YAZARLAR

Yurttan Sesler: İçinden tarikat geçen ülke!

Adıyaman'da Menzil Tarikatı, üç köyün ortak mezarlığının içinden yol geçirdi. Tarikat yapınca günah olmuyor besbelli ki. “İçinden tramvay geçen şarkı”dan sonra içinden tarikat geçen ülke haline, canlı canlı yaşayarak geldik. Bundan sonraki aşamada içimizden geçmemeleri en büyük dileğim.

Yurttan Sesler, Türkiye’nin muhtelif yerlerinde yaşanan tuhaflıkların ciddi anlamda arttığı gerçeğinden hareketle, bu tarz haberlere hak ettikleri değeri verme çabasıyla yayın hayatına başlamıştı. Denizli’deki valinin dönerciye kızıp dükkanı kapattırması, sonrasında da özür dilemesi gibi herkesin bildiği haberlerin dışında, her gün son derece tuhaf olaylar da yaşanıyor aslında. Ülke ve dünya gündeminin, salgınlarla, savaşlarla son derece yoğun olması nedeniyle, “Türkiye’nin Absürtleşme Süreci” olarak da ifade edebileceğimiz bu haberleri uzun zamandır ihmal etmiştik.

Adıyaman'da Menzil Tarikatı, üç köyün ortak mezarlığının içinden yol geçirdi. Tarikat yapınca günah olmuyor besbelli ki. “İçinden tramvay geçen şarkı”dan sonra içinden tarikat geçen ülke haline, canlı canlı yaşayarak geldik. Bundan sonraki aşamada içimizden geçmemeleri en büyük dileğim.

Balıkesir’de iki işletmeci maskesiz veya maskesi kopmuş vatandaşlar için ’Askıda Maske’ uygulaması başlattı, yani durum o raddeye geldi. Sonraki aşamada, askıda kulak çubuğu, askıda çengelli iğneye kadar gidebiliriz. Timur Selçuk'un yerinde hoplayarak söylediğini hayal ediniz lütfen: "Ekonomi tıkırında, ekonomi tıkırında kriz var kriz var, buunalııımm vaaar."

Diyarbakır'da 994 kilo esrar, 247 bin kök kenevir, Tekirdağ’da da ise 7 kök kenevir ele geçirildi. Bu habere en çok “kenevir her eve, balkona lazım” diyen Abdurrahman Dilipak üzülecektir. Bu arada geçtiğimiz günlerde Edirne’de et kıyma makinesinden uyuşturucu hap ve kaçak parfüm çıktığını da bu vesileyle hatırlamakta yarar var. Yakalanmasalardı da zaten o parfümden hayır gelir miydi acaba?

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bir restoranda düzenlenen doğum günü partisinde kavga çıktı. Çıkan kavgada biri garson 5 kişi yaralandı. Çankırı’nın Alaçatı köyünde 29 Ağustos’ta düzenlenen düğünde de davetliler tarafından havaya açılan ateşte damat yaralanmış, gerdek gecesi hayalleri hastanede son bulmuştu. Bu düğün, nişan, doğum günü kavgaları çok tuhafıma gidiyor. İnsan, en mutlu olması gereken gününü bir anda hastanede, karakolda ya da mezarlıkta geçirebiliyor. Benim üniversite mezuniyet gecem kavgasız, döğüşsüz de olsa, çok komik bir şekilde Şişli Etfal'de bitmişti mesela.

Rize'de rögardan çıkan şahsı kovaladıkları iddia edilen üç kişi, kaçanın arkadaşı çıktı. Üç kişi niye arkadaşlarını kovalamış, kaçan kişi kanalizasyon rögarından neden çıkmış gibi sorular yanıtsız kalmış haberde. Son yıllarda hurdada para ediyor diye rögar kapaklarının sık sık çalınması kadar ilginç bir haber…

Samsun’da salyangoz ihracatından 3 milyon 25 bin 539 dolar döviz geliri sağlandı. Demek ki neymiş efendim, söz konusu para olunca Müslüman mahallesinde her şey satılabiliyormuş.

TARİHTE BU HAFTA

Bursa'da, eşine boşanma davası açtıktan sonra davul çaldırarak göbek atan ve kına dağıtan 49 yaşındaki M.K., dava sonuçlandıktan sonra paraşütle atlayıp, indiği alanda halka lokma dağıttırdı. Artık adam kadına nasıl bir cehennem yaşattıysa... (13 Ekim 2019)

Karabük'te 3 genç, belki çılgınlıktan, belki kafalarının dumanlı olmasından, belki de gerçekten hayattan umudu kestiklerinden, bir AVM’nin 4. katına çıkıp intihar girişiminde bulundu. Toplumsal atar felsefesini şiar edinmiş halkımız ise, durumu küfür kıyamet "atlamazsanız şerefsizsiniz" çığlıklarıyla karşılayarak, 3 genci aşağıda beklemeye başladı. İntihardan aniden vazgeçen gençler karar vermelerinde yardımcı olmaya çalışan bu “iyi niyet elçisi” vatandaşların üzerine masa ve sandalye fırlattı. Tekme ve yumrukların masa ve sandalyeler eşliğinde havada uçtuğu olayda, polis 3 genci atarlı halkımızın elinden zor aldı. Gençler, belki de azrailin kollarında geçirecekleri bir geceyi böylelikle nezarethanede sonlandırdılar. İntihardan asayiş eylemine bir anda dönüşme esnekliğine sahip gençlerinle, insanların ölmesi için provokatif böğürtgen halkınla, aslında imkan verilse gayet eğlencelisin Türkiyem. (18 Ekim 2017)

Bursa’da TOKİ konutlarında oturan bir yurttaş, yağmur yağdığında sular altında kalan binasının bodrumunda şişme botla balık tutarak durumu protesto etti. Haberde balık tutup tutamadığı bilgisine yer verilmemiş olsa da, TOKİ hakkında bugüne kadar yapılmış en güzel eylem olduğunu kabul etmek gerekir. (18 Ekim 2016)

Muğla Marmaris’te İrlandalı bir turistin müşteri gibi girdiği kuyumcudan çalarak yuttuğu 2,5 kıratlık pırlanta yüzüğün hastanede doğal yollardan çıkması için bekleyiş, haber yapıldığı sırada sürerken, kalın bağırsaktan çıkması için 15 santimetre kaldığı bildirilmişti. Böylece Gezi'de binalarının önündeki eylemleri görmeyen necip medyamız, haber takibi kavramını bir İrlandalının kalın bağırsağı sayesinde hatırlamış oldu. (4 Ekim 2018)


Azmi Karaveli Kimdir?

İletişim uzmanı. Galatasaray Lisesi’nin ardından Marmara Fransızca Kamu Yönetimi’ni bitirdi, aynı üniversitede Sinema-TV yüksek lisansı yaptı. 1993 yılında Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Televizyon programcılığının yanı sıra, özel sektörde ve iletişim ajanslarında çalıştı. Kadir Has Üniversitesi’nde iletişim dersleri verdi. Hayat Bilgisi Okulu’nun kurucuları arasında yer aldı. zete.com’da yazılar yazdı. Cumhuriyet Pazar Eki’nde Yurttan Sesler bölümünü hazırladı, zaman zaman kültür sanat sayfasında yazılar kaleme aldı. 2018 yılında gazetede yaşanan gelişmeler üzerine Cumhuriyet’ten ayrıldı. Halen kurucusu olduğu ajansta iletişim danışmanlığı yaparken, bazı STK ve siyasetçilere gönüllü destek veriyor. Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora tezini bitirmeye çalışıyor.