Yunanistan'da trans cinayeti protesto edildi: 'Şiddete karşı ses verin'

Başkent Atina'da bir trans kadının öldürülmesi üzerine yapılan protesto çağrısında, "Şiddetin her türlüsüne karşı sesinizi yükseltin" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kübalı bir trans kadın, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın Agios Panteleimon semtinde 10 Temmuz Pazartesi günü ölü bulundu. Komşu ülkenin kamuoyunda tepkilere neden olan cinayetin ardından Atina'daki meclis binasının önünde LGBTİ+'lara yönelik şiddete karşı protesto çağrıları yapıldı. Yunanistan Polisi (ELAS) ise 46 yaşındaki trans kadının öldürülmesine ilişkin inceleme başlattı.

ATTİKİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÖN SORUŞTURMA YÜRÜTÜYOR

Şehir merkezine yakın bir noktada yaşadığı zemin kattaki dairesinde bıçak ya da benzeri bir kesici aletle birden fazla yara almış halde ölü bulunan ve isminin Anna Ivankova olduğu ifade edilen kadının kimliği, 'Atina Kırmızı Şemsiye' örgütünün kurucu üyelerinden Anna Kouroupou ve gazeteci Antonis Boskoitis'in sosyal medyadaki paylaşımları ile kamuoyuna açıklandı. Kirasını almak için eve giden ev sahibinin kadını ölü bulması üzerine polis, bir adli tıp uzmanı eşliğinde, ölüm nedenini kesin olarak belirlemek üzere olay yerine gitti. Olayla ilgili ön soruşturma Attiki Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

'Efimerida ton Sintakton' gazetesinin haberine göre, kadının vücudunda, muhtemelen bir boğuşma olduğunu gösteren çok sayıda iz vardı. Daireye zorla girildiğine dair herhangi bir işaret bulunmaması ve evin dağınık olması, yetkililerin failin bir şey aradığı ihtimali üzerinde durmasına yol açtı. Adli tabip, ölüm nedenini 'hemorajik şok' olarak belirlerken, kadının boynunda çok derin olduğu için ölümcül olan iki bıçak yarası tespit edildi.

SON SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINI PAZAR GÜNÜ YAPMIŞ

Daireden deliller ve eşyalar toplanırken, komşuların da ifadeleri alındı ve polis trans kadının kendisine ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarını taradı. Kadının son paylaşımlarını pazar gecesi yaptığı tespit edildi; bu da cinayetin sonraki saatlerde işlendiği anlamına gelebilir, ancak, henüz kesinleşmiş bir sonuç bulunmuyor.

Yunanistan kamu radyo televizyon kurumu 'ERT'nin haberine göre, yetkililer Ivankova'nın son 48 saatinin 'haritasını' çıkararak yaptığı temas ve görüşmeleri netleştirmeye çalışıyor.

GECE KULÜBÜNDE 'DRAG GÖSTERİLERİ YAPIYORDU

Öldürülen kadının kimliği, onu tanıyan kişilerce sosyal medyada yapılan paylaşımlar aracılığıyla kamuoyuna yansıdı. Paylaşılan bilgilere göre, Ivankova, son 4 yıldır Yunanistan'da yaşıyordu ve drag gösterileri yaptığı popüler bir gece kulübünde çalışıyordu. 46 yaşındaki trans kadın, LGBTİ+ topluluğunda aktif rol alıyor ve Sygrou Caddesi'ndeki tanınmış "Dolls" kulübünde performans sergiliyordu.

PROTESTOLAR BAŞLADI: 'ANNA'NIN İSMİYLE ANILMASINI İSTİYORUZ'

46 yaşındaki gece kulübü çalışanının öldürülmesi komşu ülkede hak savunucuları ile LGBTİ+ toplumunun tepki ve protestosuna neden oldu. Cinayet haberinin yayılması ile birlikte sosyal medya aracılığı ile protesto çağrıları yapılmaya başlandı. Cinayetin aydınlatılması için soruşturmalar sürerken, LGBTİ+ topluluğu, kolektifler, halk ve dayanışma grupları ırkçılık, transfobi ve nefret saldırılarına karşı harekete geçmek üzere sokaklara çıkmaya başladı.

On beş LGBTİ+ örgütü ve çok sayıda kişi dün Agios Panteleimon'da protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Basına yansıyan bilgilere göre, 11 Temmuz Salı akşamı erken saatlerde başkent Atina'nın merkezindeki Agios Panteleimonas'ta 46 yaşındaki trans kadın Anna Ivankova'nın öldürülmesi nedeniyle düzenlenen protestoya yüzlerce kişi katıldı.

Protesto gösterisi sırasında yapılan açıklamada, "Medya ve kişiler, kamuoyuna açıklamalar yapıyor ve Anna'dan yanlış zamirlerle bahsediyor. Bu tür uygulamalar son derece istismarcı ve kabul edilemezdir. Anna'nın ismiyle anılmasını talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Bugün ise Atina Syntagma meydanındaki parlamento binası önünde bir miting düzenleniyor. İlgili çağrıda, bazı medya kuruluşlarının cinayetle ilgili gelişmeleri ele alış biçimleri eleştirildi ve herkese şiddetin her türlü biçimine karşı seslerini yükseltme çağrısı yapıldı.