'Yüz yüze eğitim' diyen öğrencilerin ailelerine tehdit

İzmir'de yüz yüze eğitim talep ettikleri için gözaltına alınan üniversite öğrencilerinin aileleri kendini polis olarak tanıtan kişiler tarafından aranarak tehdit edildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de 17 Şubat günü yüz yüze eğitim talebiyle Alsancak'ta bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bir araya gelen öğrenciler rektörlük yetkilileri ile görüşmek istemiş ancak polisin sert müdahalesi sonucu darp edilerek gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 21 öğrenci emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Aradan geçen dört günün ardından ise öğrencilerin ailelerinin polis olduğunu iddia eden kişilerce aranarak tehdit edildiği ortaya çıktı.

'AİLELERİ ARAYACAĞINIZA DEPREMİN SORUMLULARININ PEŞİNE DÜŞÜN'

Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü'nden aradığını söyleyen şahısların öğrencilerin ailelerine, "Çocuğunuz terör örgütleriyle ilişkileniyor. Bir kere gözaltına aldık ikinciye alırsak siz de olacaklardan dolayı kusura bakmayın" dediği belirtildi. Yaşanan olaya ilişkin açıklama yapan Özgürlükçü Gençlik de İzmir Emniyeti'nin suç işlediğini belirterek, "Üniversiteli gençliği gözaltına alacağınıza ailelerini taciz edeceğinize binlerce insanın katledildiği depremin sorumlularının peşine düşün. Gençlik gözaltılarla, aile aramalarıyla baskı ve şiddetle susmayacak" diye vurguladı.

'ÜNİVERSİTEDE 'VELİ TOPLANTISI' YAPACAĞIZ DİYEREK AİLELERİ ÇAĞIRMIŞLAR'

Ailesi aranan üniversite öğrencisi Zilan Kubat, gözaltına alınanlar haricinde alınmayan arkadaşlarının da ailesinin arandığını belirterek, "Kızınızı ya da oğlunuzu gözaltına aldık ve bir daha olursa aynı derecede iyi davranmayız" denildiğini söyledi. Kubat, şöyle devam etti;

"'Çocuğunuz terör örgütleri ile ilişkileniyor' diye yalan yanlış söylemler de kullanılmış. Durum böyle olunca ailelerimiz de şaşırdı. TEM'den aradıklarını söyleyip tehdit ederek ailelerimizi de korkutmaya çalışıyorlar. Bir kaç arkadaşımızın ailesine de okulda veli toplantısı yapacaklarını söyleyerek İzmir'e davet etmişler. İzmir Emniyeti sanki ilkokul öğrencisiymiş gibi Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin aileleriyle veli toplantısı yapmayı planlıyor. Mücadelemizi terörize etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz üniversite olarak yüz yüze eğitim talep ederek oturma eylemi yaptık. Rektörlüğü falan da işgal etmedik. Darp ederek, işkenceyle gözaltına alındık."

''GİDİN KİME ŞİKAYET EDİYORSANIZ EDİN' DEDİLER'

Ailelerin kişisel bir numaradan arandığını da belirten Kubat, bu numarayı geri arayarak kimle görüştüklerini sormaları üzerine ise "İzmir TEM" cevabını aldıklarını aktardı. Görüşmenin devamında ise 'Ailelerimizi neden taciz ediyorsunuz?' diye sorduklarını ve şikayetçi olacaklarını söylediklerini belirten Kubat, "Gidin kime şikayet ediyorsanız edin" cevabını aldıklarını söyledi.

Gözaltı sürecinde yaşananlara da dikkat çeken Kubat, "Gözaltı süresince de çok kötü davrandılar. Tuvalete götürmediler. Aşağıladılar, hakaret ve cinsiyetçi küfürlere maruz kaldık. Ailelerimize bize kötü davrandıklarını, dövdüklerini söylememişler. İfade sonrasında yakınlarımıza haber verilmesini isteyip istemediğimize dair bir belge sundular. Hiçbir arkadaşımız bunu imzalamadı. Buna rağmen İzmir Emniyeti ailelerimizi aradı" dedi.

'MEŞRU BİR TALEBİ TERÖRİZE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Tehditlerle ilgili hukuki girişimde bulunacaklarının da altını çizen Kubat, "Numaraların hepsi aynı. Avukatlarımızla birlikte gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız. Bu İzmir Emniyeti'nin sistematik bir uygulaması haline dönüştü. Boğaziçi eylemlerinde de barınma eylemlerinde de aynı şeyi yaptılar. Hukuksuzluklar diz boyu. İlk değil belli ki son da olmayacak. Bunun karşısında üniversite öğrencileri olarak biz mücadelemize devam edeceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Meşru bir talebi, meşru bir mücadeleyi terörize etmeye çalışıyorlar" diye kaydetti.