‘Yüzde elli vaka artışı varken normalleşme cinayet demek’

Türk Tabipleri Birliği’nin aile hekimleri aracılığıyla pandeminin durumuna ilişkin yaptığı anket çalışmasına göre vaka sayılarında yüksek oranlar devam ediyor. Covid-19 test sayılarının artması gerektiğini ifade eden hekimler, “Yüzde ellilik vaka artışı varken bu şartlarda yeniden bir açılma, normalleşme cinayet demek” ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Şubat 2021” sonuçlarına ilişkin online basın toplantısı düzenledi. Test sayılarının arttırılması gerektiğini, vaka sayılarında yüksek rakamlarda olunduğunu ve aşılama sürecinde sorunlar yaşandığını ifade eden hekimler, iktidarın yeniden açılma söylemini “cinayet” olarak nitelendirdi.

‘VERİLER HEPİMİZE UYARI NİTELİĞİNDE’

Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf olmaması ve verileri açıklamaması nedeniyle sorun yaşadıklarını belirten TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, aile hekimliği kolunun yaptığı çalışmaların bakanlığı şeffaflığa zorladığını belirterek, “1 Mart süreciyle açılma olacağı ifade ediliyor. Sizin sahadan derlediğiniz veriler hepimize uyarı niteliğinde. Son dönemde özellikle yapılan test sayılarında ciddi düşüş var. Test sayısı ocak başından bu yana yüzde 28 düşmüş durumda. Kaynağa ulaşma noktasında sıkıntılar var. Buna rağmen test pozitiflikleri de artıyor. Test sayıları düşüyor ama test pozitiflikleri de iki katına çıkmış durumda” dedi.

‘AİLE HEKİMLERİNİN LİSTESİNE GÜNDE 7 BİNE YAKIN HASTA DÜŞÜYOR’

Düzenlenen toplantıda 65 farklı ilden 765 aile hekiminin katıldığı ankete ilişkin TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı sunum gerçekleştirdi. Salgının başından bu yana kaç kişinin hastalık geçirdiğini hâlâ bilmediklerini belirten Kırımlı, “Ocak ayında olduğu gibi şubat ayında da vaka sayıları azaldı. Günde tüm aile hekimlerinin listesine 7 bine yakın hasta düşüyor. Bu Sağlık Bakanlığı’nın kısmen açıkladığı oranlarla da uyumlu” dedi.

Aile hekimlerine “İzlem sayılarınız artıyor mu azalıyor mu?” sorusunu yönelttiklerini belirten Kırımlı, “Geçen ay belirli illerde yoğunlaşan yüzde 3 bir artış vardı. Bunun bir risk olduğunu söylemiştik. Bu oran bu ay yüzde 30’a çıktı. Bu da açılma için biraz daha dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor. Açılma kararı verilecekse onun da tedbirlerinin takip edilip ona göre yapılması gerektiğini hatırlatıyor” diye konuştu.

Ocak 2021’den itibaren test sayısının azalmasının yanı sıra “temaslı” sayısının da azaldığını gözlemlediklerini belirten Kırımlı, “Eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında 1 pozitif için 3 izlem hastası oluyordu bizim listelerimizde. Ocak ayında bu 1 hastaya 2 temaslıya düştü. Şubat anketinde bu neredeyse 1’in de altına düştü. Temaslı olmadan hastaların PCR pozitif olarak listelerimize düştüğünü görüyoruz” dedi.

‘HASTALARIMIZ RANDEVU ALAMIYORLAR’

Covid-19 aşılamalarıyla ilgili sorunlar yaşandığını ve hastaların randevu almakta zorlandıklarını söyleyen Kırımlı, “Hastalarımız randevu alamıyorlar. Bir hafta boyunca 182’yi arayıp, randevu almaya çalışıp randevu alamayan hastalarımız var. Bu kişilere dair ankete katılan arkadaşlarımızın yorumları var. ‘Hastalar nasıl randevu alacaklarını bilmiyorlar. Sürekli ASM’ye telefon geliyor ve basında hiçbir açıklama yapılmıyor. 'Kamu spotu yok’ deniyor” dedi.

Hekimlerin aşı için randevu alma noktalarının oluşturulmasını talep ettiğini belirten Kırımlı, “ASM’lere yeterli sayıda aşı verilsin. Aşı tedariğinde büyük sorunlar yaşadık. Hepimiz bazen hastalarımızla berber aşının gelmesi için bekliyoruz. İlçe sağlıklarda çok büyük bir gayret var. Ulaştırmaya çalışıyorlar ama aşı olmadığı zaman onların da ulaştıracak bir aşı olmuyor. Gün içerisinde iki kere aşı nakli gerekiyor. Bazı illerde aşı tedariki de olmadı ve hastalar geri dönmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

‘HEM KENDİMİZ HEM DE HASTALARIMIZ İÇİN ENDİŞE İÇERİSİNDEYİZ’

1 Mart itibariyle açılma konuşurken üç aile hekiminden birinin çalıştığı bölgelerde vaka artışı olduğunu söylediğinin hatırlanması gerektiğini ifade eden Kırımlı sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Toplumun aşı olmak istediğini biliyoruz ve aile sağlığı merkezlerinde olmak istediklerini biliyoruz. Ancak aile sağlığı merkezleri ne koruyucu ekipman olarak ne bekleme alanı ne de insan gücü olarak desteklenmiş değil. Çok büyük şeyler istemiyoruz. 6 bin aile sağlığı merkezi var, 25 kişiyiz biz toplamda. Eksiğimiz 5-6 bin ebe, hemşire arkadaşımız. Bunların tamamlanması zor değil. Sanki bir aşı kampanyası yapılmadığı için biz ve hastalarımız baş başa kalıyoruz. Hem hastalarımız hem de kendimiz için endişe içerisindeyiz. “

‘NORMALLEŞMEYE GEÇMEK ÇOK ERKEN’

Yeniden açılma veya normalleşmeye geçme sürecinin iktidar tarafından gündeme getirildiğini belirten TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yeni vaka sayısı çok kısa süre önce 6 bin 500’e kadar inmişti. Şu an 9 bin 500 civarında. Bu nereden bakarsak yüzde ellilik bir artış demek. Yani salgın bitmedi, devam ediyor. Yüzde ellilik vaka artışı varken bu şartlarda yeniden bir açılma, normalleşme cinayet demek. Test sayımız oldukça düştü. Hafta sonları 200 binlerde olan yüksek oranlar 100 binlere kadar düştü. Test sayısını arttırmak lazım. Test sayısının arttığı zaman vaka sayısının da arttığını göreceğiz. Normalleşmeye geçmenin çok erken olduğunu dile getirmemiz gerekir."