Canlı blog | Zelenskiy: Kiev'de kalıyorum, saklanmıyorum

Rusya'nın Ukrayna operasyonu 12'inci gününde. Kiev dahil dört kentte sivillerin tahliyesi için ateşkes kararı alınırken, tarafların Antalya Diplomasi Forumu'nda biraraya geleceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu 12'inci gününe girerken, taraflar bugün üçüncü görüşme için bir araya geldi. Saat 17.00'de başlayan görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. 

Sabah saatlerinde, Rusya'nın Fransa'nın talebiyle Kiev dahil bir dizi kentte sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı aldığı açıklandı.

Son gelişmeler şöyle:  

DÜNYA BANKASI, UKRAYNA'YA 723 MILYON DOLAR KREDI VE HIBEYI ONAYLADI

Dünya Bankası, Ukrayna'ya 723 milyon dolarlık kredi ve hibe destek paketinin onaylandığını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan paketin 350 milyon dolar tutarında ek kredi ile Hollanda ve İsveç'ten 139 milyon dolarlık teminatı içerdiği aktarıldı.

Açıklamada, pakete İngiltere, Danimarka, Letonya, Litvanya ve İzlanda'dan 134 milyon dolarlık hibenin yanı sıra Japonya'dan 100 milyon dolarlık finansmanın da dahil olduğu kaydedildi.

Bankanın açıklamasında, böylece Ukrayna için ayrılan toplam destek tutarının 723 milyon doları bulduğu belirtildi.

Söz konusu desteğin Ukrayna hükümetinin kritik hizmetleri sağlamasına yardımcı olacağına işaret edilen açıklamada, Dünya Bankası Grubu'nun gelecek aylarda Ukrayna için 3 milyar dolarlık bir destek paketi ile Ukraynalı mültecileri kabul eden komşu ülkelere yönelik ilave bir destek de hazırladığı bildirildi.

ZELENSKİY BAŞKANLIK OFİSİNDEN SESLENDİ: KİEV'DEYİM, SAKLANMIYORUM, KORKMUYORUM

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, başkanlık ofisinden 9 dakikalık bir konuşmayla halka seslendi. "Kiev'de kalıyorum. Saklanmıyorum, kimseden korkmuyorum" diyen Zelenskiy, "Pazartesi gününün zor bir gün olduğunu söylerdik. Ülkemizde bir savaş var ve artık bizim için her gün pazartesi. Her günün her gecenin böyle olmasına alıştık. Mücadelemizin, savunmamızın 12. günündeyiz" ifadesini kullandı.

"Herkes olması gereken yerde. Ben Kiev'deyim, ekibim de benimle" diyen Ukrayna Devlet Başkanı şöyle devam etti: "Düşmanımızın bombardımanlarla getirdiği nefretin şehirlerimizde kalmayacağını biliyoruz. Bunun hiçbir izi kalmayacak.

Rusya 'insani koridor' açma sözünü yerine getirmedi. Sadece medyanın çekim yapması için belirli bir yeri açtı. Belarus'ta bugün görüşmelerin 3. turu yapıldı. Bunun üçüncü ve son tur olduğunu söylemek isterdim ama biz gerçekçiyiz. Bu nedenle de konuşacağız. İnsanlarımıza 'barış böyle gelir' diyecek bir yol bulana kadar müzakerelerde ısrarcıyız.

Şimdi tek bir şey söyleyeceğim. Kiev'de kalıyorum. Saklanmıyorum, kimseden korkmuyorum."

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: PUTİN VE ZELENSKİY'NİN DOĞRUDAN KONUŞMASINI İSTİYORUZ

 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğrudan konuşmalarını istediklerini söyledi.

Kuleba, "Biz uzun süredir Ukrayna ile Vladimir Putin arasında doğrudan konuşma istiyoruz. Çünkü hepimiz biliyoruz ki özellikle şimdi nihai kararları veren kişi Putin. Zelenskiy Putin ile doğrudan konuşmak da dahil hiçbir şeyden korkmuyor. Putin de hiçbir şeyden korkmuyorsa gelsin, otursun ve konuşalım" dedi.

PUTİN: UKRAYNA'DA PROFESYONEL ASKERLER GÖREV YAPIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zorunlu askerlik hizmetini yapan kişilerin Ukrayna'daki askeri operasyona katılmadığını ve katılmayacağını söyledi. Sputnik Türkiye'nin haberine göre Putin “Yedek rezervden de ek yedek askerlerin çağırmayacağız. Ukrayna'daki görevleri sadece profesyonel askerler yerine getiriyor, barışı onlar sağlayacak” dedi.

'AVRUPA BİZİ KUZEY AKIM 1'DEN GAZ AKIŞINA AMBARGO UYGULAMAYA İTİYOR'

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’ya yönelik suçlamalar nedeniyle Kuzey Akım 1 konusunda adım atabileceklerine işaret etti. Mütekabiliyet gereği boru hattından giden doğal gaz akışını kesebileceklerini belirten Novak “Kuzey Akım 1’den gaz akışına ambargo uygulamak için her hakka sahibiz. Ancak şu ana kadar böyle bir adım atmadık. Bunun kimseye faydası olmaz. Ancak Avrupalı siyasiler açıklamalarıyla bizi buna itiyorlar” dedi.

Rusya, Kuzey Akım 1 hattıyla Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğal gaz sevk ediyor.

5 ŞEHİRDE GEÇİCİ ATEŞKES

 Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Ukrayna'da İnsani Müdahale Birimler Arası Koordinasyon Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'da yaklaşık 2 milyon kişinin Rus kurumlarına tahliye için başvuruda bulunduğu öne sürüldü. Ukrayna'daki sivillerin tahliyeleri için hazır olunduğu belirtilen açıklamada, "Rus tarafı, 8 Mart'ta Moskova saatiyle 10:00 itibarıyla ateşkes ilan ediyor ve Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde insani koridorları oluşturmaya hazır" ifadeler kullanıldı.

RUSYA-UKRAYNA 3. TUR GÖRÜŞMELERİ SONA ERDİ

Rusya ile Ukrayna'nın saat 17'de başlayan 3. tur müzakere görüşmeleri 4 saatin ardından sona erdi. Ukrayna heyeti "Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dahil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunuldu" derken Rus heyeti, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin devam edeceğini belirterek "İnsani yardım koridorlarının 8 Mart’ta çalışacağını ümit ediyoruz" açıklaması yaptı.

BM: UKRAYNA'DA ÖLÜ VE YARALI SAYISI 1200'Ü GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 1207 kişinin öldüğünü ve yaralandığını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Rusya'nın askeri harekâtında, Ukrayna'da hayatını kaybeden sivillerin sayısının 406'ya çıktığını ancak bunun daha yüksek olabileceğini söyledi. Dujarric, ülkeden ayrılanların sayısının ise 1 milyon 700 bini geçtiğini belirtti.

İNGİLTERE'NİN KİEV BÜYÜKELÇİSİ UKRAYNA'DAN AYRILDI

İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons'ın, ciddi güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin İngiliz parlamentosunun Dışişleri Komitesinde yaptığı konuşmada, ülkesinin Ukrayna'daki tüm diplomatik misyonlarını kapattığını açıkladı. 

RUSYA: UKRAYNA'DA ABD'YE AİT 30 BİYOLOJİK LABORATUVAR BULUNDU 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da ABD'ye ait 30 biyolojik laboratuvar bulunduğunu iddia etti. Rus askeri güçlerine bağlı Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, Pentagon'un eski Sovyetler Birliği coğrafyasında askeri biyolojik programlar yürüttüğünü öne sürerek, "Ukrayna'da 30 biyolojik laboratuvarı içeren ağ oluşturuldu. Bunlar, bilimsel araştırma ve sıhhi epidemiyolojik olarak iki türdür. Askeri kuruma bağlı Black and Veatch şirketi, söz konusu projelerin uygulanması sürecinde yer alıyor" dedi. 

BOEING, RUSYA'DAN TİTANYUM ALIMINI ASKIYA ALDI

ABD'li uçak üreticisi Boeing, Rusya'dan titanyum alımını askıya aldığını bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada, titanyum kaynaklarının envanteri ve çeşitliliğinin uçak üretimi için yeterli arzı sağladığı belirtildi. Rusya merkezli büyük titanyum üreticisi VSMPO-AVISMA şirketinden yapılan açıklamada ise uzun vadeli ortaklarla olan sözleşmelerin askıya alınmasından üzüntü duyulduğu aktarıldı.

UKRAYNA: RUSYA EKMEK FABRİKASINI VURDU, 13 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus birliklerinin başkent Kiev yakınlarında bulunan bir ekmek fabrikasına hava saldırısı düzenlediğini ve 13 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "7 Mart’ta Rusların Makarov kentine düzenlediği hava saldırısında top mermisi bölgedeki Makarovskiy Hlebozavod ekmek fabrikasına da isabet etmiştir. Devlet Acil Durumlar Servisinin kurtarma ekipleri, enkaz altından 5 kişiyi kurtardı ve 13 kişinin de cansız bedenine ulaştı. Ön bilgilere göre, saldırı esnasında olay yerinde yaklaşık 30 kişi vardı" denildi. 

UKRAYNA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: IRPIN'DEN 2 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada Irpin’den 200’ü çocuk yaklaşık 2 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Şiddetli çatışmaların yaşandığı ve hasar gören bir köprünün altına sığınan sivillerin görüntüsüyle basına yansıyan Irpin’de, 200’ü çocuk yaklaşık 2 bin kişi Ukrayna Polisi tarafından tahliye edildi. Görüntülerde yaşlılarla çocuklu ailelere polislerin yardımcı olduğu görüldü.

AB, ÇİN'İN RUSYA'YA BASKI YAPMASINI İSTİYOR

Avrupa Birliği (AB), Rusya'da ateşkes sağlanması ve savaşın durması konusunda Çin'in Rusya üzerindeki etkisini kullanmasını istedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fransa'nın Montpellier kentinde düzenlenen gayriresmi AB Kalkınma Bakanları Toplantısı bitiminde Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ile ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna'daki savaşın durdurulması konusunda Çin'in arabuluculuk yapıp yapamayacağı sorulan Borrell, bugünkü toplantı sırasında bir süre Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile telefonda görüştüğünü aktardı. Çin'in arabulucu olamayacağını çünkü Rusya'ya daha yakın bir duruş sergilediğini vurgulayan Borrell, "Ateşkes sağlanması için olası tüm diplomatik girişimler konusunda Çin'in Rusya üzerindeki etkisini kullanmasını istedim" dedi.

INTERFAX: GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Interfax ajansı, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelerin başladığını duyurdu.

BM: 27'Sİ ÇOCUK 406 SİVİL ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna'daki krizin başından bu yana 27'si çocuk 406 sivilin öldüğünü duyurdu. Açıklamada, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği belirtildi. 

MODİ PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ: KRİZİN ÇÖZÜMÜ İÇİN YARDIM TEKLİF ETTİ

Kremlin Basın Ofisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yle telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Görüşmenin Modi'nin talebi üzerine gerçekleştiği belirtilen açıklamada, "Devlet Başkanı, Belarus'ta bugün üçüncü turu yapılacak müzakerelerin gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Modi, ihtilafın bir an önce çözülmesi için olası her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti" denildi.

RUSYA'DAN 'KÜRESEL ÇÖKÜŞ' UYARISI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya silah gönderilmesine tepki gösterdi. Interfax ajansının aktardığı açıklamada, "Ukrayna'ya silahların gönderilmesi durumu küresel çöküşe götürecek" denildi. TASS ajansı ise Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova'nın 'Batı'nın Ukrayna'ya paralı asker ve askeri ekipman göndermesinin durumu felakete sürükleyeceğini' söylediğini duyurdu.  

UKRAYNA HEYETİ GÖRÜŞMELER İÇİN BELARUS'TA

Belarus haber ajansı Belta, Ukrayna heyetinin Rusya ile müzakereler için Belarus'a ulaştığını duyurdu.

KREMLİN: PUTİN AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI'YLA GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'le telefonda görüştü. Kremlin'in Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede "Mevcut durumun insani tarafları önemli ölçüde tartışıldı". Açıklamada, Putin'in görüşmede "Rus birliklerinin siviller için hayati olan tüm önlemleri aldığı", "Asıl tehdidin sivilleri canlı kalkan olarak kullanan milliyetçi gruplar olduğu" yönünde görüşlerini paylaştığı aktarıldı. Kremlin'in açıklamasında, ayrıca "Devlet Başkanı, Avrupa Birliği'ni insanların hayatlarını kurtarmaya gerçek bir katkıda bulunmaya, Kiev yetkililerine baskı yapmaya ve onları insancıl hukuka saygı duymaya çağırdı" denildi.

KIZILHAÇ: RUSYA'NIN AÇTIĞI İNSANİ KORİDOR MAYINLI ARAZİDE

Rusya'nın bu sabah sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan ettiği Mariupol'de insani koridorların kullanılamadığı belirtildi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Mariupol'da Rusya tarafından açılan insani koridorları kullanmak isteyenlerin mayınlı araziyle karşılaştığını ileri sürdü. ICRC'nin Ukrayna temsilcilerinden Dominik Stillhart, "Ne yazık ki prensipte anlaşmalar gördük şimdiye dek. Mariupol'da saha ekibimiz insani koridor çalışmalarının ilk kontrol noktasına ulaştıklarında, kendilerine gösterilen yolun aslında mayınlı olduğunu anladı" açıklaması yaptı.

UKRAYNA: MIKOLAYİV HAVALİMANI'NI GERİ ALDIK

Ukrayna güçlerinin, ülkenin doğusundaki liman kenti Mıkolayiv'deki bölgesel havalimanını Rus güçlerinden geri aldığı belirtildi. Bölge Valisi Vitali Kim, "Yollar açık, köprüleri biz kontrol ediyoruz. Mıkolayiv kentini ve diğer kasabaları güvenli şekilde terk edebilirsiniz" dedi. 

RUSYA: MARİUPOL’DE AŞIRI MİLLİYETÇİLER, 70 TÜRK DAHİL 1600’DEN FAZLA KİŞİYİ REHİN TUTUYOR

Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, 'Ukraynalı aşırı milliyetçilerin canlı kalkan olarak 1600’den fazla yabancı vatandaşını rehin tuttuğunu' söyledi. Mizintsev, bu kişiler arasında 70 Türkiye vatandaşının da bulunduğunu savundu. Sputnik'in aktardığı açıklama şöyle: "Kievli radikaller canlı kalkan olarak bin 634 yabancıyı rehin tutmaya devam ediyor. Harkov’da 200 Ürdün, 40 Mısır, 15 Vietnam, 2 Endonezya vatandaşı olmak üzere 257 kişi mevcut. Sumi’de 576 Hindistan, 159 Tanzanya, 121 Çin, 100 Gana, 70 Ürdün, 60 Mısır, 16 Pakistan, 15 Tunus, 14 Zambiya, 8 Kazakistan ve 1 Sırbistan vatandaşı olmak üzere bin 140 kişi var. Mariupol’de 70’i Türkiye, 18’i Kazakistan vatandaşı 88 kişi mevcut.” 

DOĞU AVRUPA ÜLKELERİNİN BAŞBAKANLARI LONDRA'DA TOPLANIYOR

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna krizini görüşmek için Polonya, Çekya ve Slovakya başbakanlarıyla yarın Londra'da toplantı yapacaklarını açıkladı. Facebook'ta video yayınlayan Orban, Macaristan hükümetinin Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapmayı reddetmesini içeren kararnamenin de yayınlandığını belirtti.

BLINKEN LİTVANYA'DA: RUBLE DİBE VURDU, BÜTÜN SÖYLEDİKLERİMİZ GERÇEKLEŞİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Baltık ülkesi Litvanya'ya yaptığı ziyarette ülkeye NATO koruması konusunda güvence verdi. Blinken basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına ilişkin yapacağımızı söylediğimiz şeyleri yaptık. NATO müttefiklerimizle sürekli durum güncellemesi yapıyoruz. Rusya saldırı yönünde bir seçim yaparsa her şeyi yapmaya hazırız. NATO topraklarının her santimini savunacağız. Hiç kimse kararlılığımızdan şüphe etmesin" diye konuştu.

Rusya'ya dönük yaptırım kararlarının neticelerinin görülmeye başlandığını belirten Blinken, "Rublenin dibe vurduğunu, borsalarının kapandığını görüyoruz. Ukrayna'ya sunabildiğimiz yardımın etkisini de gördük. Bütün söylediklerimiz gerçekleşiyor. Rusya çok orantısız bir saldırıda bulundu, bu nedenle Rusya'ya baskıyı artırmayı hedefliyoruz" dedi. Blinken, "Gerek bir hafta, bir ay ya da daha uzun olsun, Ukrayna zafer elde edecektir" dedi.

'GÖRÜŞMELER TSİ 15.00'DA BAŞLAYACAK'

Rusya televizyonu, Belarus haber ajansı Belta'ya dayandırarak, Rusya'yla Ukrayna arasındaki görüşmelerin TSİ 15.00'da başlayacağını duyurdu.

ZELENSKİY: ASKERİ UÇAK İSTİYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Avrupa'nın geleceği Ukrayna direnişi tarafından belirleniyor" diyerek, Batılı liderlerden kendilerine askeri uçak verilmesini istedi. Zelenskiy, Rusya'ya petrol ambargosu dayatılması için de çağrıda bulundu. 

İNSANİ KORİDOR GÜZERGAHINA UKRAYNA'DAN TEPKİ

Rusya'nın bugün ateşkesle açacağını duyurduğu altı insani koridor konusunda rota tartışması yaşanıyor. RIA ajansının yayımladığı haritalara göre, insani koridorların bazılarından geçen siviller Belarus ve Rusya'ya tahliye edilecek. Buna göre, Kiev'den çıkış yapanlar Belarus'a, Harkov'dan tahliye edilenler de sadece Rusya'ya gidebilecek. Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'den sivillerin uçakla da Rusya'ya götürüleceğini açıkladı. AFP’ye göre Mariupol ve Sumi’den açılacak koridorlar ise Ukrayna’nın diğer şehirlerine ve oradan talep edilirse yine Rusya’ya ulaşacak.

Ukrayna hükümeti, bu durumu tepki gösterdi. Kiev ve Harkov'dan açılan insani koridorların Rusya'ya ve Belarus'a açılacağının duyurulması sonrası, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin sözcüsü, durumu "tamamen ahlak dışı" olarak nitelendirdi. Reuters haber ajansına konuşan Zelenskiy'nin sözcüsü, "Bu insanlar Ukrayna vatandaşı, evlerini terk ettikten sonra Ukrayna topraklarında kalmasına izin verilmeli. Bu tamamen ahlak dışı bir hikaye. İnsanları acıları, televizyonda yayımlanmak üzere fotoğraflar vermek için kullanılıyor" dedi. 

RUSYA'NIN HEYETİ GÖRÜŞMELER İÇİN YOLA ÇIKTI

Sputnik haber ajansı, Rusya heyetinin görüşmeler için Belarus'a hareket ettiğini duyurdu.

RUSYA: ALTI İNSANİ KORİDOR AÇILACAK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da sivillerin çıkışı için altı insani koridor açılacağını duyurdu.
Konaşenkov, şu açıklamaları yaptı: Konaşenkov, “Bugün saat 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan edildi ve altı insani koridor açılıyor. Bunlardan biri Kiev’den Gomel’e, ikisi Mariupol’den Zaporojye ve Rostov-na-Donu’ya, biri Harkov’dan Belgorod’a, ikisi Sumi’den Belgorod ve Poltova’ya uzanacak” dedi.

Konaşenkov, insani koridorlarla ilgili BM, AGİT, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne bağlı kuruluşların yanı sıra Ukrayna tarafına da önceden detaylı bilgi verildiğini söyledi. İnsani koridorların açılması sırasında Rus Silahlı Kuvvetleri insansız hava araçlarıyla buralardaki tahliye sürecinin kontrolünü gerçekleştirecek.

RUSYA: HARKOV ENSTİTÜSÜ'NE PROVOKASYON HAZIRLIĞI VAR

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Harkov Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'nde bulunan deneysel nükleer reaktöre saldırı içeren bir provokasyon planladığını iddia etti. Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre, bakanlık bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusu ve Azov Tugayı gibi milliyetçi grupların enstitüdeki Ulusal Araştırma Merkezi'nin nükleer reaktör deneylerini hedef almayı planladığını öne sürdü. Açıklamada, "Ukrayna ordusu ve Azov militanları, nükleer reaktörü patlatarak Rusya Silahlı Kuvvetleri'ni söz konusu saldırıyla ilişkilendirmeyi planlıyor. Rusya'yı bir çevre felaketine neden olmakla suçlamayı hedefliyorlar" dedi.

ÇİN DIŞİŞLERİ: UKRAYNA KONUSUNDA HER ZAMAN OBJEKTİFİZ

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pekin'in Ukrayna krizi konusunda her zaman objektif ve adil davrandığı belirtildi. Karmaşık problemlerin çözümünün soğukkanlılık ve akılcılık gerektirdiğine vurgu yapılan açıklamada, "Müzakereler diyalog yoluyla sürdürülmeli" denildi. "Bölgede uzun vadeli istikrara odaklanmalıyız" ifadesine yer verilen açıklamada, Pekin'in Rusya ile Ukrayna'nın en kısa sürede görüşmeler yürüttüğünü görmeyi arzu ettiği kaydedildi.

DÖRT KENTTE GEÇİCİ ATEŞKES 

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Harkov ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

MIKOLAYİV'DE BOMBARDIMAN YENİDEN BAŞLADI

Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Mıkolayiv'ın belediye başkanı Oleksandr Senkevych, Rus güçlerinin kenti top atışına tuttuğunu söyledi. Senkevych, bu sabah saatlerinde başlayan bombardımanda yerleşim bölgelerinin hedef alındığını belirterek, "Kentte patlamamış gülle var. Bunlara yaklaşmayın, kendiniz kaldırmaya çalışmayın" diye halka seslendi.

ZELENSKİY: UNUTMAYACAĞIZ AFFETMEYECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün gece duygusal bir ulusa sesleniş konuşması yaptı. Zelenskiy, "Hava savunmamızın bugün Ohmatdet (hastanesi) üzerinde düşürdüğü füzeyi, silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz. Altyapımızın yıkımını affetmeyeceğiz. Ve Tanrı da affetmeyecek. Bugün değil. Yarın değil. Asla" diye konuştu.

Rusya'nın sadece askeri savunma sanayi işletmelerinin bombalandığıyla ilgili açıklamalarının "kasıtlı bir cinayet olduğunu" kaydeden Zelenskiy, bu işletmelerin çoğunun on yıllar önce, Sovyetler Birliği döneminde, şehirlerin tam ortasında inşa edildiğini belirtti. Zelenskiy, "Oralarda binlerce insan çalışıyor. Yüz binlerce kişi yakınlarda yaşıyor. Bu cinayet. Kasıtlı cinaye." ifadesini kullandı. Batılı liderlerin bu açıklamalara herhangi bir tepki vermediğini vurgulayan Zelenskiy, "En azından yarın Batı bunu fark edecek, tepki gösterecek ve bir şeyler söyleyecek. Bu saldırıyı kimin hazırladığını tam olarak biliyoruz." şeklinde konuştu.

RUSYA'DA EYLEMLERDE 5 BİNE YAKIN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Rusya genelinde pazar günü yapılan protestolarda gözaltına alınanların sayısı 5 bine yaklaştı. OVD-Info isimli sivil toplum örgütünün değerlendirmesine göre, protestolar 60 şehirde gerçekleşti. Rus Ria haber ajansının, İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı bilgiye göre, yalnızca Moskova’da 1700 kişi gözaltına alındı.

Etiketler rUSYA Ukrayna