Zaferi onaylanan Biden: Şimdi yeni bir sayfa açma zamanı

ABD'de Seçici Kurul, Joe Biden'ın başkanlığını onayladı. Zaferinin teyit edilmesinin ardından yaptığı konuşmada mevcut Başkan Donald Trump'a yüklenen Biden, Trump'ın demokratik sürece yönelik saldırılarının 'mantıksız' olduğunu söyledi ve "Şimdi yeni bir sayfa açma zamanı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Seçici Kurul, 3 Kasım'da düzenlenen seçimlerin galibi Joe Biden'ın başkanlığını onayladı. Zaferinin teyit edilmesinin ardından konuşan Biden, mevcut Başkan Donald Trump'ı eleştirerek 'halkın iradesinin galip geldiğini' söyledi. Biden, Trump'ın demokratik sürece yönelik saldırılarının 'mantıksız' olduğunu ifade etti ve Trump'ın 'asılsız hile iddialarını' destekleyen Cumhuriyetçileri kınadı.

'HALKIN İRADESİ TRUMP'IN ÇABALARINI YENDİ'

Geçtiğimiz ay düzenlenen seçimlerin 'Amerikan demokrasisinin direncini sınadığını' söyleyen Biden, "Şimdi yeni bir sayfa açma zamanı. Birleşme zamanı" dedi. Biden, 'hukukun üstünlüğünün ve halkın iradesinin' Trump'ın seçim sonuçlarını geçersiz kılma çabalarını yendiğini aktardı. Trump'ın 'hile' iddialarının Cumhuriyetçi valilerin olduğu eyaletlerde ve Cumhuriyetçi Parti'nin atadığı yargıçların bulunduğu mahkemelerde de başarısız olduğuna işaret eden Biden, Trump ve destekçilerinin, demokratik süreci engellemeye çalıştığını ifade etti.

'ÖNÜMÜZDE ACİL İŞLER VAR'

Biden, başkanlığının ilk günlerinde önceliğinin korona virüsü salgınıyla mücadele etmek olacağını söyledi. 'Salgının tahrip ettiği ekonomiyi de yeniden inşa edeceğini' dile getirdi ve şöyle konuştu: "Önümüzde acil işler var. Salgını kontrol altına almak, ulusun virüse karşı aşılanmasını sağlamak gibi."

BARR, İSTİFA ETTİ 

Trump'ın en sadık müttefiklerinden Adalet Bakanı William Barr, 'seçimlerde usulsüzluk olmadığını' söylemesinden günler sonra istifa etti. Barr'ın açıklamalarının ardından ABD Başkanı ile aralarında gerginlik oluştuğu kaydedilirken, Trump, Twitter paylaşımında "İlişkimiz çok iyiydi" dedi. Trump, Adalet Bakanı Yardımcısı Jeff Rosen’in Barr’ın yerine vekalet edeceğini bildirdi.

CNN'in Beyaz Saray'dan konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde, Trump'ın 'iyimser' paylaşımına rağmen son zamanlarda Barr'ı kovmayı düşündüğü kaydedildi. 

Barr, aralık ayı başında başkanlık seçiminde bir usulsüzlük tespit etmediklerini söylemişti. "Bugüne kadar seçimlerde farklı bir sonuç ortaya çıkarabilecek düzeyde bir usulsüzlük görmedik" diyen Barr, oy sayım makinelerine ilişkin hile iddialarının da araştırıldığını ve şu ana dek iddiaları destekleyecek bir delil bulamadıklarını ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)