Zelenskiy BM Genel Kurulu'nda konuştu: Sivil katliamlarla ilgili kesin kanıt ve uydu görüntüleri var

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya'nın Bucha'da sivilleri katlettiğine ilişkin suçlama üzere toplanan BMGK'de konuşma yaptı. Zelenskiy, "Sivil katliamlara ilgili kesin kanıt ve uydu görüntüleri var" dedi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bugün Rusya ordusunun Bucha'da sivil katliamlar yaptığı suçlamasına ilişkin toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne hitap etti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Zelenskiy, "Rus birliklerinin eylemleri IŞİD gibi diğer teröristlerden farklı değil" dedi. BM'ye ilk şartının “barışı korumak ve barışa bağlı kalınmasını sağlamak” olduğunu hatırlatan Zelenskiy, "Coğrafya farklı veya çeşitli olabilir ancak zulüm aynıdır. Suçlar aynıdır ve hesap verebilirlik kaçınılmaz olmalıdır" dedi.

'İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA EN KORKUNÇ SAVAŞ'

"Rusya'nın kurbanları" adına BMGK'ye hitap ettiğini söyleyen Zelenskiy şunları kaydetti:

- Dün, Kiev'den çok uzak olmayan ve Rus birliklerinden kısa süre önce kurtarılan Bucha şehrimizden döndüm. İşlemeyecekleri tek bir suç yoktur. Rus ordusu, ülkemize hizmet eden herkesi bilerek öldürdü. Yaşayan birini aramaya çalıştıklarında evlerinin önünde kadınları vurup öldürdüler, bütün aileleri, yetişkinleri ve çocukları öldürdüler ve cesetleri yakmaya çalıştılar.

- Etnik ve dini çeşitliliği yok etmek için tutarlı bir politika izlediler, ardından savaşları alevlendirdiler ve onları kasıtlı olarak çok sayıda normal sivili öldürecek şekilde yönlendirdiler. Bazıları sokaklarda kurşuna dizildi, bazıları kuyulara atılarak ölmeleri sağlandı. Acı içindeler. Dairelerinde öldürüldüler, evleri bombalarla havaya uçtu. Siviller, keyfi için yolun ortasında arabalarında otururken tanklar tarafından ezildi. Uzuvlarını kestiler, boğazlarını kestiler. Kadınlar çocuklarının gözü önünde tecavüze uğradı ve öldürüldü. 

- Sivillerin hava saldırılarından saklandıkları sığınakları bile kasten havaya uçuruyorlar. Geçici olarak işgal edilen bölgelerde kasten koşullar yaratıyorlar, böylece orada olabildiğince çok sivil öldürülüyor.

- Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana gördüğümüz tüm zamanların en korkunç savaş suçlarıyla sonuçlandı. Kendi eylemlerini haklı çıkarmak için herkesi suçlayacaklar. İddialarla ilgili çeşitli versiyonlar olduğunu ve bu versiyonlardan hangisinin doğru olduğunu tespit etmenin imkansız olduğunu söyleyecekler. Hatta ceset görüntüleriyle ilgili tüm detayların kurgulandığını söyleyecekler.

- Ama yıl 2022. Artık elimizde kesin kanıt var. Uydu görüntüleri var. Tam ve şeffaf bir soruşturma yürütebiliriz.

'BMGK, RUSYA'NIN SALDIRGANLIĞINA KARŞI HAREKETE GEÇMELİ'

Zelenskiy, konuşmasının devamında BM Genel Kurulu'nun "Rusya'nın saldırganlığına karşı harekete geçmesi gerektiğini" söyledi ve şöyle devam etti:

- BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetoyu ölüm hakkına çeviren bir devletle karşı karşıyayız. Bu, küresel güvenliğin tüm mimarisini baltalıyor. Cezasız kalmalarını sağlıyor. Yani ellerinden gelen her şeyi yok ediyorlar.

- Uluslararası hukuk döneminin geçtiğini düşünüyor musunuz? Cevabınız hayır ise hemen harekete geçmelisiniz.

- BM Şartı derhal restore edilmelidir. BM sistemi bir an önce reforme edilmelidir ki veto hakkı ölmesin. (DIŞ HABERLER)

Etiketler zelenskiy bmgk