Yüzde 94 engelli: Kaçma şüphesi gerekçesiyle tahliyesi engelleniyor

Hasta tutuklu Emrah ve Fırat Nebioğlu kardeşler, durumları gün ağırlaşmasına rağmen tahliye edilmiyor. Yüzde 94 engelli Emrah Nebioğlu’nun tahliyesi 2 yıldır kaçma şüphesi gerekçesiyle engelleniyor.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tahliyesi engellenen ve tedavi koşulları sağlanmayan hasta tutukluların durumu her geçen gün ağırlaşıyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklu bulunuyor. Batman'da farklı tarihlerde tutuklanan Fırat (24) ve Emrah (30) Nebioğlu kardeşler, yaşadıkları ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmeyen tutsaklardan sadece ikisi. 

YÜZDE 94 ENGELLİ 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, kardeşlerden Emrah Nebioğlu, IŞİD'în Kobanê’ye dönük 2014'te gerçekleştirdiği saldırılara karşı yapılan protesto eylemleri sırasında başından aldığı kurşunla ağır yalandı ve felç kaldı. Nebioğlu, buna rağmen “kaçma şüphesi” olduğu gerekçesiyle tahliye edilmiyor. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hakkında açılan davada 7 yıl 3 ay hapis cezası verilen Nebioğlu’nun cezası Yargıtay’da inceleme aşamasında. Elazığ T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan ve Batman Devlet Hastanesi tarafından hakkında yüzde 94 engelli raporu hazırlanan Nebioğlu’nun güç kaybı, göz kayması, işitme kaybı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları bulunuyor. Ailenin tutuksuz yargılama için yaptığı başvurular sonuçsuz ise kaldı. 

Bir diğer kardeş Fırat Nebioğlu ise haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda. Batman'da 2015 yılında tutuklanan ve "Örgüt üyesi olmak” ile “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla 11 yıl 7 ay hapis cezası verilen Fırat Nebioğlu, sırasıyla Batman, Gümüşhane ve en son Diyarbakır'da bulunan cezaevlerine sevk edildi. Şuan Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Nebioğlu’nun, geçirdiği felç nedeniyle yüzde 92 engelli raporu bulunuyor. Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı yaşamını sürdürmek zorunda olan Nebioğlu, ayrıca görme ve işitme sağlık sorunları yaşıyor. 

DİYALİZE BAĞLI YAŞIYOR

Böbrek yetmezliği nedeniyle sevk edildiği Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından “cezaevinde kalamaz” raporu verilen Fırat Nebioğlu hakkında Adli Tıp Kurumu (ATK) ise 14 Mart 2022 tarihinde “cezaevinde kalabilir” raporu verdi. İki böbreği iflas eden Fırat Nebioğlu’nun böbrek nakli olması için yapılan 4 başvuru da yanıtsız bırakıldı. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu, neredeyse klinik hiçbir değerlendirme yapmadan sadece eski raporların özetini çıkartarak, 14 Mart 2022’de hasta tutuklunun tedavisine “cezaevi şartlarında devam edebileceği” kararı verdi. Haftada iki gün hastaneye diyalize götürülen Fırat, uygun donör adayı bulunmasına rağmen hastaneye sevki yanıtsız kaldı. 

‘İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR’

Kardeşlerin amcası Emin Şahin, Emrah Nebioğlu'nun evde dahi kardeşlerinin yardımıyla yaşamını idame ettirdiğini belirterek, tutuklandığı günden bu yana durumunun daha da kötüye gittiğini söyledi.  Yeğeni Emrah Nebioğlu’nun tahliyesinin 5 Şubat 2022’den bu yana “kaçma şüphesi” bahanesiyle engellendiğine dikkat çeken Şahin, “İhtiyaçlarını dahi karşılamayacak biri nasıl olurda kaçabilir. Muğla’da bulunması ve sonrasında tutuklanması kaçma gerekçesi olarak sunuluyor. Bu nasıl bir adalettir. Yaşam mücadelesi veren felçli bir insan hukuksuz bir şekilde tutuluyor” dedi. Yeğeninin durumunun her geçen gün kötüye gittiğini vurgulayan Şahin, acilen tahliye edilmesi çağrısında bulundu. 

KAMUOYUNA DUYARLILIK ÇAĞRISI 

Fırat’ın da durumunun her geçen gün kötüye gittiğini dile getiren Şahin, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/6 fıkrasında yer alan “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” maddesinin hükmünün Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmesinin ardından mahkemeye başvurduklarını ve Fırat’ın tahliye edilmesini beklediklerini söyledi. Kardeşlerin yaşamının her geçen gün tehlikeye girdiğini kaydeden Şahin,  hasta tutsaklar konusunda kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler cezaevi hasta tutuklu