Yunanistan'da Suriyeli genci öldüren polis memuru serbest bırakıldı

Atina-Selanik yolunda 20 yaşındaki Suriyeli bir genci vurarak öldüren polis memuru savcılığa sevk edildikten sonra serbest bırakıldı. Aralık ayında da Roman bir çocuk polis kurşunuyla öldürülmüştü.

Fotoğraf: Arşiv / AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da polis, 8 Temmuz Cumartesi günü yaşanan bir kovalamaca sırasında 20 yaşındaki Suriyeli bir genci vurarak öldürdü. Olayın ardından gözaltına alınan ve hakkında dava açılan polis memuru dün serbest bırakıldı. Polis, gencin 'talihsiz bir hata sonucu' öldüğünü iddia etti. Suriyeli gencin ölümü, son sekiz ayda komşu Yunanistan'da polis kurşunuyla yaşanan ikinci can kaybı olarak kayıtlara geçti.

ATİNA-SELANİK YOLUNDA 'ÇALINTI ARAÇ' İHBARI

"Onlarissa" haber sitesinin aktardığına göre, kovalamaca, Larissa'nın dışında Atina-Selanik yolunda meydana geldi. İddiaya göre, polis, Nissan marka çalıntı bir aracın, içindeki yolcuyla birlikte Atina-Selanik otoyolunda başkente doğru hareket ettiği ihbarını aldı.

Yapılan resmi açıklamaya göre, polis, ihbar üzerine Moschohori gişelerinden itibaren takip başlattı. Polisin talimatlarına uymadığı iddia edilen sürücü, Larissa'yı geçtikten sonra Girtoni tepesinde otoyoldan çıkarak U dönüşü yaptı, kısa bir süre sonra ise Atina istikametine yöneldi. Sürücü, aracı Moschochori köyünün dışında bir duvara çarptıktan sonra terk etti, ardından yaya olarak kaçmaya çalıştı. Kovalamacanın ardından bir polis memuru şüpheliyi ölümcül bir şekilde yaraladı. Suriyeli genç hayatını kaybetti.

POLİSTEN 'TEL ÖRGÜYE TAKILDIM' İDDİASI

Polisin olayla ilgili açıklamasına göre, sürücü, 'araçtan inerek kaçmış, polis memurlarından biri, hakkında soruşturmanın sürdüğü koşullar altında, silah kullanarak şahsın kaburgalarından yaralanmasına neden olmuştu.' Olayın ardından polis memuru gözaltına alınarak hakkında dava açıldı. Yunanistan basınının aktardığına göre, 45 yaşındaki polis memuru, savcılıkta verdiği ifadede, kovalamaca sırasında tel örgüye takıldığını ve silahının ateş alarak Suriyeli gencin ölümüne neden olduğunu iddia etti.

Güneydoğu Attiki Polis Memurları Sendikası Başkanı George Kalliakmanis ise 45 yaşındaki polis memurunun elinde tabancayla genci kovalarken tökezlediğini ve silahın ateş aldığını ileri sürdü. Yerel basında ve devlet televizyonunda yer alan haberlerde de kurşunun 20 yaşındaki gencin kaburgalarına yirmi metre mesafeden isabet ettiği belirtildi.

ŞÜPHELİ POLİS MEMURU SERBEST, HALK TEPKİLİ

20 yaşındaki genci vurarak öldüren 45 yaşındaki polis memuru, 9 Temmuz Pazar günü öğleden sonra savcılığa sevk edildikten sonra serbest bırakıldı. Polis memurunun avukatı Demosthenis Goulas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Müvekkilim yıkılmış durumda ve en derin üzüntülerini ifade ediyor. Başsavcı tarafından bilgilendirildiğimiz üzere bir ön inceleme emri verildi. Müvekkilim serbest bırakıldı" ifadelerini kullandı.

Suriyeli gencin polis kurşunu ile hayatını kaybetmesi, Yunanistan sosyal medya ağlarında tepki yarattı. Pek çok sosyal medya kullanıcısı olayın ardından protesto çağrısı yaptı. 

HAZİRAN AYINDA TEKRAR TUTUKLANDI

"Onlarissa" haber sitesinin aktardığına göre, hayatını kaybeden Suriyeli genç, yakın zamanda 'yasadışı göçmen kaçakçılığı' iddiasıyla hapis cezasına çarptırılmıştı. Genç, cezasını tamamladıktan sonra geçtiğimiz mart ayında cezaevinden tahliye edildi.

Polis kurşunuyla hayatını kaybeden genç, Trakya Tek Ceza İstinaf Mahkemesi'nin kararıyla, Eylül 2022'de 'Yunanistan topraklarına girme hakkı olmayan üçüncü ülke vatandaşlarını, tehlike arz edecek şekilde yönlendirmek amacıyla, ehliyet olmadan araç kullanmak, ülkeye yasadışı giriş yapmaktan' 46 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kısa bir süre önce şartlı tahliye edilen 20 yaşındaki genç, haziran ayı sonunda araç hırsızlığı ve uyuşturucu bulundurma iddiasıyla yeniden tutuklanmıştı.

16 YAŞINDAKİ ROMAN BİR ÇOCUK POLİS KURŞUNUYLA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Selanik-Atina yolunda yaşanan olay, Yunanistan'da son birkaç ay içinde polis kurşunuyla yaşanan ikinci ölüm olarak kayıtlara geçti. Son olarak, Aralık 2022'de Selanik'te yaşanan benzer bir kovalamacanın ardından polis kurşunu ile ağır yaralanan 16 yaşındaki Roman bir çocuk hayatını kaybetmişti. Tutuklanmaktan kurtulmak polise ait bir motosiklete çarptığı iddia edilen çocuk, polis tarafından vurulmuş, kurşunlardan biri 16 yaşındaki çocuğu başından yaralamıştı. Arabası bir duvara çarparak vuran çocuk tedavi gördüğü yoğun bakımda hayatını kaybetmiş, çocuğun ölümü ülkede protestolara neden olmuştu.