Yüzüklerin Efendisi’nin bilinmeyen Sovyet uyarlaması ortaya çıktı

Yüzüklerin Efendisi'nin, 1991’de TV film serisi olarak çekildiği ortaya çıktı. Sovyet yapımı film serisi "tesadüfen" St. Petersburg’daki yerel TV kanalı arşivinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - J. R. R. Tolkien'in 1954’de yazdığı, 2001-2003 yılları arasında, ABD yapımı olarak filme çekilen epik fantezi roman Yüzüklerin Efendisi'nin (The Lord of the Rings) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağılmadan önce, 1991’de televizyon yapımı olarak çekildiği ortaya çıktı.  "Hranetli" (Muhafızlar) adlı üç bölümlük Sovyet yapımı 'Yüzüklerin Efendisi' uyarlaması Youtube’a yüklendi.

Rus basını ve Moskova merkezli TürkRus'da yer alan haberlere göre, 30 yıldır, var olan tek kopyasının da kaybolduğu sanılan Yüzüklerin Efendisi'nin Sovyet film uyarlaması "tesadüfen" St. Petersburg’daki yerel TV kanalı (5. Kanal) arşivinde bulundu. "Muhafızlar” adlı filmin, 1991'de, o tarihteki adı Leningrad olan St. Petersburg'da sahnelendiği ortaya çıktı. 

Televizyonda sadece bir kez gösterilen TV film serisi, St. Petersburg Tolkien Derneği üyelerinin sosyal medyada örgütlenerek konuyu gündeme taşımaları ve St. Petersburg’daki ünlü Hermitaj Müzesi’nin “sanat eseri olarak arşivine katma” amaçlı çabalarıyla bulundu. 

Natalya Serebryakova’nın yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği yapımda başrolleri Valeriy Dyaçenko (Frodo), Georgiy Ştil (Bilbo), Andrey Tenetko (Aragorn), Viktor Kostetskiy (Gandalf) ve Yelena Solovey (Galadriel) paylaşıyor. (Ajans Bizim)