Yunanistan'daki yangınlar Miçotakis hükümetini de 'yakıyor'

Orman yangınlarının sürdüğü komşu Yunanistan'da, Başbakan Kiryakos Miçotakis'e yöneltilen eleştiriler giderek artıyor. Muhalefet partileri, hükümetin başarısız olduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’ın birçok noktasında altı gündür devam eden, can kaybıyla beraber doğa ve canlılara büyük zarar veren büyük orman yangınları nedeniyle Atina’da hükümete yönelik eleştirilerin dozu artıyor. Evia Adası’nda yaklaşık 460 bin, Attiki'de 80 bin ve Lakonia'da 110 bin dönüm arazi küle döndü. Yunanistan genelinde yanan toplam arazi şu ana dek 650 bin dönümü bulmuş durumda. Atina’da yetkililer yangınların devam etmesi durumunda bu sayının daha da artabileceği ve komşu ülkenin eşi benzeri görülmemiş bir yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.

Büyük doğa tahribatı başkent Atina’da Kiryakos Miçotakis hükümetini siyasi açıdan zor durumda bırakıyor. Başta Evia Adası olmak üzere büyük yangınların günlerce sürdüğü birçok noktada yerel halk, hükümetin kendilerini kaderlerine terk ettiği yorumunu yapıyor. Yunanistan medyası da büyük yangınların altıncı dününde hükümetin sadece yerel halkın tahliyesi planında başarı kaydettiğini vurguluyor. Zamanında gerçekleştirilen tahliyeler can kayıplarının büyümesini önlemiş olsa da alevlerle mücadelede yetersiz kalınması nedeniyle, Evia Adası ile birçok noktadaki tahribat her geçen günle daha fazla büyüyor.

Dün akşam saatlerinde Yunanistan’ın basınına konuşan Evia’nın yerel halkı, Miçotakis hükümetinin büyük yangın karşısında sadece tahliye planlarını devreye sokmakla yetindiğini vurguladı. Yerel halkın hükümeti, Yunanistan medyasına şikayet ettiği anlarda kameralara Evia Adası’nın alevlere terk edildiği ve itfaiye araçlarının ana caddelerden çekilmiş olduğu görüldü.

BÜYÜK FACİ İÇERİSİNDE SİYASİ SKANDAL

Muhafazakar Yeni Demokrasi Hükümeti’nin Yunanistan genelinde süren büyük yangınlardaki tek problemi yetersiz yangın söndürme faaliyetleri değil. Bugün itibariye yurt dışından Yunanistan’a ulaşan kayda değer destekle beraber alevlerle daha sonuç alıcı şekilde mücadele etmeye çalışan Miçotakis hükümetinin lideri yeni bir siyasi skandalla da dertte.

Gortunia bölgesinde büyük orman yangınının yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladığı esnada bir vatandaş, bir polis müdürünü arayarak yardım talebinde bulundu. Yunanistan Polis Teşkilatı'nın (Elas) kıdemli mensubu, yardım çağrısını itfaiyeye ulaştırsa da Gortunia’da istenilen sonuç zamanında alınmadı. Bunun üzerinde polis müdürü vatandaştan şayet mevcutsa siyasi bağlantılarını devreye sokmasını talep etti. Gelen tepkiler yüzünden Elas, söz konusu polis müdürünü açığa almak zorunda kaldı.

TORPİL İDDİALARI VE YETERSİZLİK

Yanan bölgelerin günler boyunca kaderlerine terk edilmesi, büyük yangın faciası içerisinde torpil iddiaları ve devlet mekanizmasının yetersizliği Atina’da son saatlerde siyasi tansiyonu arttırmış durumda.

Yunanistan’ın eski Başbakanı ve ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, geçtiğimiz saatlerde hükümete seslendi. Büyük yangın faciasının altıncı gününde hız kesmeden devam ettiği hatırlatmasında bulunan Çipras, hükümetin sadece tahliye planlarına kafa yorduğunu ifade etti. Çipras hükümete “Bu dram ne zamana dek sürecek” sorusunu yöneltti.

Çipras’ın partisi Syriza’da son saatlerde sert açıklamalarla Msiçotakis hükümetini topa tutuyor. Syriza milletvekili Vaggelis Apostolou, geçtiğimiz saatlerde Evia’da yerel halkın kaderine terk edildiği açıklamasında bulundu. Apostolou açıklaması çerçevesinde ayrıca, hükümetin Atina yakınlarındaki yangına odaklandığı ve ülkenin geri kalan kısmındaki yangınlara sonuç alıcı şekilde müdahale etmediğini öne sürdü.

KKE: HALKI SADECE HALKIN KENDİSİ KURTARACAK

Syriza gibi Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de Miçotakis hükümetini büyük yangın faciası karşısında aciziyetle itham ediyor. KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas, Evia Adası'yla birçok bölgede hükümetin yetersizliği yüzünden yerel halkın yangınla mücadeleyi tek başına yürüttüğü açıklamasında bulundu. Koutsoumbas’a göre, gerek görülmesi halde sermayenin yardımına koşan muhafazakar iktidar bugün kendi halkının yardım talebini karşılayamıyor. Koutsoumbas hükümetin yetersizliği karşısında “Halkı sadece halkın kendisi kurtarabilir” mesajını verdi.

MERA25: HÜKÜMET HESAP VERECEK

Yangınların büyümesinden ve büyük sorunlara sebep olmasından hükümeti sorumlu tutan bir diğer muhalefet partisi de eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki Mera25. Mera25 son gelişmelerle ilgili olarak gerçekleştirdiği açıklamasında, yangın faciasının atlatılmasından sonra Miçotakis hükümetinin halk nezdinde hesap vermeye çağrılacağı mesajını verdi.