Yunanistanlı komünistler Miçotakis'e sordu: ABD'yle ne anlaştınız?

Yunanistan Komünist Partisi'nin yayını Rizospastis, Miçotakis'in ABD ziyareti sonrası ülkenin daha büyük krizin içine çekildiği konusunda uyararak "Kriz Ukrayna'yla sınırlı kalmayacak" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da muhafazakâr Yeni Demokrasi hükûmetinin ABD ile yakınlaşması solun tepkisini çekiyor. Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) yayın organı Rizospastis’de yayınlanan bir köşe yazısında Kiriakos Mitsotakis hükûmetine yönelik sert eleştiriler öne çıktı. 

“ABD’de ne anlaştılar?’ isimli yazıda “Halkın ‘Yunan-Amerikan ilişkilerindeki en iyi an’dan bekleyeceği hiçbir şey olmadığı, gelişen ilişkilerin sadece yeni maceralar ve tehlikeler yarattığını fark etmesi uzun sürmedi” denildi. 

UKRAYNA VE BALKANLAR'DAKİ TEHLİKE

Yazının devamında şu ifadelere yer verildi: “Başbakan bize ABD'den ne getirdi? Her şeyden önce, hükûmet Ukrayna'ya diğer 19 ‘istekli’ ülkeyle birlikte başka bir grup askerî malzeme gönderme anlaşması (imzaladı). Bu gelişme şaşırtıcı değil. (Zira) Birkaç hafta önce Meclis Başkanı’nın huzurunda, Zelenskiy'in ve Azak taburunun Nazileri Yunanistan Parlamentosuna seslendiğinde, Yeni Demorakis, Syriza ve Pasok milletvekilleri kendilerini coşkulu şekilde alkışlamış, askerî malzeme anlaşması bu şekilde ilân edilmişti”.

KKE’nin bakış açısına göre Yunanistan’ın Ukrayna krizine eklemlenmesi sadece Ukrayna ile sınırlı kalmayacak. Kiev’e sunulan destekle beraber Yunanistan yeniden krize sürüklenen Balkanlar’da da önemli sorunlarla karşı karşıya gelmekte. 

“Yunan hükümetinin Batı Balkanlar'daki girişimleri, karşıtlıkların ve çelişkilerin güçlendiği 'alevli bir zeminde' gerçekleşiyor” uyarısıyla beraber ‘Rizospastis’, Atina’nın Türkiye özelinde büyük sorunlarla ve tehditlerle yüz yüze geldiği vurgusunda bulunuyor. Atina Ankara ile diplomatik açıdan sürtüşürken de Batılı müttefiklerden "diyalog" ve "Türkiye bizim stratejik müttefikimizdir" mesajları yansıyor. 

'ATLANTİK UYUMU YANILSAMASI'

Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’deki egemenlik hakları açısından bazı sorunların gündemde olduğu hatırlatmasında bulunan Rizospastis yayını, Batı’nın yol göstericiliğinde Mitsotakis hükûmetinin tüm sorunlara rağmen “Türkiye'nin NATO'ya olan bağlılığını öngören ‘Atlantik uyumu’ hedefine” bağlı kalmaya devam ettiğini belirtiyor.

ABD, NATO ve AB ‘şemsiyesi’ altında Yunanistan ve Türkiye hükûmetleri arasında Ege ve Doğu'da düzenlemeler yapılması için yapılan müzakere arayışının gündemde olduğu görüşlerini dillendiriyor. Gazeteye göre Ege’de gerginliğin göreceli olarak kontrollü bir şekilde tırmanışı bu amaca hizmet etmekte. 

TÜRKİYE'YLE 'ALTIN İŞLER' YORUMU

“Hükûmet ve Avrupa-Atlantik yayının mensubu diğer partiler tarafından desteklenen, burjuvazi adına ‘inşa edilmiş’ bir enerji ve ulaşım merkezi olan Yunanistan ‘vizyonu’, halk için tehlikeli ve zararlıdır” görüşünde olan KKE’nin yayın organı ayrıca şu uyarıda bulundu:

“Büyük iş grupları, Amerikan LNG'siyle, Balkanlar'daki enerji penetrasyonuyla, yeni yeniden gazlaştırma tesisleriyle, diğer devletlerin tekelleriyle ortaklıklarla, hatta Türkiye'yle altın işler yapacak. Ama insanlar enerji için daha çok para ödemeye ve enerji yoksulluğuna batmaya devam edecekler. Egemenlik haklarıysa, Avrupa-Atlantik politikasının ve ‘NATO uyumu’ isimli ‘Demokles'in kılıcı’ altında heba olacak."