Enstitü, elde edilen bulgular doğrultusunda da 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.
Savcılık, yolsuzluk iddialarını soruşturmaya devam ederken suçlamaların baş sorumlusu Başkan Ateş'in ise nerede olduğu bilinmiyor. Ateş'in yurt dışına kaçtığı tahmin ediliyor.
SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI?
Kamu kaynakları ile finanse edilen Yunus Emre Vakfı'na bağlı Yunus Emre Enstitüsü'nün görevden alınan başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in geçen haziran ayında neden görevden alındığına ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapılmamıştı. Ancak kurumun sahte faturalar ile dolandırıldığı iddiaları konuşuluyordu.
Bakanlık talimatı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu, temmuz ayında iddialarla ilgili inceleme başlattı. İnceleme sonrası şüpheli çok sayıda işlem nedeniyle de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
DW Türkçe'den Kıvanç El'in haberine göre edindiği bilgiye göre suç duyurusu sonrası savcılık bazı personelin mal varlığına tedbir koydu ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) da detaylı bir rapor istedi.
Savcılık 1 Ocak'ta da zanlılara yönelik operasyon başlattı. Operasyon kapsamında 11 kişi gözaltına alındı. Firari durumdaki eski başkan Şeref Ateş ile birlikte M.D, M.Ç, S.Y, İ.K, F.G.E, S.İ ve F.Y "zimmet, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, edimin ifasına fesat karıştırma, sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarıyla itham ediliyor.
Bu suçlara katıldıklarından şüphenilen şirket yetkilileri A.F, E.E, E.T.E, F.K, H.K, M.K ve Y.E şüpheli olarak soruşturma kapsamına alındı.
ESKİ BAŞKAN ŞEREF ATEŞ NEREDE?
DW Türkçe, pazartesi günü eski Başkan Şeref Ateş'in görevden alınmasından üç gün sonra Almanya'ya gittiğini ve bir daha dönmediğini duyurmuştu. Edinilen bilgiye göre savcılık operasyonu sonrası evine giden emniyet yetkilileri Şeref Ateş'i bulamadı. Ateş'in yurt dışına çıkış yaptığı tespit edildi. Şeref Ateş'in yakın çevresine "Tedavi için yurt dışına gidiyorum" dediği öğrenildi.
Almanya, Şeref Ateş için yabancı bir ülke değil. Malatya doğumlu olan Ateş, gençlik yıllarını Almanya'da geçirdi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Türkiye'de tamamlayan Şeref Ateş, doktorasını ise Almanya'da yaptı.