Yunanistan'daki yangınlar: Olympia antik kenti tehlike altında

Yunanistan'ın Evia adasındaki yangın söndürülemezken, üç keşiş alevlerin sardığı manastırı terk etmiyor. Mora'da ise antik Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği bölgede yangın var. Ordu devreye girecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'ın Evia adasındaki orman yangınında 150'den fazla ev yanarken, alevlerin etrafını sardığı Aziz David Manastırı'ndaki üç keşişin yapıyı terk etmeyi reddettiği belirtildi. Çok sayıda kişi tahliye edilirken, alevlerin iki gündür söndürülememesi üzerine ordunun devreye gireceği açıklandı.

500 ASKER, 38 HAVA ARACIYLA ORDU DEVREYE GİRDİ

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, silahlı kuvvetlerin yangın söndürme çalışmalarına hem karadan hem de helikopter ve insansız hava araçlarıyla havadan destek vereceğini söyledi. Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros da, yangın söndürme faaliyetlerine 500 asker, farklı türde 63 araç ve 38 hava aracıyla katılacaklarını açıkladı. Ordunun, yüksek yangın riski bulunan noktalarda kara ve hava devriyeleri gerçekleştireceği de duyuruldu. Orduyu kullanma kararının, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in savunma bakanı ve genelkurmay başkanı ile yaptığı görüşmede alındığı belirtildi.

KEŞİŞLER: DUMANLAR 30-40 METREYE ÇIKTI

Evia'da dünden bu yana çok sayıda köyün tahliye edildiği ve en az 85 kişinin botlarla adadan çıkarıldığı, üç keşişin ise manastırdan çıkmayı reddettiği belirtiliyor. Atina Haber Ajansı'na konuşan bir keşiş, manastırın etrafındaki alevlerin 30-40 metreye çıktığını belirterek "Dumandan boğuluyoruz" dedi. Polisten AFP'ye yapılan açıklamadaysa, keşişlerin hayatının doğrudan tehlikeye girmesi halinde zorla tahliye edilecekleri belirtildi.

YEREL YÖNETİMLE HAVADAN MÜDAHALE TARTIŞMASI

Evia adasındaki yangının denizden çekilen görüntüleri dün sosyal medyada viral olurken, yangın söndürme çalışmaları da tartışma çıkardı. Sivil Savunma yetkilileri, yangına 100'den fazla itfaiyecinin, yedi helikopterin ve yangın söndürme uçaklarının müdahale ettiğini açıkladı. Ancak yerel siyasetçiler müdahale yetersizliğinden yakındı. Evia'da yangının yoğunlaştığı Limni bölgesinin belediye başkanı Giorgos Tsapourniotis, "Yetkililerden inan hayatının riske atılmaması için hava ve deniz güçlerini artırmalarını istiyoruz" dedi. Mantoudiou bölgesinin belediye başkan yardımcısı Argyris Liaskos ise 150'den fazla evin yandığını söyleyerek, yangınların söndürülmesi için hava desteği gelmediğini söyledi.

ALEVLER OLYMPIA ANTİK KENTİNİ TEHDİT EDİYOR

Sıcak hava dalgasının etkisiyle son günlerde 100'den fazla yangına sahne olan Yunanistan'da, Mora Yarımadası'nda antik Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği bölge de yanıyor. Olympia bölgesinde çok sayıda köyün boşaltıldığı, antik kentin tehlike altında olduğu belirtiliyor. Yangına üç helikopter, iki uçak ve 100'den fazla itfaiyeci müdahale ederken, Kültür Bakanı Lina Mendoni "Müzeyi ve Olimpiyat Oyunlarının başlangıç noktası olan arkeolojik alanı alevlerden korumak için her şey yapılıyor" dedi. Belediye Başkanı Panagiotis Antonakopoulos da, "Bu kutsal yeri kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz. İnsan hayatından sonra önceliğimiz, tarihimizi korumak" diye konuştu.

'TİTANLAR SAVAŞI VERİYORUZ'

Yunanistan'ın birçok bölgesinde hava sıcaklıkları 49 derecenin üzerinde seyrederken, Sivil Savunma bakan yardımcısı Nikos Hardalias "Bir titanlar savaşı veriyoruz. En kötüsü daha gelmedi" ifadelerini kullandı. Hardalias, ülkede son 24 saatte 118 yangın çıktığını söyledi.

AVRUPA ÜLKELERİ YARDIM GÖNDERECEK

Avrupa Birliği'nin Yunanistan'a yardım yollayacağı, Kıbrıs Cumhuriyeti, Fransa ve İsveç'in de iki yangın söndürme uçağı göndereceği açıklandı. (DIŞ HABERLER)