Yunanistan'dan 'Türkiye' açıklaması: Lahey'e gitmeyi değerlendiriyoruz

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki temel anlaşmazlıkları Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürmeyi değerlendirdiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Mısır televizyon kanalı El Kahire'ye röportaj verdi. Gerapetritis, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan röportajda Türkiye-Yunanistan ilişkileri konusundaki soruya da yanıt verdi.

Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs'a yaklaşımı ve politikasına ilişkin soruyu yanıtlayan Gerapetritis, son yıllarda iki ülke arasında tansiyonun yükseldiğini, sözlü aşırılıklar ve ilişkileri kötüleştirecek diğer olaylar yaşandığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Kiryakos Miçotakis ile beraberlerindeki heyetlerin Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO zirvesinin marjında 'güzel bir konuşma' gerçekleştirdiğini ifade etti. Kendisinin de mevkidaşı Hakan Fidan ile görüştüğünü hatırlatan Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, "Bir iletişim kanalı geliştirdik" dedi.

'ANLAŞMAZLIĞI LAHEY'E GÖTÜRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Türkiye ile Münhasır Ekonomik Bölge ve kıta sahanlığı konularının çözümüne ilişkin de değerlendirmelerini paylaşan Bakan Gerapetritis, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esasında yapmaya çalıştığımız şey, ticaret, ekonomi, sivil koruma, turizm gibi ortak çıkarların olduğu konularda olumlu bir gündemi ve iki ülkenin genel gelişimini teşvik etmek ve sonrasında da ilişkilerimiz üzerinde çalışmak. Muhtemelen bildiğiniz üzere, Münhasır Ekonomik Bölge ile kıta sahanlığının sınırlandırılmasını ortadan kaldırmak şeklinde temel bir anlaşmazlığımız var. Yunanistan'ın buradaki yaklaşımı, uluslararası hukuka, özellikle de deniz hukukuna saygı duyulması gerektiği. Bu anlaşmazlığı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürmeyi değerlendiriyoruz. Son aylarda Ege'deki sakinlikten hareketle, siyasi diyaloğumuzu daha da geliştirebileceğimizden nispeten umutluyuz."

'ERDOĞAN VE MİÇOTAKİS EYLÜL'DE BİR ARAYA GELEBİLİR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında 11 Temmuz'da Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmüştü. Miçotakis, Erdoğan ile görüşmesinin en önemli sonucunun her iki liderin pozitif bir bakış açısıyla tekrar yakınlaşma isteğini göstermesi olduğunu kaydetmişti. Miçotakis, ayrıca Erdoğan ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) kapsamında Selanik'te tekrar buluşmayı planladıklarını açıklamıştı.

Temmuz ayında Yunanistan'ın Kathimerini gazetesine konuşan Gerapetritis de Erdoğan ile Miçotakis'in eylül ayında New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında da bir araya gelebileceğini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)