraynalı lider, "Putin olduğu müddetçe, Rusya ile müzakere yapmayacağız" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbass, Herson ve Zaporijya'nın Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamasının ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den NATO kartıyla ilgili açıklama geldi.

"Ukrayna'nın NATO'ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalayarak kararlı bir adım atıyoruz" diyen Zelenskiy, "Ukrayna, NATO'nun filli parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy müzakere masasına dönme çağrısı yapan Vladimir Putin'e ise, "Putin devlet başkanı olduğu müddetçe, Rusya ile müzakere yapmayacağız" diye yanıt verdi.

Ne olmuştu?

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk yönetimleri ile Herson ve Zaporijya kentlerinde 23 Eylül'de Rusya'ya katılmak için referandum düzenleneceği duyurulmuştu. Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını desteklediklerini açıklayan Rusya Devlet Başkanı Putin, 'kısmi askeri seferberlik' ilan etmişti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 'kısmi seferberlik' kapsamında toplam 300 bin yedek askerin göreve çağrılacağını söylemişti. Eski Rusya Devlet Başkanı ve şimdiki Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev de Rusya'nın stratejik nükleer silahlar da dahil olmak üzere kendisine katılan bölgeleri her anlamda savunmaya hazır olduğunu ifade ederek "Batı'nın ve genel olarak tüm NATO ülkelerinin Rusya'nın kendi yolunu seçtiğini anlaması gerekiyor" demişti. 

23 Eylül'de başlayan referandumlar 27 Eylül'de tamamlanmıştı. Rusya'nın açıkladığı referandum sonuçlarına göre Donestk Halk Cumhuriyeti seçmenin yüzde 99.23'ü, Lugansk Halk Cumhuriyeti seçmenlerin yüzde 98.42'si, Herson bölgesinde referanduma katılanların yüzde 87.05'i, Zaporijya bölgesinde oylamaya katılanların yüzde 93.11’i Rusya’ya katılmaya 'evet' demişti.

Referandumların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile referandum yapılan dört bölgenin yönetimleri arasında 'Rusya'ya bağlanma' anlaşmalar 30 Eylül'de imzalandı. Kremlin Sarayı'nda düzenlenen törende konuşan Putin, "Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson tercihini yaptı. Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporoijya ve Herson bölgelerinde yaşayan insanlar sonsuza dek bizim vatandaşlarımız olacaklar" dedi.